XS
SM
MD
LG

Matić i Nastasić bez premca u 2013.

Najstariji i gradski radio Radio Valjeva, i ovog 2. januara proglasio je najbolja ostvarenja Valjevaca u svetu sporta u 2013. Ovoga puta laureati su fudbalski reprezentativci Nemanja Matić, Matija Nastasić, košarkaški as Miloš Teodosić, trener Vladimir Đokić...

Persona grata valjevskog sveta sporta je košarakaški reprezentativac Srbije, član moskovskog CSKA Miloš Teodosić, petostruki lauretat u izboru Sveta sporta. Uz plave je ostao do posledenjeg dana pred odlazak na Evropski šampionat u Sloveniju, kada je zbog još uvek nesanirane ozlede morao da odustane od nastupa na prvenstvu Starog kontinenta.

Fudbalerski biser Tamnave Nemanja Matić(25) je izrastao jednog od najboljih vezniih igrača evropskog fubala, a golom protiv Porta opčinio je fudbalski svet. Velikani Mančestera, Liverpul, Čelzi, Pari Sen Žermen, Monako najavljuju već u januaru mogućnost otkup Matićevog ugovora ne pitajući za cenu. Matić je do Benfike za koju je već odigrao 93 utakmice i postigao devet golova, stigao preko ubskog Jedinstva, Kolubare i Košica. Za Srbiju je nastupao devet puta.

Standardni član prve postave Mančester Sitija Valjevac, Matija Nastasić 28.marta će napuniti 21. godinu. Već je zabeležio 70 nastupa u italijanskoj Fiorentini(29) i 41 u dresu „gradjana“. Obeležio je 2013. sjajnim igrama u dresu Mančester Sitija, a oblačio je i sedam puta dres na utakmicama nacionalne selekcije Srbije.

Vladimir Đokić tvorac čuda sa Đetinje je trener godine. Sa Valjevcem na klupi Sloboda je u Prvoj ligi zabeležila 15 pobeda, a potom uz neverovatnu podršku užičke publike je ostvarila novi bajkovit uspeh. Sa budžetom na papiru Đokić je Užičane odveo na završni turnir Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu, da bi usledile senzacionalne pobede u Superligi Srbije. U Velikom Parku padali su redom kragujevački Radnički, Megu, Metalac i Konstantin. Danas na vrućoj klupi kraljevačke Sloge Vladimir Đokić je u 2013. sa reprezentacijom Srbije osvojio srebro na Mediteranskim igrama u turskom gradu Mersinu, i bronzu na 27. Svetskoj Univerzijadi u Kazanju.

Neprokisnoveni Valjevci u igri pod pod obručima u 2013. su bili Vladimir Panić(31) i Aleksandar Vasić(25). Interenacionalac Vladimir Panić je sa Balkanom stigao je do završnice bugarskog šamionata,a od letos je iskusni bek član novog rumunskog prvoligaša Temišvara, gde je i pored pehova sa povredama i dalje vodi glavnu reč na terenu.

Aleksandar Vasić(25) danas najbolji košarkaš pančevačkog Tamiša, u 2013. je bio vodja, asistent i košgeter, neverovatno poletnog i odvažnog tima Slobode. Pored sjajnih partija na terenu Aleksandar Vasić je 2013. u roku diplomirao na Elektrotehničkom fakutetu u Beogradu, dokazavši da sport i škola itekako mogu zajedno.

Sportski podvig godine i bez zatvorenog bazena ostvarili su vaterpolisti prvobeligaša Valisa, apsolutni šampioni Druge lige Srbije, postavljajući zadatak gradu da u 2014. reši problem zatvorenog plivališta.

Sportska senzacija godine je dete FK Krušik, danas fudbaler Partizana Nemanja Petrović (18) prošlog leta debitant na evrosceni, a u 25 nastupa i pored nezahvalnog mesta u odbrani, već jepostigao trio gola .

Zvezde u usponu su Valjevke, Ljiljana Ranković (20) i Maja Savić (20) uzdanice OK Partizan Vizure pobednika Superkupa Srbije i lidera nacionalnog šampionata. Katarina Čelić (17) odbojkašica OK Valjevo, biciklista Jovan Jovanović (17) vicešampion Srbije u trci na hronometar, i vaterpolista Nikola Pivić (17) su nosioci priznanaja talenat godine.

Dr Nebojša Stojaković je nosilac priznanja sportski radnik godine grada Vaaljeva. Privržen profesiji lekara Stojaković je neverovatnim hiruškim zahvatima uz pomoć malobrojnih takođe odvažnih, hrabrih i odanih saradnika organizovao klub da sa minimalnim sredstvima da beleži uspehe sa prvim timom, ali i sa najmladjima, trećim u Srbiju u dva pionirska godišta 2003, i 2004.

Sportski dogadjaj godine je defile brojnih sportista Valjeva 26.avgusta 2013. Brojniim odzivom i učešćem u defileu sportisti suna jedinstven način pokazali da su nezaobilazni faktor života, rada i uspeha svog grada, uputiviši jasnu poruku : ŽELIMO DA BUDEMO, I BIĆEMO POBEDNICI, DOZVOLITE NAM !

 

Matija Nastasić

Vladimir Đokić

Miloš Teodosić