XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Maksimović izabrao za Osijek

BEOGRAD, 19. jul (Info centar).- Goran Maksimović, v. d. selektora streljačke reprezentacije Srbije izabrao je strelce za Šampionat Evrope MK oružjem u Osijeku od 21. do 28. jula.

Srbiju će predstavljati ukupno 19 strelaca i šest ekipa: muške i ženske seniorske ekipe puškom i pištoljem, juniorske muške i ženske ekipe puškom i jedna juniorka pištoljem. Nećemo imati juniorske ekipe pištoljem.

Gađanje - puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić (Novi Beograd Ušće) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac).

Seniorke: Ivana Maksimović, Dragana Todorović (obe Novi Beograd Ušće) i Andrea Arsović (Partizan).

Juniori: Stefan Aleksandrovski (Jedinstvo, Stara Pazova), Miloš Tasić (Vranje) i Jovan Čičevski (Novi Sad).

Juniorke: Marta Bireš (Jedinstvo), Marina Simić (Novi Beograd Ušće) i Tijana Kolarik (Pančevo).

Pištolj, seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).

Seniorke: Zorana Arunović i Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Danica Rašeta (Zemun Centar).

Juniorke: Ana Alentijev (Smederevo).

U toku Šampionata Evrope održaće se i izbori za Sportsku komisiju Evropske streljačke konfederacije u koju će ući po dva strelca puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova i jedan u disciplini trčeći vepar. Kandidat Srbije je Jasna Šekarić, osvajač pet olimpijskih medalja i sedam puta učesnik olimpijskog streljačkog turnira. Izbori će se, glasanjem učesnika održati na EŠ u Osijeku (za pušku i pištolj) i EŠ u Sulu od 28. jula do 8. avgusta (glineni golubovi i trčeći vepar).

U stručnom štabu uz Gorana Maksimovića (koji je i vođa puta) su i Mira Maksimović (trener za pušku i lični trener Ivane Maksimović), Jelena Arunović (trener za pištolj i lični trener Zorane Arunović), Dragan Donević (trener za pušku i lični trener Andree Arsović), Dragan Marković (lični trener Nemanje Mirosavljeva), Aleksandar Zlatić (lični trener Andrije Zlatića), Uroš Kačavenda (lični trener Damira Mikeca), Ivan Kvasnevski (lični trener Jasne Šekarić), Marijana Novaković (trener za juniorske kategorije -puška), Lidija Mihajlović (trener za juniorske kategorije – puška), Saša Iker (trener za juniorske kategorije – puška) i Boban Marinković Boban (trener za juniorske kategorije – pištolj).

Na poslednjem Šampionatu Evrope MK oružjem u Beogradu i Pančevu 2011. Srbija je bila 20. nacija u konkurenciji 47 zemalja (26 osvajale trofeje) sa dve medalje – zlatnom Andrije Zlatića u gađanju MK pištoljem za seniore i bronzom Tašane Bogatinovski MK puškom 60 metaka ležeći za juniorke.

Takođe, petoro srpskih strelaca je učestvovalo i u četiri finala, tri seniorska i jednom juniorskom: Andrija Zlatić (prvo mesto – MK pištolj), Andrea Arsović (četvrto mesto MK puškom trostav), Damir Mikec (šesto mesto – MK pištolj), Zorana Arunović (osmo mesto - MK pištolj) i Igor Čotra (junior, šesto mesto MK puška – trostav 3 puta 40 metaka).

Na Šampionatu Evrope u Osijeku učestvovaće 563 strelca iz 37 zemalja i boriće se za medalje u 23 discipline – puška i pištolj na 50 metara, pištolj na 25 metara i puška velikog kalibra na 300 metara.