XS
SM
MD
LG

Jadran sumirao rezultate

Na drugoj sednici Skupštini gradskog prvoligaša iz Vašarišta razmtrani i usvojeni izveštaji o radu i takmičenju u prošloj i program mera za ovu godinu. U sali 105 Skupštine grada okupili su se počasni, redovni i pomažući članovi Jadrana i zajednički ocenili da je klub i u teškim finansijskim uslovima, koji prate i druge sportske kolektive, uspeo da omogući ekipi takmičenje na dva fronta. Seniori su članovi Prve gradske lige, a omladinci u Regionalnoj ligi zapadne Srbije.

U materijalu koji je pripremljen na preko 50 kucanih stranica, što se retko viđa i u većim klubovima, zahvaljujući ažurnosti sekretara Dobrosava Glišića, koji ovu funkciju na amaterskoj osnovi obavlja već 40 godina, prikazano je poslovanje u prošloj godini, ali i program mera koje treba realizovati da se klub plasira u viši rang i jubilej 90 godina postojanja dočeka u Zoni “Morava”.

U jesenjoj sezoni Jadran je osvojio drugo mesto sa tri boda manje od Partizana iz Cerovca, koga sa Sušicom vidi kao glavng konkurenta u ostvarivanju svoga cilja. Ima mlad i perspektivan tim sa većinom igrača koji su stasali u ovom klubu. Samo u prošloj godini devet omladinaca prekomandovano je u prvi tim i postali su standardni igrači.

Članovi Skupštine Jadrana zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini (Foto: M. Jovičić)

Skupština Jadrana ima 27, a Upravni odbor 11 članova. Među njima je devetorica počasnih čalnova, desetorica sportskih radnika iz redovnog članstva i devetorica pomažućih prijatelja kluba. Svi oni, kao i članovi Upravnog odbora kroz članarinu ulažu sopstvena srestva, koja uz pomoć Skupštine grada i donatora obezbeđuju normalne uslove za rad ovog kluba sa bogatom tradicijom. Iako je osnovan samo dve godine kasnije od Radničkog, u Jadranu igrači zastupaju boje kluba bez ijednog dinara. Sve se obavlja na amaterskoj osnovi, a u klubu samo ekonom i trener prvog tima rade uz skromne honorare.

Po tradiciji sednica Skupštine Jadrana počela je odavanjem pošte preminulim članovima i prijateljima kluba. Govoreći o o radu i merama koje se preduzimaju predsednik Nebojša Krstić podsetio je na neke podatke iz opširnog izveštaja.

- Jadran iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. U jesenjoj sezoni osvajanjem drugog mesta ostvarili smo najbolje rezultate za prethodnih nekoliko godina. Na Upravnom odboru smo rekli da su naše ambicije plasman u viši rang takmičenja, jer imamo tim i infrastrukturu za to. Nastavak takmičenja smo ozbiljno shvatili i počeli pripreme pre dve nedelje, ranije i od nekih klubova u višim rangovima takmičenja. Odziv igrača je izvanredan. Na treningu je 20 i više fudbalera i ako ovako nastave da rade nećemo imati problema u ostvarivanju naših ciljeva.

Sa rezultaima omladinskog tima ne možemo da budemo zadovoljni, jer su ispod očekivanih. Iako su u regionalnoj ligi veliki troškovi službenih lica, koje sami pokrivamo, angažovali smo dva trenera kako bismo ostali u ovom rangu takmičenja. Plan je da oformimo još jednu mlađu selekciju, pionira ili kadeta u zavisnosti od interesovanja, kako bi mogla da se vrši selekcija igrača. Zbog prelaska omladinaca u prvi tim oslabljena je omladinska ekipa i to je i jedan od razloga što su i rezultati ispod očekivanja – rekao je Krstić.

Predsednik Krstić (u sredini) sa potpredsednicima Srećkovićem i Miloševićem (Foto: M. Jovičić)

U diskusiji je učestvovao i jedan od dva potpredsednika Dragoslav Milošević, koji je ukazao u čemu se Jadran razlikuje od ostalih kragujevačkih klubova.

