XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Bronzana puška Milutina Stefanovića u Mariboru

MARIBOR, 15. jun (Info centar).- Novi uspeh srpskog streljaštva na Svetskom kupovima ove godine i - šesta medalja: Milutin Stefanović kragujevački strelac osvojio je bronzu u gađanju vazdušnom puškom na trećem ovogodišnjem Svetskom kupu koji je počeo u Mariboru sa 184,2 kruga. Zlato je pripalo Kinezu Ćinan Žuu sa 207,6 krugova, dok je srebro osvojio Peter Šidi (Mađarska) sa 206,2 kruga.

Ovo je druga medalja u karijeri Milutina Stefanovića na Svetskim kupovima. Srebro je osvojio na Svetskom kupu Fort Beningu u martu ove godine.

Stefanović je sa 625,1 krug ušao kao osmi u finale, devetoplasiranom Izraelcu Rihteru “pobegao” je za 0,1 krug! Osnovni deo gađao je u prvoj “partiji” i bio je peti pa se činilo se da će biti “tesan” ulazak u finale, iako je rezultat bio solidan. Na sreću, iz druge “partije” pretekla su ga samo trojica ali je u njoj bio ukupno najbolji pre finala Serhij Kuliš (Ukrajina) sa 627 krugova.

- Najvažniji i najteži deo posla završio sam kada sam se “uvukao” u finale - rekao je Milutin Stefanović posle osvajanja bronze.- Posle je sve bilo mnogo lakše. U finalu sam loše počeo, prva dijabola 9,8 krugova, ali sam ipak posle šest dijabola izbio na treće mesto. Kasnije sam imao još nekoliko kikseva što me je izbacilo iz borbe za zlato. Trudio sam se da opaljujem brže, da eventualna greška bude manja prilikom ocenjivanja na decimalu. Presrećan sam, ove godine sam debitovao u takmičenjima za Svetski kup i u tri izlaska na vatrenu liniju osvojio sam dve medalje što ni u snu nisam očekivao na početku sezone.

Sjajne rezultate u konkurenciji 86 učesnika zabeležila su i druga dvojica srpskih strelaca, plasiravši se u „top 20“: 12. Stevan Pletikosić 624,5 i 17. Milenko Sebić 623,7 krugova. Obojica su bila blizu finala koje je vredelo 625,1 krug. Van konikurencije za “em – ku - es” gađao je Igor Čotra i zabeležio 617,3 kruga ispunivši normu od 595 krugova.

- Seniorima svaka čast, sa ovakvim rezultatima na svakom velikom takmičenju bili bi u krugu kandidata za ekipnu medalju. Stefanović je dokazao da je stasao u majstora u ovoj disciplini, sjajno se borio u finalu i izborio za bronzu – komentar je Srećka Pejovića direktora Streljačkog saveza Srbije.- Očekivali smo finale i kod žena vazdušnom puškom, ali nam se želja nije ispunila. Sva trojica seniora su prošle elimanacije MK pištoljem i bodrićemo ih u kfalifikacijama.

Rezultati su u celini bili nešto niži nego u Minhenu, kada je finale bilo izuzetno skupo - 626,4 kruga. Stefanovićev rezultat od 625,1 krug koji ga je u Mariboru odveo među osam, u Minhenu je imao sjajni srpski junior, učesnik Olimpijskih igara mladih u Kini u avgustu, Andrija Milovanović i završio je na 14. mestu oborivši juniorski državni rekord.

Andrea Arsović je završila na 16. mestu vazdušnom puškom sa 414 krugova. Imala je tri dobre serije: prvu i treću po 104,1 krug, četvrtu 104,6 krugova, ali je u drugoj “ubila” samo 101,2 kruga i za 2,4 kruga ispustila je finale koje je vredelo 416,4 kruga, samo desetinku manje nego u Minhenu pre deset dana. Ivana Maksimović je bila 22. sa 413,4 kruga dok je Tašana Bogatinovski sa 409,8 krugova završila na 62. mestu u konkurenciji 107 učesnica. Van konkurencije, za “em – ku - es” odlično su gađale su Katarina Biserčić 415,6 i Jelena Živković 414,4 i ubedljivo ispunile normu (392).

Prva dva mesta vazdušnom puškom pripala su Kineskinjama. Zlato je osvojila Siling Ji sa 209,6 krugova, a srebro Liuksi Vu sa 207,6 krugova. Ajonika Paul (Indija) je bila treća sa 185,3 kruga.

U eliminacijama MK pištoljem, sva trojica srpskih takmičara prošla su u kvalifikacije. U prvoj grupi od 35 strelaca, Damir Mikec je bio šesti sa 555 krugova, a Andrija Zlatić 15. sa 548 krugova. Najprecizniji je bio Indijac Jifu Rai sa 567 krugova. U drugoj grupi od 42 strelca, Dimitrije Grgić je bio četvrti sa 561 krugom. Najbolji je bio Rus Ekimov sa 567 krugova. U kvalfikacijama će gađati 51 strelac.

Dame su počele takmičenje MK pištoljem 30 plus 30 metaka. Gađale su prvi deo 30 metaka precizno i povela je Nemica Monika Karš sa 296 krugova, Zorana Arunović je osma sa 291 krugom, Jasna Šekarić 41. sa 282 kruga a Aleksandra Ristović 42. takođe sa 282 kruga. Za “em- ku - es” gađale su Jasmina Grgić 288 i Bobana Veličković 283 kruga.

Drugog dana, u ponedeljak 16. juna, uz takmičare MK pištoljem, i srpske dame gađaće MK pištoljem drugih 30 metaka – brza paljba. Eliminacije MK puškom 60 metaka ležeći gađaće Nemanja Mirosavljev, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić.

Srpski strelci su na drugom Svetskom kupu u Minhenu osvojili jednu bronzu - Andrea Arsović vazdušnom puškom. U finalu je još gađao samo Damir Mikec MK pištoljem i zauzeo četvrto mesto.

Iz Fort Beninga sa prvog Svetskog kupa u martu, srpski strelci doneli su četiri medalje. Srebrom su se okitila Ivana Maksimović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) a bronzanim odličjima Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrija Zlatić (MK pištolj).