XS
SM
MD
LG

Srbija je odbojkaška avangarda

Trener odbojkaškog tima Havaji Univerziteta Čarli Vejd posetio je Kraljevo i OK Tehničar i tradicionalnim pozdravom „ALOHA“ obratio se okupljenim članovima najmlađeg odbojkaškog kluba u Kraljevu. Eminentni stručnjak, koji već nekoliko godina vrlo uspešno radi na prestižnom američkom univerzitetu na Havajima, u Kraljevo je stigao u pratnji svog prvog saradnika i velikog prijatelja Milana Žarkovića, nekadašnjeg trenera beogradskog Partizana i selektora juniorske reprezentacije Srbije.

- Ovo nije moj prvi dolazak u prelepu Srbiju. Bio sam pre dve godine u Zrenjaninu na juniorskom Balkanskom prvenstvu, ali je ovo prvi dolazak u Šumadiju, u centra srpske odbojke – u pravom američkom stilu govori Čarli Vejd veliki poštovalac naše zemlje i srpske odbojkaške škole. – U to vreme član naše odbojkaške ekipe i student na Havaji univerzitetu je postao Siniša Žarković, tada juniorski reprezentativac Srbije, a pre godinu dana je i Milan Žarković postao jedan od retkih stranaca trenera u američkoj studentskoj odbojci. Veoma sam srećan što su obojica u mom timu, jer je sa njima milina raditi i svaki dan se nešto novo nauči.

Iako se u gradu na Ibru zadržao samo jedan dan, Čarli Vejd je posetio OK Tehničar, najmlađi odbojkaški klub u ovom regionu.

- I na ovom primeru sam se uverio šta Kraljevo predstavlja za odbojkašku Srbiju. Klub je mlad, ali već okuplja zavidan broj članova, radi i sa devojčicama i dečacima, a to je retkost u ovim vremenima. Treneri rade vrlo savremeno u skromnim uslovima, ali upoznat sam sa odličnim rezultatima. Da se prate rezultati Tehničara govori i odlazak najmlađe pionirske ekipe na Balkanske igre u Istambul i želim im puno sreće tamo.

Okpljenim odbojkašicama i odbojkašima Tehničara, američki stručnjak je govorio sa mnogo strasti, upoznao ih sa svojom filosofijom magične igre na mreži i onda naglasio.

- Vi ste srećni možete biti ponoisni što ste rođeni u Srbiji i što se ovde bavite odbojkom. Srbija je svetska odbojkaška avangarda, mala zemlja koja je dala najveća imena ovog sporta bilo u igračkom, bilo u trenerskom delu, vaša federacija je jedan od najorganizovanijih u svetu. Iskreno, kada kažete Srbija u svetu vas odmah povežu sa odbojkom, a to sve govori.

Posle skoro 45 minutnog predavanja Čarli Vejd je održao i kraći trening i odmah pokazao velike emocije čim je ušao u magičanpravougaonik 18 sa 9 metara.

- U odbojci je jako bitno da se međusobno slušate, da komunicirate, da vaš saigrač zna u kakvom ste stanju, kako se osećate. U igri morate stalno da pričate, ukazujete jedni drugima šta treba da se uradi. Ako ćutite to nije dobro – zaključio je Čarli Vejd dok je u sali MTŠ „14. oktobar“ završavao trening sa članovima kraljevačkog Tehničara.

K V I Z!?

Posle obraćanja mladim članovima Tehničara, na predlog Milana Žarkovića, Čarli Vejd je organizovao mali kviz. Postavljao je pitanja na koje tačan odgovor donosio nagradu, majicu odbojkaškog tima Havaji Univerziteta. najsrećnija je bila Ivana Marić, sredi bloker kadetske ekipe Tehničara koja je dala dva tačna odgovara i nagrađena sa dve majice. Priključili su joj se i Ivana Bažalac i Bogdan Selečanin koji su takođe odgovorili tačno i uz nagradu dobili aplauz američkog trenera.

ZNAČI, IDEMOOO!

Uticaj našeg trenera Milan Žarkovića je evidentan. Ne samo u radu odbojkaškog tima Havaji Univerziteta, već i u komunikaciji. Skoro svi treneri u stručnom štabu su već naučili po koju srpsku reč, a Čarli Vejd je rečima „znači idemooo“ uputio poziv za trening mladim odbojkašima i odbojkašicama u Kraljevu.

VEZA KRALJEVA I HAVAJA

Siniša i Milan Žarković nisu prvi Kraljevčani koji su postali deo Havaji Univerziteta. Sredinom devedestih godina prošlog veka član ovog Univerziteta i odbojkaškog tima bio je Dejan „Čelika“ Miladinović, nekadašnji odbojkaš Ribnice i novosadske Vojvodine. Miladinović je uspešno diplomirao na Havajima i danas radi u jednoj banci u Londonu.