XS
SM
MD
LG
05.12.2013 Ana Ristić

Održan SportBizz za studente FON-a

Na Fakultetu organizacionih nauka i ove godine je održana SportBizz konferencija u organizaciji Saveza studenata FON-a. Od 2. – 5. decembra, zainteresovani studenti su bili u prilici da čuju nešto više o aktuelnim temama o menadžmentu u sportu i to od strane top menadžera najvećih srpskih klubova.

Na svečanom otvaranju konferencije student su mogli da se prijave za rešavanje poslovne studije slučaja koju zadaje marketing tim FK Crvena zvezda. Drugog dana konferencije, 3. decembra, studentima i medijima obratila se prva dama FK Partizan, direktorka marketinga Snežana Filipović. Snežana je govorila studentima o prvoj i jedinstvenoj muldimedijalnoj platformi na svetu, pod nazivom partizan.tesla.tc. Cilj ove platforme je povezivanje i postavljanje multimedijalnih informacija, tekstova, fotografija, audio i video zapisa kao i međusobnu komunikaciju navijača i simpatizera Partizana koristeći stare ili nove ''pametne'' telefone ili tablet računare, nezavisno od operativnog sistema. Direktorka marketinga je, zajedno sa docentom psihologije prof.dr. Gordanom Nikić objasnila značaj platforme za razvoj domaćeg, ali i svetskog sporta.

Tog istog dana studenti su se družili sa direktorom marketinga FK Crvena zvezda, Goranom Broćićem i portparolom kluba, Markom Nikolovskim. Studenti su imali prilike da čuju mnogo interesantnih stvari vezanih za poslovanje kluba, počev od načina na koji zarađuju, komercijalnih aktivnosti i prodaje igrača, preko detalja vezanih za sektor marketinga i marketinške akcije koje sprovodi Crvena Zvezda. Pomenuta je zajednička akcija sa Partizanom u saradnji sa Lav pivom, kao i saradnja sa drugim kompanijama. Pored toga, govorili su o tome kako rezultati utiču na marketing kluba, kako se klub trenutno kotira među drugim klubovima, kako rešavati određene kritične situacije.

Ispred OFK Beograd obratio se Miodrag Fišer, direktor marketinga. Tema njegovog izlaganja se pretežno odnosila na mladje kategorije kluba, kvalitet njihove omladinske škole i poznate igrače koji su je pohađali. Pomenuta je novina u srpskom sportu, live stream utakmica omladinskih selekcija ovog kluba. U temi vezanoj za marketing, govorilo se o promotivnim akcijama kluba, saradnji sa sportskim medijima, promociji na društvenim mrežama, promociji od strane bivših igrača i o pronalaženju novih talenata preko velike akcije osnovnih škola na Paliluli.

Predzadnjeg dana konferencije, 4. decembra, održana su dva predavanja od strane predstavnika KK Crvena Zvezda i gostiju iz Fudbalskog saveza Srbije. Iz KK Crvena zvezda studentima se obratio direktor marketinga, Filip Sunturlić i PR menadžer kluba, Jovo Karanović. Govorilo se o rekonstrukciji kluba nakog teškog stanja od pre nekoliko godina kao i akcijama i strategijama koje su primenjene tom prilikom. Predstavljena je i ideja o postizanju transparentnosti kluba, njegov rad kroz društvene mreže, povezivanje celokupnog sportskog društva Crvena Zvezda, način na koji oni pomažu druge sportove i kako sprovode društveno odgovorno poslovanje. Na kraju su volonteri KK Crvena zvezda podelili svoje iskustvo o radu u klubu.

Poslednje predavanje na konferenciji, su ispred Fudbalskog saveza Srbije, održali Igor Janković, direktor sektora za bazični fudbal i Dijana Petrović, asistent u sektoru za bazični fudbal. Ono što su oni predstavili bio je sam pojam bazičnog fudbala, njegovo stanje u Srbiji, tendencije u razvoju istog i glavna ideja, a to je uključivanje što većeg broja ljudi, naročito dece, koja će se baviti sportom i razvijati svoje motoričke sposobnosti. Uz to, govorili su i o promotivnim aktivnostima koje obavljaju, turnirima koje organizuju i akcijama koje sprovode u cilju popularizacije fudbala.

Poslednjeg dana konferencije, 5. decembra, na svečanom zatvaranju učesnicima je prezentovano rešenje studije slučaja, podeljene su nagrade pobedničkom timu. Ove godine tema studije slučaja bila je vezana za otvaranje škole fudbala.

Studenti FON-a su i ovaj put pokazali izuzetnu zainteresovanost za predavanja, sale su bile i više nego pune, predavači su imali zadatak da odgovore na veliki broj pitanja od strane studenata što je doprinelo visokom nivou interaktivnosti samih predavanja. Konferencija je bila jako uspešna, zadovoljstvo su izrazili i učesnici a i predavači, kao i želju da se ovakva konferecija održava i u narednim godinama i saradnja između FON-a i naših sportskih klubova pređe u tradiciju.