XS
SM
MD
LG
10.04.2014 Administrator

Počelo SP, težak poraz "orlova" na startu

Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu poražena je od selekcije Belgije rezultatom 8:3 (3:0, 2:2, 3:1) na startu Svetskog prvenstva koje je u sredu počelo u Beogradu. Pred preko hiljadu ljudi u hali Pionir i uprkos dobroj atmosferi koja je vladala u redovima naše selekcije i velikojželji da se beogradskoj publici "orlovi" prikažu u dobrom svetlu, Belgijanci su pokazali da su u ovom trenutku kvalitetniji rival. Gosti su bili znatno opasniji i sigurniji u ofanzivnim akcijama, dok su napadi Srbije bili prilično nekonkretni u završnici.

Srpski "oklopnici" ušli su u meč nedovoljno koncentrisano, već posle četiri minuta igre belgijski tim stigao je do vođstva golom Svindena, a sredinom prvog perioda i do prednosti od dva gola. Već tada je bilo jasno da će "orlovi" teško do pobede, a gotovo sve nade u preokret srušio je u 15. minutu Svinden svojim drugim golom. Zaostatak od tri gola iz prvog perioda već na startu drugog perioda umanjio je kapiten Marko Kovačević golom u "šorthendu". Ipak, period velikih naleta srpskog tima prekida Mas u 33. minutu, da bi ponovo Kovačević dva minuta kasnije vratio nadu u preokret. Ključan momenat meča viđen je u 37. minutu pri rezultatu 2:4, kada je Kovačević oboren u gol šansi, ali nije uspeo da iskoristi kazneni udarac i zabeleži "het-trik" na ovom susretu. Bila je to poslednja prilika našeg tima da uhvati priključak, jer je Belgija golom Kolodzejčuka i na drugi odmor otišla prednošću od tri gola.

Periodi dobre igre našeg tima u drugom i trećem periodu prekidana su brojnim kaznama, koje su inidrektno odvele naš tim u poraz. Na startu poslednjeg perioda Morgan koristi neopreznost srpske odbrane i u „šorthend“ situaciji otklanja i poslednju sumnju oko pobednika. Ni gol Alekse Lukovića nije napravio veću promenu, pa je naš tim, uprkos znatno većem broju udaraca (41-28), pretrpeo težak poraz. U ostalim mečevima prvog kola, Estonija je opravdala ulogu favorita i savladala Island rezultatom 4: 1, dok je Izral napravio malo iznenađenje nadoknadivši dva gola zaostatka u poslednjem periodu meča protiv Australije i u produžetku stigao do prvih bodova na prvenstvu (4: 3). Svetsko prvenstvo u Beogradu zvanično je počelo svečanim otvaranjem u sredu uveče.

Turnir je otvorio Ernest Aljančič, Predsedavajući turnira ispred Međunarodne hokejaške federacije (IIHF), da bi uoči početka meča Srbija - Belgija, u sklopu humanitarne akcije "Igraj hokej", na led "Pionira" domaća publika ubacila nekoliko stotina plišanih igračkica koje će biti poklonjene Domu za decu i omladinu Dragutin Filipović "Jusa".

Svetsko prvenstvo nastavlje se već u četvrtak, 10. aprila utakmicama drugog kola kada se sastaju: Estonija - Australija (13h), Belgija - Island (16. 30h) i Srbija - Izrael (20h).