XS
SM
MD
LG

Radnički sa Bosfora kreće u Evropu

Vaterpolisti Radničkog Kon Tiki odigraće sutra (19,30), u Istanbulu, protiv Galatasaraja, prvu utakmicu u Ligi šampiona. Biće to meč prvog kola grupe „B“.

Zanimljivo da su u kragujevački tim pred početak prošle sezone iz Galatasaraja stigli trener Dejan Jovović i jedan od najiskusnijih igrača, Slavko Gak, koji su proveli godinu dana u tom timu i osvojili titulu šampiona Turske.

Šef stručnog štaba Radničkog bio je sedam godina trener u Turskoj. U dva navrata vodio je Juzme, a bio je i selektor nacionalnog tima. Pored pomenute, ima još dve titule prvaka sa Juzmeom, i samo tada u prethodnih 15 godina Galatasaraj nije osvojio šampionski pehar.

- Vaterpolo klub Galatasaraj je deo velikog sportskog društva, pa spada u red najbolje organizovanih klubova u Evropi. Od momenta kada su prvi put zaigrali direktno u Ligi šampiona, što je bilo posle mog boravka u timu, dobili su finansijsku podršku Sportskog društva da formiraju jaku ekipu. Angažovali su nekoliko kvalitetnih stranaca i uspeli da dođu do četvrtfinala – objašnjava Jovović.

Okosnicu prošlogodišnjeg sastava klub iz Istanbula je sačuvao. Ostali su naši internacionalci Slobodan Nikić, Mihajlo Korolija i Srđan Aksentijević, kao i cronogorski reprezentativac Vjekoslav Pasković i Amerikanac Džesi Smit, a pridružio im se golman Crne Gore Miloš Šćepanović.

Sa utakmice protiv Vuljagmenija, kojom je Radnički obezbedio plasman u Ligu šampiona (Foto: VK Radnički)

- U prošloj sezoni Galatasaraj je pokazao da ima kvalitet. U grupnoj fazi odigrao je nerešeno sa Partizanom u Beogradu, a potom slavio u Istanbulu. Daće sve od sebe da ostvari što bolji rezultat, pogotovo što igra na svom terenu, gde je specifična atmosfera, jer su dimenzije bazena 30 sa 25 metara– kaže Jovović.

Jedna od prednosti kragujevačkog tima je „duža klupa“, dok će sa druge strane domaći verovatno imati „igrača više“ sa tribina, jer najvatrenije pristalice Galatasaraja neretko dolaze i na evropske vaterpolo duele.

- Praktično celu prvu postavu Galatasaraja čine stranci, pa moramo da budemo vrlo oprezni. Međutim, imaju „kraću klupu“ od nas, jer tu sede domaći igrači, ali je evidentno da su oni osetno napredovali uz strance, pa ih ne treba potceniti. Kvalitetniji smo sastav i sigurno je da se mi pitamo. Poraz od Vuljagmenija nam je bio za nauk da svako gostovanje zahteva maksimalan fokus i ozbiljan pristup. Ići ćemo na pobedu, pružićemo maksimum, jer samo tako možemo da se nadamo bodovima – smatra Slavko Gak.

Kragujevčani će se u grupi “B” za tri mesta na završnom turniru boriti još sa italijanskom Brešom, nemačkim Špandauom, rumunskom Oradeom i beogradskim Partizanom. Prva pozicija donosi direktan plasman u polufinale, ali u kragujevačkom taboru smatraju da bi sam fajnal-siks, sa bilo koje pozicije, bio veliki uspeh.

-Upali smo u lakšu grupu, ali svi timovi će tražiti mesto na fajnal-siksu. Mislim da je za mladi klub Radničkog, koji postoji skoro dve godine, u ovom trenutku prevashodni cilj plasman na fajnal-siks. Moramo da idemo korak po korak, a svakako da ćemo pokušati da osvojimo što bolju poziciju ako nam se ukaže prilika. Najteži rival biće Breša, koja je savladala Pro Reka u domaćem šampionatu, a ništa lakši posao ne očekujem ni protiv Partizana i Oradee – ocenjuje Gak.

Drugi srpski predstavnik, ekipa Partizana, od 20,30 gostuje u Breši, dok se od 19 sati u Berlinu sastaju Špandau i Oradea.

 


14 .kolo Prva A liga
BVK Crvena zvezda 15 : 7 Banjica
Radnički 10 : 7 Dunav
ŽAK 6 : 29 Partizan
Nais 11 : 13 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 14 13 0 1 39
2 BVK Crvena zvezda 14 13 0 1 39
3 Partizan 14 10 0 4 30
4 Vojvodina 14 8 0 6 24
5 Banjica 14 6 0 8 18
6 Nais 14 2 1 11 7
7 ŽAK 14 2 1 11 7
8 Dunav 14 1 0 13 3