XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Samo kozmetika za nova pravila

MINHEN, 5. decembar (Info centar).- Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) saopštila je u Minhenu da je došlo do manjih promena u novim pravilima koja su počela da se primenjuju od 1. januara ove godne. Kompletna „Knjiga pravila 2“ objavljena je na sajtu ISSF ali je jasno da su u pitanju kozmetičke promene da mnoge suštinske primedbe strelaca ali i trenera (pogotovo na redosled stavova u trostavu u finalu) nisu usvojene.

Tri izmene su, ipak, korenite: više nije obavezna kontrola oružja i opreme, već će sam strelac odučivati šta će i kada nositi na pregled, redosled finalista puškom i pištoljem ubuduće će se određivati žrebom, a ne na osnovu rezultata iz osnovnog dala i, na kraju, „hit“ (pogodak u unutrašnji centar) u polufinalu i mečevima za medalje MK pištoljem 30 plus 30 metaka za dame neće više biti vrednosti 10,3 i bolje nego 10,2 i bolje.

Prema saopštenju posle serije sastanaka u Minhenu, „iskusvo sa takmičenja u poslednjih osam godina pokazalo je da samo takozvana „kontrola posle takmičenja“ ima efekata i garantuje fer ponašanje“ pa je zato izbačena obavezna kontrola i prešlo se na „dobrovoljnu“ čime se skratilo vreme koje su takmičari trošili čekajući na pregled oružja i opreme. Kotrola posle takmičenja ostaje i streci će na poziv sudija po završetku meča morati na pregled i kazne su i dalje stroge. Za takmičare i takmičarke puškom ostaje i dalje obavezna kontrole jakne i pantalona i na jednom takmičenju mogu da nose samo jaknu ili pantalone koje imaju kontrolnu markicu ISSF i čiji je broj uveden u registar.

Žreb će ubuduće određivati koje će mesto na vatrenoj liniji zauzeti strelac u finalu. Do sada je bilo da se strelci postavaljaju na mesta (od jedan do osam) na osnovu osnovnog rezultata. Prezentacija svih finalista u takmičenju puškom će od sada biti ista kao što je bila za trostave, gde su finalisti ostaju na istim mestima na kojima su uvedeni i prikazani na televiziji čime će se uštediti dva minuta.

„Hit“ (unutrašnji centar) kojim se u duelnom gađanju u polufinalu i mečevima za medalje MK pištoljem za žene dobija poen, sada vredi 10,2 kruga (desetinku je veći) čime je olakšan posao takmičarkama.

Najveća promena u disciplinama glinenih golubova je da će se ubuduće u trapu i dubl trapu u polufinalu koristiti pet streljačkih mesta umesto tri kao do sada. Mečevi za medalje će se, međutim, i dalje gađati sa tri mesta. Merenje vremena u pripremi ubuduće će se vršiti elektronski.