- U upravi kluba imamo dobronamerne ljude koji žele da Jadran ide napred. Bio sam i ranije i trener i u upravi kluba i mogu da kažem da nemamo više problema sa obezbeđenjem igrača za tim. Zahvaljujući organizovanom radu na stvaranju igrača, sada imamo 45 mladih ljudi o kojima brinemo da imaju osnovne uslove za rad. Više ne moramo da gledamo na kapiju da li će neko doći ili zakasniti. Mi u upravi smo se obavezali da finansijski pomažemo ovim mladim ljudima da mogu da treniraju i da se takmiče. Jadran je danas ozbiljan klub. Ima 25 igrača u prvom pogonu i omladince u regionalnoj ligi. Naš plan je da stvaramo igrače, a ne da ih plaćamo, kako to rade neki drugi klubovi i u tome se raylikujemo. Odavno se nije desilo da skoro ceo omladinski tim pređe u seniorski sastav, što nije pošlo za rukom ni mnogo većim klubovima. Napravili smo pobedničku atmosferu. Ulažemo i u infrastrukturu, opremu, putovanja i možemo da poslušimo kao primer i ostalim klubovima kako treba da se radi i razvija amaterizam – naglasio je Milošević.

U Finansijskom izveštaju, koji je jednoglasno prihvaćen kao i izveštaj o radu, prikazan je svaki dinar koji je ušao u klubsku kasu i kako je potrošen. U prošloj godini ostvaren je prihod preko žiro-računa kod banke od oko 500.000 dinara i toliko je i potrošeno. Toliko je iznosio približno i prihod i preko klupske blagajne, koja je na rashodnoj strani ostala kraća za petnaestak hiljada dinara. Međutim, klub ima veća nenaplaćena potraživanja od izdavanja zakupa poslovnog prostora u Sportskom centru “Jadran” i duga FS grada na ime refundiranja troškova službenih lica u prošloj godini. Da je to naplaćeno Jadran bi poslovao sa suficitom.

Članovi Skupštine Jadrana su zadužili Upravni odbor da raskine ugovor sa korisnikom poslovnog prostora u kome je bio ugostiteljski objekat i pokrene postupak naplate duga za poslednja četiri meseca. Prihvaćen je i predlog da se članaraina članova Skupštine kluba poveća od 500 na 1.000, a članova Upravnog odbora od 1.000 na 2.000 dinara mesečno.

Najveći troškovi i u ovoj godini očekuju se u plaćanju prevoza i službenih lica omladinske ekipe. Zbog toga je zatraženo da se pronađu sigurniji izvori finansiranja, pored pomoći koja se očekuje od Skupštine grada i Fudbalskog saveza Kragujevca, kao i prihoda od članarine i donatora.

Potrebna je još veća aktivnost članova uprave kluba i uključivanje većeg broja fudbalskih radnika iz redova počasnih članova, sportista i prijatelja kluba.

Od Upravnog odbora zatraženo je da neaktivne članove Skupštine zameni novim ljudima, koji žele da rade i pomognu klubu na stvaranju još boljih uslova u ovoj godini. Na sednici je prihvaćena i inicijativa da se Mesna zajednica “Vašarište”, na čijem području se nalazi Sportski centar “Jadran” u rad kluba uključi sa svoja dva člana.


Šumadinac 3 : 2 Maršić
Korićani 0 : 2 Srbija
Kolonija 1 : 2 Vinogradi DB
Jedinstvo 2 : 6 Sloga D
Sušica 4 : 3 Ćava
Jadran 5 : 1 OFK Bagremar
Budućnost 2 : 1 Seljak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 28 20 4 4 64
2 Jadran 28 18 6 4 60
3 Kolonija 28 14 6 8 48
4 Sušica (-3) 28 15 5 8 47
5 Ćava 28 13 7 8 46
6 Maršić 28 12 3 13 39
7 Sloga D 28 12 0 16 36
8 Jedinstvo 28 8 10 10 34
9 Budućnost 28 9 5 14 32
10 Korićani 28 10 2 16 32
11 Šumadinac 28 9 5 14 32
12 Vinogradi DB (-1) 28 11 0 17 32
13 Seljak 28 9 4 15 31
14 Srbija 28 8 7 13 31
15 OFK Bagremar 28 8 4 16 28