XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Pozderac: “Sada ulažemo u ljude”

BEOGRAD, 27. decembar (Info centar).- Zavod za sport i medicinu sporta Srbije prigodnim prijemom završio je izuzetno uspešnu godinu u kojoj je, kako je istakao direktor Jasminko Pozderac “počelo da se ulaže u ono najdragocenije - u ljude”.

- Ova ustanova je 2008. bila potpuno zapuštena i morali smo prvo da stvaramo uslove, obnavljamo objekte i labratorije i kupujemo opremu. Ova godine smo, na neki način, tehnološko i tehničko “vraćanje u život” Zavoda za sport i medicinu sporta završili, nabavljena je i bežina tehnologija za motorička testiranja, počeli smo remont mašinske hale bazena, i sada je na redu ulaganje u kadrove, stručnjake svih profila i na tom planu ćemo raditi mnogo više u idućoj godini.

Zavod je dobio licencu ISO 9001 i u njemu radi veliki broj vrhunskih sručnjaka, doktora nauka i specijalista u različitim oblastima. Pozderac je posebno istakao sardnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije u pripremi podzakonskih akata Zakona o sportu i jedno je ovo ministarstvo do svih ministarstava imalo potpuno usklađene podzakonske akte sa pozitivnim mišljenjima ostalih resornih ministarstava.

- Kroz Zavod za sport i medicinu sporta prošlo je ove godine između 400 i 500 hiljada korisnika i to je ono čime se posebno ponosimo. Postali smo kuća vrhunskog sporta Srbije jer testiramo sve stipendiste MOS dva puta godišnje, a radili smo i posebne testova za Mediteranske igre za 185 učesnika, EJOF za 60 učesnika i sada za Soči za 34 olimpijca. Ukupno je negde oko 18.200 sportista koristilo naše usluge. Opremili smo teretanu koja je jedna od najboljih u Beogradu i nju je koristilo preko 17.000 vežbača- rekao je Jasminko Pozderac.-. I naša psihološka laboratorija je na raspolaganju sportistima i koristilo je ove godine 1.511 sportista.

Veliki projekat uređivanje matične evidencije sporta je u punom zamahu i u 2013. je registrovano 4.180 ustanova i organizacija. Na osnovu Pravlnika o nacionalnoj kategorizaciji sportskih objekata ukupno je popisano 2.533 objekta ali se ovaj zahteni posao nastavlja. Zavod je učestvovao i u svim akcijamama Sportskog saveza Sbrije “Šta treniraš” urađeno je i testiranje velikog broja školske dece i mališana, organizovan je i “Fitnes kup”. Zavod za sport i medicinu sporta obišao je ove godine predsednik Srbije Tomislav Nikolič, kao i brojne domaće i inostrane delegacije.

Zavod se finansira 66 procenata iz budžeta Srbije, nešto više od preko pola procenata izdvaja i Grad Beograd i oko 33 procenta su sopstveni prihodi:

- Posebno je dobro radio Dom sportova sa građanima i rekreativcima, ali, iako je to naš poslovni uspeh, ipak bismo više voleli da su ga u većoj meri koristili sportski savezi čija smo mi druga kuća. Samo 27 procenata granskih sportskih saveza koristi naše objekte i nastojaćemo da taj broj povećamo – oveća je Poderac.- Zahvaljujemo se na sjajnoj saradnji Minstarstvu omladine i sporta Srbije i ministru Vanji Udovičiću, kao i Sportskom savezu Srbije čiji je predsednik Aleksandar Šoštar i predsednik Upravnog dbora Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije. Ostvarena je odlična saradnja sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, prvim komšijama Zavoda, kao i sa drugim fakultetima.

Jasminko Pozderac uručio je plaketu namenjenu ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću šefu njegovog kabineta Uni Stanković. Dva nova člana Upravnog odbora su Predrag Manojlović istaknuti sportski radnik i Nemanja Marjan generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije.

Svečanosti su prisustvovali i Vladimir Batez generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, dr. Dane Korica savetnik predsednika sportskog saveza Srbije Aleksandara Šoštara kao i veliki broj uglednih zvanca i predstavnika medija.