XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Ivana Maksimović deseta MK puškom u Fort Beningu

FORT BENING, 31. mart (Info centar).- Ivana Maksimović, reprezentativka Srbije, bronzana sao OI 2012. u Londonu, zauzela je deseto mesto u gađanju MK puškom trostav četvrtog dana prvog Svetskog kupa u sezoni u Fort Beningu (SAD) sa 580 krugova (klečeći 193, ležeći 196, stojeći 191). Za plasman u finale nedostajao joj je jedan krug!

Katarina Biserčić, reprezentativka Niša na studijama u Kentakiju, zauzela je 36. mesto sa 569 krugova (186, 196, 185), dok je Andrea Arsović 39. sa 568 krugova (189, 195, 184). Melisa Mikec, supruga Damira Mikeca, koja gađa za Salvador je 46. sa 569 krugova u konkurenciji 51 takmičarke.

Zlatnu medalju osvojila je Petra Cublasing (Italija) sa 462 kruga, drugo mesto pripalo je Kineskinji Jing Čang sa 458,2, dok je treća Sara Šerer (SAD) sa 447,2 kruga.

Pre finala Italijanka Cublasing bila je prva sa 591 krugom, što je novi svetski rekod osnovnog dela (po stavovima197, 200, 194)! Stari od 590 krugova postavila je prošle godine upravo u Fort Beningu Kinesknja Liuksi Vu. Drugo mesto u osnovnom delu osvojila je Jing Čang (Kina) sa 589 krugova, a treće Emi Sovaš (SAD) takođe sa 589 krugova. Za ulazak među osam najboljih i borbu za medalju bio je potreban rezultat od 581 krug.

- Šteta što Ivana Maksimović nije ušla u finale, ali objektivno, mi smo na početku sezone MK oružjem i prve treninge imali smo na strelištu u Kragujevcu i to samo za discipline na 50 metara MK puškom i pištoljem. Nije nam na ruku išlo i hladno i vetrovito vreme za koje strelci nisu bili još potpuno spremni. Milenko Sebić je bio blizu finala MK puškom trostav, jedna slaba serija u stojećem stavu odnela mu je finale – komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije.- Dolazi lepše vreme pa će strelci početi sa intenzivnijim treninzima na otvorenim strelištima, kako bi bili spremni za sledeće svetske kupove. Pridružiće nam se i Nemanja Mirosavljev posle priprema u Johanezburgu, tako da ćemo za sledeće kupove biti u još jačem sastavu. Takmičarke MK pištoljem, posle kratkih priprema u Baru, nisu mogle mnogo bolje. Ipak, Zorana Arunović je je potvrdila klasu i još jednom bila finalist.

Petog dana Svetskog kupa u Fort Beningu na vatrenu liniju će izaći Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić MK pištoljem. Milenko Sebić, Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić gađaće eliminacije MK puškom 60 metaka ležeći (ima više prijavljenih od broja mesta na strelištu). Kvalifikacije i finale u ovoj disciplini su u sredu 2. marta.

Srpski strelci su do sada u Fort Beningu osvojili tri medalje – dva srebra Ivana Maksimović i Milutin Stafanović (oboje vazdušnom puškom) i bronzanu Zorana Arunović (vazdušni pištolj).