XS
SM
MD
LG

Još 28 novih sudija

Uduženje fudbalskih sudija Kragujevca u Novu 2014. godinu ulazi sa 28 novih delilaca pravde na zelenom terenu.

Oni su položili sudijski ispit u ovoj godini, a među njima je i sedam devojaka. Na prigodnoj svečanosti juče je uručeno 16 diploma o položenom ispitu za privremene fudbalske sudije, a njih 12, iz martovske generacije, posle šestomesečne prakse suđenja u najnižem stepenu takmičenja, dobili su rešenja o prevođenju u stalne sudije.

Nove fudbalske sudije Kragujevca posle jučerašnje promocije (Foto: M. Obrenović)

Posle pozdravne reči Vladimira Čađenovića, predsednika Udruženja fudbalskih sudija Kragujevca, u ime Fudbalskog saveza grada, novim sudijama se obratio Radomir Ćirilović, direktor Škole za fudbalske sudije i predsednik Komisije za unapređenje suđenja.

- U vas polažemo velike nade. Zbog toga poklanjamao pažnju školovnju sudija, koji imaju težak i odgovoran zadatak na terenu. Edukujemo vas i prenosimo ne samo teorijska već i praktična znanja na terenu, zahvaljujući našim demonstratorima sa iskustvima u elitnom stepenu takmičenja. Od vas očekujemo da učite pravila igre, dosledno ih primenjujete na tereneu i da budete hrabri u donošnju odluka. Očekujemo od vas da od proleća počnete da sudite i za pet godina izađete i na srpsku fudbalsku scenu. Danas imamo na listama preko 80 sudija, a među njima i jednog sa znakom FIFA. To je Vladimir Čađenović, koji sa Bojanom Nikolićem i Nenadom Kurčubićem sudi i utakmice Superlige. Želimo da i vi pođete njihovim stopama – rekao je Ćirilović, inače i dugogodišnji savezni fudbalski sudija i kontrolor suđenja.

Nenad Kurčubić je uručio 12 rešenja o prevođenju privremenih u stalne sudije, koji od naredne godine stiču pravo da sude uatkmice Gradske lige. Među njima su i Marija Petrović, Violeta Milenković, Aleksandra Tomić i Maja Vasiljević. Pravo da dođu na redovne liste sudija steklisu i Nikola Manojlović, Srađan Dimitrijević, Nikola Ignjatović, Stefan Stanojević, Lazar Tomić, Pavle Vasiljević i Ivan Živanović.

Rukovodstvo sudija, Kurčubić, Čađenović, Ćirilović i sekeretar Udruženja Obradović (Foto: M. Jovičić)Sudijama početnicima, koji tek treba da stiču prva iskustva na terenu suđenjem utakmica najnižeg stepena takmičenja i mlađim kategorijama, diplome je uručio Radomić Ćirilović, direktor škole za fudbalske sudije pri Udruženju fudbalskih sudija Kragujevca. U drugoj generaciji u ovoj godini, koja je položila ispit u novembru, našle su se i četiri devojke: Aleksandra Miković, Andrea Milošević, Ana Milisavljević i Maja Stević. Muškarci su bili brojniji i na spiskunovih sudija su Zoran Jevtović, Radoslav Čolić, Miloš Obrenović, Miloš Radojević, Nikola Cvetković, Veljko Rajović, Strahinja Ćirković, Marko Petrović, Mihajlo Kragović, Nikola Nešković, Uroš Todorović i Jovan Petrović.

Jedna od devojaka koja je dobila diplomu novog sudije je i Aleksandra Miković, student treće godine Ekonomskog fakulteta.

- Bilo je korisno sve ovo što smo naučili u Školi fudbala. Međutim, još moramo mnogo da učimo, jer su dva meseca kratak period da se uđe u sve tajne suđenja. Mnogo nam je više koristio rad na terenu i ono što su nam preneli naši iskusni predavači, nego što smo mogli iz knjiga da naučimo. Trudiću se da kroz praksu saznam što više i očekujem da će moje “vatreno krštenje” na prvoj utakmici, koja me očekuje, proteći dobro – rekla nam je ona.

Promocijom novih članova značajno je podmlađena sudijska organizacija Kragujevca, što je jedan od ciljeva Udruženja fudbalskih sudija pri Fudbalskom savezu grada. I u godini koja dolazi nastaviće se školovanjem novih sudija. Već od februara počinju prijave zainteresovanih, a biće osposobljene dve generacije sudija , kao i u ovoj godini, ali možda i u većem broju.