XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Urbanisti onemogućili Jasni Šekarić da se takmiči!

BEOGRAD, 28. februar (Info centar).- Predstavnici Urbanističkog zavoda Beograda na javnoj raspravi Komisije za planove Grada Beograda o „Nacrtu plana detaljne regulacije za prostorno kulturno istorijsku celinu Topčider 2“ nisu usvojili primedbe Streljačkog saveza Srbije i praktično onemogućili Jasni Šekarić, Zorani Arunović, Bobani Veličković i ostalim srpskim takmičarkama da se takmiče malokalibarskim pištoljem!

Naime, Streljački savez Srbije je u idejnom rešenju strelišta predvideo, što je i normalno, i objekat za malokalibarski pištolj (MK pištolj) na 25 metara. U ovoj disciplini Jasna Šearić ima olimpijsku bronzu, Zorana Arunović je bila svetska vicešampionka, a srpska reprezentacija je u Osijeku na EŠ 2013. osvojila bronzu! Međutim, urbanisti su, pod izgovorom da je „probijena“ kvadratura dozvoljena za sportske objekte na „istorijskoj celini“, jednostavno „izbrisali“ strelište za MK pištolj! „Izbrisali“ su i energanu, sportsku dvoranu sa hotelom, a odbili su primedbu SS Srbije da službene prostorije budu u okviru strelišta insistirajući da se grade na lokaciji prema ulici... Traže i da, na zemljištu koje ima mnogo podzemnih voda, pa i podzemnih potoka i rečica, strelište ima suteren, što poskupljuje gradnju, dok su strelci predložili da se izgradi prizemlje i sprat na kome bi bilo strelište za vazdušno oružje i službene prostorije...

- Odričemo se energane, dvorane za pripreme i hotela, ali ne možemo i ne smemo da se odreknemo strelišta za MK pištolj. To je disciplina u skladu sa međunarodnim propisima, veoma cenjena i na olimpijskim igrama, gde imamo mnogo uspeha jer su strelci iz Londona 2012. doneli dva trofeja, tačno polovinu olimpijskih medalja. Takođe, ne možemo smanjujemo gabarite jer je i to mimo propisa. Ako je streljačko mesto široko metar, ne možemo da ga pravimo na 80 santimetra, ako se gađa na 100 metara ne možemo da gradimo rov na na 80 metara. Takav urbanistički pristup ne vodi ničemu i pod tim uslovima bolje je i da ne gradimo ništa. Molim vas da nam omogućite da napravimo objekat po međunarodim propisima, na kome ćemo moći da organizujemo sva takmičenja – apelovao je na urbaniste Siniša Mašović predsednik SS Srbije na javnoj raspravi.

Strelci su imali i veoma jaku i konkretnu podršku na javnoj raspravi od predstavnika Ministarstva omladine i sporta Srbije koji su istakli veliki značaj koji ovaj objekat ima ne samo za streljački sport nego i za grad.

Strelište je na istoj lokaciji do 1851. kada ga je svečano otvorio knez Aleksandar Karađorđević. Poslednji put je renovirano 1957. Prošle godine su rešena sva pravno imovinska pitanja i Streljački savez Srbije je uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta ponudio idejni projekat nacionalnog olimpijskog streljačkog centra arhitekte Maria Jobsta, supruga proslavljne mačevalke Vere Jefimijades, koji je na javnoj raspravi aplevao da se na zatvorenoj sednici Komisije za planove Grada Beograda, usvoje primedbe SS Srbije: da se vrati strelište za MK pištolj, objekat gradi na sprat i da na njemu budu službene prostorije obrazaloživši sa stručnog aspekta prednosti ovakvih rešenja inače detaljno navedenih u projektu.

Kao što to obično biva, kada se siromah (čitaj Streljčaki savez Srbije) ženi, svi mu idu u svatove. Na krajnje nekorektan način (na šta je sa mnogo emocija i ljutnje reagovao i Siniša Mašović) predstavnici Hipodroma Beograd su na javnoj raspravi predlagali da se strelište iseli a da taj prostor dobije hipodrom. Tvrdili su da konjima smeta pucnjava na strelištu (koje nije operna kamerna scena, već sportski objekat) i da navodno meci ugrožavaju bebednost. Zaboravali su međutim, da je strelištte tu bilo pre hipodroma koji se doselio tek 1920. Tada su, izgleda, konji bili nervno stabilniji nego danas i nisu im smetali hici sa strelišta. Republiki zavod za zaštitu spomenika kulture dao je mišljenje kojim prostor na kome je strelište mora da ostane u toj funkciji.

Javnoj raspravi prisustvovali su ispred SS Srbije i generalni sekretar Nenad Petković i saradnik Slobodan Kuprešanin.

Prema projektu, strelište će biti apsolutno bezbedno, sa „blendama“ i zidovima koji sprečavaju da metak odluta. To će, ujedno, kada bude izgrađen, biti jedini streljački objekat po međunarodnim standardima u Srbiji.