XS
SM
MD
LG

Rvanje: Bitka za olimpijski status rvanja u nedelju u Buenos Ajresu

ZRENjANIN, 6. septembar (Info centar). - Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučiće na sednici u Buenos Ajresu u nedelju 8. septembra da li će se rvanje vratiti u prodicu olimpijskih sportova za Igre 2020.

Predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) srpski rvački zvaničnik Nenad Lalović sa prijateljima rvačkog sporta, velikim olimpijskim šampionima i uglednim sportskim zvaničnicima iz celog sevta proteklih meseci nastojao je da osnaži poziciju rvanja u olimpijskoj porodici koja ima tradiciju dugu skoro tri milenijuma, jer je rvanje bilo i na antičkim olimpijskim igrama.

Pre nekoliko dana Parlament Bugarske je pružio podršku da rvanje ostane u porodici olimpijskih sportova a to su uradili i u Turskoj, Rusiji, SAD i mnogim drugim zemljama. Ovoga puta, na istom zadatku našli su se političari, sportisti i ljubitelji sporta jer je rvanje, iako nije komercijalni, jedan od najpopularnijih olimpijskih sportova u svetu.

U kampanju za spas rvačkog sport uključili su se i srpski rvači, sudije, rvački radnici i prijatelji ovog sporta, a predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković ne sumnja da će rvanje ostati u programu olimpijskih igara.

- Rvanje po razvijenosti, broju takmičara i klubova, kao i gledanosti na olimpijskim turnirima spada među najkvalitetnije sportove i mesto mu je u olimpijskoj porodici. Sa nestrpljenjem očekujem vesti iz Buenos Ajresa a siguran sam da će se predsednik FILA Nenad Lalović sa svojim timom izboriti za olimpijskio staus. FILA ima sjajnu prezentaciju čija je priprema trajala skoro pola godine.

Komisija MOK za prgram 12. februara ove godine odredila je da bezbol, karate, roleri, sportsko penjanje, skvoš, vejkbording, rvanje i vu šu konkurišu za uključenje u program OI 2020. čime je stavila najstariji olimpijski sport, rvanje, u “baraž” za jedno mesto. Pred sesiju MOK u Buenos Ajresu koja je počela 6. septembra, lista je sužena na tri sporta: bezbol i softobol (zajedno), skvoš i rvanje. O ovome će se odlučivat u nedelju 8. septembra i odluka se očekuje u podne po argentinskom vremenu.

O domaćinima Olimpijskih igara 2020. odlučivaće se 7. septembra (kandidati su Madrid, Tokio i Istanbul).

Novi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) biće izabran 10. septembra, pošto je sadašnjem predsedniku Žaku Rogu istekao mandat. Kandidati su Toams Bah, Sregej Bubka, Ričard Karion, Ser Miang Ng, Denis Osvald i Čing Kuo Vu.

Sesiji MOk u Buenos Ajresu prisustvovaće i predsednik OKS Vlade Divac kao član Izvršnog odbora Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise