XS
SM
MD
LG

Kazne na Južnobanatskim terenima

Đurica Krnjajić, komesar za takmičenje Južnobanatskih fudbalskih liga je na dobrom putu da bude prvi strelac jeseni, računajući sve tri (Prva i dve grupe Druge lige). Posle odigranih osam (u drugoj ligi Zapad devet) kola kovertirao je četiri utakmice službenim rezultatom 3:0 par – forfe, sve na drugoligaškom Zapadu. To je uostalom liga koju godinama zovu liga bez briga (niko ne ispada). Tri kluba BSK iz Bavaništa, Borac iz Pločice i Jedinstvo iz Dubovca (sva tri iz OFS Kovin) su po jednom «zaboravili» radnu obavezu, BSK se nije pojavio u Pančevu u prvom, Kačarfevci su uzalud čekali Borac u drugom, a Bavaništanci ekipu Jedinstva u osmom kolu. Sva tri susreta au registrovana 3:0 pf, u sva tri slučaja klub «grešnik» je ostao i bez jednog ranije osvojenog boda. Kako je bod još uvek misaona imenica za igrače Jedinstva, u rubrici bodovi imaju negativni saldo (-1 bod).

Mladost iz Vojlovice se uzalud trudila u Crepaji, savladala u 6.kolu domaću Vojvodinu sa 2:0, jer je radila «gumica». Bodove sa terena su izgubili za zelenim stolom jer je Marko Grujić igrao sa parnim kartonima. Gratis je klubu oduzet još jedan bod. Događa se to – i ne događa u isto vreme. Naime iz uprave Mladosti tvrde da su službena lica, posebno sudija Rakić na utakmici Mladost – Jedinstvo Stević,u prethodnom kolu pobrkali lončiće, Po njima karton nije dobio Grujić već Glumac. Zbog površnosti nisu dobro i na vreme prostudirali zapisnik pa su propustili priliku da u roku od 48 sati zatraže izmenu – ispravku zapisnika. Samo desetak dana kasnije to pravo iskoristio Radnički iz Barande. Zanimljivo glavni sudija ponovo bio Rakić. Ovoga puta delimično kriv (opomena), dobro video i zapisao broj. Pogrešio delegat uz pravi broj upisao pogrešno prezime. U čemu je onda «fora», gde je pogrešio sudija. Na kraju službenog zadatka, stavio «autogram» na izveštaj sa utakmice, a da prethodno nije pročitao ono što je sročio delegat. Knjiški sve po propisu, utakmica registrovana službenim rezultatom, kažnjen klub, ali i igrač (dva meseca bez prava nastupa).

Dečko tvrdi ni kriv ni dužan, karton nije dobio, protokol nije dužan da čita, da ima «žuticu» nije mogao da zna. Dolazimo, namerno, na kraju do pitanja ko je stariji kokoš ili jaje? Drugim rečima ko je veći krivac predstavnik kluba ili igrač? Zbog primera iz prakse zakonodavac bi morao razmisliti i o vremenskoj kazni za predstavnika ekipe koja ne vodi računa o kartonima. U sezoni 2005/06 na jednoj utakmici poslednjeg kola Prve JBL gostima su bodovi bili hleb nasušni za opstanak u ligi. Domaćin je hteo da bude predusretljiv, ali nije smeo zbog publike. Pobedio je, dan kasnije ipak izgubio, jer se ispostavilo da je jedna igrač bio sa «falinkom» - kartoni. Ne slučajno. Tek i vuk sit (gledaoci) i ovce na broju (bodovi kome su bili potrebniji).