XS
SM
MD
LG

Veslanje: Evropsko zlato za srpski dvojac bez kormilara Savić – Bogićević

BEOGRAD, 1. jun (Info centar).- Veselin Savić i Dušan Bogićević, reprezentativci Smedereva, osvojili su zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u veslanju u Begradu u discipni dvojac bez kormilara. Na Adi Ciganliji su u finalnoj trci zabeležili vreme 6:21,75 minuta što je novi rekor evropskih prvenstava i pretekli su Holanđane Rožera Blinka i Mihaela Stenmana (6:21,99) i nemačku posadu Bastian Behler i Anton Braun (6:24,71).

- U poslednjih 300 metara čuli smo samo publiku koja nas je nosila. Kao da su naši mozgovi bili na istoj frekfenciji sa njima, ništa drugo do nas nije dopiralo- rekao je Veselin Savić.- U poslednjih 50 metara kada se lomila trka, dao sam sve od sebe, ali nismo bili sigurni nekolko minuta posle cilja ko je prvi. Ovo smo planirali i za ovo smo se spremali cele sezone, svaki trening ma koliko težak bio radili smo maksimalno jer smo imali zlatni cilj. Mislim da možemo uz dobar rad i pripreme da se kvalifikijemo i za Rio i da se i tamo borimo za olimpijsku medalju.

U poslenjih 300 metara srpski dvojac bez kormilara uspešno je odbio napad Holanđana pa je čak i pojačao ritam. Dušan Bogićević je istakao:

- Znali smo u finišu da odlučuju sekunde. Pitali smo posle cilja Holanđane i Nemce ko je prvi, rekli su nam da smo pobedili i to je bio divan osećaj. Sav trud koji smo uložili za pripreme se isplatio. Hvala divnoj publici na izuzetnoj podršci.

Ostale srpske posade veslale su u „B“ finalima. Ženski dvojac bez Iva Obradović – Ivana Filipović je pobedio ispred posada Češke i Italije, druga mesta osvojili su dubl skučlMarko Marjanović - Aleksandar Filipović (iza Švajcaraca, a ispred Čeha) i laki skifista Miloš Stanojević (iza Grka a ispred Slovenca), peti je bio skifista Miloš Vasić, dok je šesto mesto pripalo četvercu bez Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač i Jovan Popović.

Bogičeviću i Saviću medalje je uručio generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

Član selektoske komisije VSS Nebojša Ilić je ovako ocenio rezultate srpskih posada:

– Čestitam Dušanu Bogičeviću, Veselinu Saviću i njihovom treneru Dejanu Guslovu na fantastičnom uspehu. Obojica su mladi veslači a ovim rezultatom su pokazali da smo dobili posadu za najveće rezultate i na svetskoj sceni. Inače, od obnavljanja evropskih prvenstva 2007. Srbija je na svim šampionatima osvajala barem po jedno odličje i presrećan sam što smo i u Beogradu nastavili taj niz. Zadovoljan sam i plasmanima ostalih naših posada. Nijedan čamac nije bio autsajder u Beogradu i to smo pokazali plasmanima u „B“ finala. Ivana i Iva su trijumfom u „B“ finalu napravile lep rezultat, a zadovoljni smo i plasmanima dubl skula i skifa za lake veslače koji su u izuzetno jakoj konkurenciji zauzeli osma mesta. Miloš Vasić je debitovao u skifu solidnim 11. mestom u trci gde je dugo bio treći, dok je četverac koji je znatno podmlađen s obzirom da je u sastavu imao dva prošlogodišnja juniora, plasmanom u polufinale postigao cilj.

Finalnog dana Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu na tribinama među gostima su bili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, njegov zamenik Andrija Mladenović, Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije i predsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju, savetnik u Sportskom savezu Srbije dr Dane Korica...

Veslački savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Skupštine Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i komunalnih gradskih službi uspešno je organizovao Prvenstvo Evrope na kome je oboren rekord: učestvovale su posade iz 36 zemalja, ukupno oko 850 takmičara i oko 400 pratećih lica.

Konačan plasman srpskih posada u Beogradu:

Veselin Savić- Dušan Bogičević (dvojac bez kormilara) – zlato

Ivana Filipović - Iva Obradović (dvojac bez kormilara) – sedmo mesto4

Miloš Stanojević (skif za lake veslače) – osmo mesto

Marko Marjanović - Aleksandar Filipović (dubl skul) – osmo mesto

Miloš Vasić (skif) – 11. mesto

Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač, Jovan Popović (četevrac bez kormilara) – 12. mesto