XS
SM
MD
LG
12.05.2014 Dragan Ivanović

Sele legenda u vremeplovu trsteničkog boksa

U 70 godinama procvata trsteničkog boksa ni fudbaleri ni rukometaši nisu uspeli na svojim utakmicama da privuku veći broj gledalaca, kao što je to pošlo za rukom bokserima u čuvenoj "Bašti" gde je bio postavljen ring. Dolazili su tu i odlazili mnogi klubovi, asovi, živelo se kažu bolje i bez većeg opterećenja imalo se više vremena za sportska dešavanja.U gradu na Zapadnoj Moravi pogotovo stariji građani dobro se sećaju tih trsteničkih bokserskih asova, legendi, Gaje, Trubarca, B.Koprivice, Strleta, Mije Vukadinovića Miće Milenkovića- Kengura Drenovaka, Džuke, braće Petkovića Mirka i Zoze , Nebojše Jevtića i drugih majstora među konopcima. Jedan od njih je po mnogim mišljenjima i Svetislav Sele Koprivica, kažu prva bokserska legenda.

Moj sportski život počeo je sa fudbalom, bio sam golman u pionirskom timu i s adrugarima pikao bubamaru. Jednoga dana slučajno sam prolazio pored sale u kojoj su trenirali bokseri i video šta tamo rade. To mi se dopalo i od tada sam stalno dolazio u salu i pratio njihove treninge. Primetio me je tadašnji trener Mile Stanić i pozvao da zajedno treniramo, prihvatio sam i tako sam počeo da se kalim i dokazujem. Ja i moj partner Milankov smo kasnije u ringu boksovali u uvodnim borbama, što se dopalo publici i uvek su tražili da tako nastupamo u Trsteniku. Svoje prve takmičarske borbe počeo sam 1959 godine u seniorskoj kategoriji u bantam kategoriji. Sparingovao sam sa Pecom Živkovićem iz Kraljeva, a do kraja karijere 1979 godine boksovao sam u velter kategoriji.

Pamtim veći broj interensantnih mečeva imao sam ih ukupno 430 od kojih 380 pobeda, 36 nerešenih i 14 poraza uglavnom zbog povreda arkade.Svoju najbržu pobedu ostvario sam u Požarevcu gde sam nokautirao protivnika za samo 8 sekundi meča. Bilo je i teških i neizvesnih mečeva sa Jovicom Vukmirovićem iz Beogradskog Radničkog, koji je bio sličnih mojim kvalitetima i odboksovali smo nerešeno,Interensantne borbe imao sam i sa Pižulom iz kruševačkog 14 oktobra i da ne nabrajam još puno drugih. Nažalost danas nema trsteničkog kluba ali tradiciju uspešno nastavljaju čelične dame koje uspešno duže vremena vodi bivši bokser Veroljub Mandžukić-Džuka, zaista su uspešne na takmičenjima i ja im želim puno novih pobeda i uspeha. Ja sam penzioner i pomažem kome šta treba uvek sam bio takav kao čovek i sportista, hvala vam na poseti i interesovanju za moju karijeru", rekao nam je na kraju Svetislav Sele Koprivica.

Po završetku bokserske karijere Sele je radio kao službenik u Opštini Trstenik i uvek je bio ljubazan i korektan pri kontaktima sa ljudima, završio je i trenerski kurs i sa Mijom Vukadinovićem, Batkom Ibrovcem i Životom Drenovakom pronalazio i trenirao buduće asove sve do gašenja trsteničkog bokserskog kluba. Takav je bio i ostao prva legenda trsteničkog boks kluba Svetislav Sele Koprivica junak ove naše sportske priče.