XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Četiri srebra ukrasila kraj sezone

MINHEN, 11. novembar (Info centar).- Srpski strelci završili su učešće u finalu Svetskog kupa u Minhenu sa četiri srebrne medalje. Dve je osvojila Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj) a po jednu Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Andrea Arsović (MK puška trostav).

Nemanja Mirosavljev je bio peti MK puškom trostav, Andrea Arsović šesta vazdušnom puškom, Jasna Šekarić šesta vazdušnim pištoljem a Andrija Zlatić sedmi vazdušnim i osmi MK pištoljem, tako da su svi srpski streci gađali u finalu!

Poslednjeg dana, Andrija Zlatić je osvojio osmo mesto MK pištoljem sa 73,7 krugova. Veliki kristalni globus Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) osvojio je Žuvei Vang (Kina) sa 194,3 kruga ispred Tomojuki Masude (Japan) sa 191,4 i Jong Oh Jina (Koreja) sa 169,5 krugova.

Zlatić je u finale ušao kao osmi sa 559 krugova. Finale je počeo jako slabo u prvih osam metaka imao je tri osmice, četiri devetke i jedan centar i prvi je ispao. Posle njega eliminisan je i najbolji u osnovnom delu Kinez Džang Tan (570). Drugo i treće mesto pre finala držali su Košta (Portugalija) i Jong Oh Jin (Koreja) sa po 563 kruga.

U gađanju MK puškom 60 metaka ležeći, Srbija nije imala predstavnika. Pobedio je Henri Junghaenel (Nemačak) sa 211,2 kruga ispred Rajmonda Debeveca (Slovenija) sa 209,2 kruga i Daniela Brodmejera (Nemačka) sa 187,5 krugova.

- Po broju medalja ovo nam je najuspešnije učešće u finalu Svetskog kupa i jedino je šteta što niko nije pogodio veliki kristalani globus- komentar je v. d. selektora Gorana Maksimovića. - Prošle godine u Bangkoku smo imali šestoro učesnika a ostali smo bez ijedne medalje, iako su gađali u sedam finala! Pogodili su tri, fudbalskim rečnikom rečeno, „stative“ odnosno četvrta mesta, tri peta i jedno šesto! Raduje i nekoliko vema dobrih rezultata u osnovnom delu i u celini učešće je bio izuzetno dobro. Mirosavljev je „ispustio“ medalju a možda i veliki kristalni globus. Ima veliki problem jer mu, posle klečećeg stava, desna noga mnogo drhti i veoma teško gađa, što se pokazalo i na ovom takmičenju kada je u stojećem stavu sa dve osmice izgubio ubedljivu prednost.

Ovim takmičenjem srpski strelci su završili izuzuetno uspešnu sezonu. Na svim velikim takmičenjima osvajili su medalje – četiri sa Prvenstava Evrope, 15 sa Svetskih kupova, četiri u finalu Svetskog kupa, sedam sa Mediteranskih igara u jednu sa Univerzijade, ukupno 31 (8- 11 -12)!

Na Šampionatu Evrope u Osijeku MK oružjem, osvojene su dve bronze: Ivana Maksimović MK puškom trostav i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem (Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Danica Rašeta).

U Danskoj na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem, osvojeno je ekipno zlato i srebro. Šampion Evrope postala je ženska seniorske selekcije pištoljem (Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković) a vicešampion muška reprezentacije ovim oružjem (Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić).

Na četiri Svetska kupa srpski strelci su ove godine osvojili 15 trofeja- pet zlatnih, četiri srebrna i šest bronzanih.

U Granadi, dve medalje osvojila je Zorana Aunović, srebrnu vazdušnim i bronzanu MK pištoljem.

U Minhenu, osvojili su tri medalje, dve zlatne i srebrnu. Zlatom su okitili Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav i Andrija Zlatić MK pištoljem, a Zlatić je „ubio“ srebro vazdušnim pištoljem.

U Fort Beningu, bilans je bio pet medalja (2 – 2 - 1). Dva zlatna odličja su osvojili Andrea Arsović (MK puška trostav) i Andrija Zlatić (MK pištolj), jednu srebrnu Zorana Arunović (MK pištolj) i dve bronzane Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (MK pištolj).

U Čangvonu, Srbija je osvojila pet medalja (1 – 1 - 3): zlatom se okitila Andrea Arsović MK puškom trostav, srebrom Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, dve bronze je osvojila Ivana Maksimović (MK i vazdušna puška) i jedna bronza je pripala Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav).

Srski strelci su učešća na Univerzijadi u Kazanju završli sa jednom bronzanom medaljom, ekipna MK puškom trostav 3 puta 40 metaka. (Igor Čotra, Borislav Mazinjanin i Milutin Stefanović).

Na Mediteranskim igrama u Mersinu strelci su osvojili sedam medalja, dve zlatne, dve srebrne i i tri bronzane. Zlatom su se okitile Zorana Arunović (MK pištolj) i Ivana Maksimović (MK puška, trostav), srebrom Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Zorana Arunović (vazdušni pištolj), dok su bronzane trofeje osvojili Damir Mikec (vazdušni pištolj), Jasna Šekarić MK pištolj) i Andrea Arsović (MK puška, trostav).

U 2014. strelce očekuje Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u Moskvi od 26. februara do 6. marta, Šampionat sveta (sve discipline) u Granadi od 6. do 20. septembra na kome će se vaditi prve olimpijske vize za Rio, četiri Svetska kupa u Fort Benigu (SAD, 26. mart – 4. april), Minhenu (4 - 13. jun), Mariboru (13 - 21. jun) i Pekingu (1 – 7. jul). Streljački podmladak će se na EŠ u Moskvi boriti za vize za druge Olimpijske igre mladih u Kini od 16. do 28. avgusta.

Bilans medalja srpskih strelaca u 2013.

Prvenstvo Evrope MK 0 0 2 2

Prvenstvo Evrope VP 1 1 0 2

Svetski kupovi 5 4 6 15

Finale Svetskog kupa 0 4 0 4

Univerzijada 0 0 1 1

Mediteranske igre 2 2 3 7

___________________________________________________

Ukupno 8 11 12 31