XS
SM
MD
LG
19.03.2009 wienerliga.org

Kragujevčani na korak od finala

U predivnom ambijentu dupke pune kraljevačke "Kutije šibica" Radnički je u trećem meču polufinala plej-ofa zasluženo savladao Ribnicu. Ovaj meč će sigurno ostati upamćen po vrhunskoj odbojkaškoj predstavi. Ono što su pokazala dva tima za svaku je pohvalu i igra i ambijent vredan pravog evropskog odbojkaškog nivoa.

Domaći su jako loše otvorili ovu utakmicu. Ono što je trebalo da bude njihova glavna karakteristika u igri u prvom setu je pokazivao isključivo Radnički. Kragujevčani su imali odličan servis, izvanredan prvi napad i ovaj deo igre igrali prilično mirno, staloženo, takoreći bez greške. Podatak da je Ribnica napravila 12 grešaka u prvom setu, a gosti samo jednu, dovoljno govori. Koliko je Ribnica bila bleda u prvom setu govori i podatak da trener domaćih Boško Mačužić u trenucima kada je Radnički povećavao prednost ništa nije menjao. Kao da je čekao strateg "musketara" ono što dolazi.
Odbojkaši Ribnice nisu gubili nadu, a nije je gubilo ni oko 2.000 gledalaca na tribinama. Snažan vetar u leđa omogućio je domaćima da u drugom setu sve vreme vode i rutinski odrade ovaj deo igre što ih je vratilo u meč.

Najlepše što odbojka može da pruži videli smo u trećem setu. Dešavalo se da i po nekoliko minuta lopta ne padne na parket, a igralo se maksimalno, smeč je bio iz sve snage, ali su i na jednoj i na drugoj strani igrači bili na pravom nivou. Radnički je u ovom setu vodio 23:20. Tada je na servise Gavrilovića Ribnica ušla u seriju poena. Prvo je tehničaru gostiju Iliću sviran prelaz, a potom su blokom Radević i Radivojević doneli izjednačenje. Proključalo je u hali sportova, Ribnica je prva stigla i do set lopte, a iskoristila šestu as servisom Uroša Kovačevića.
Gosti nisu mogli lako da se pomire sa gubitkom već dobijenog. Pokazali su nervozu u finišu ovog dela igre pa i u pauzi između dva seta i sudija Gradinski iz Beograda je na samom početku četvrtog seta žutim kartonima kaznio Čedića i Ilića. Ribnica je u tom setu povela 3:0, a da se nije ni oznojila. No to kao da je uspavalo popularne "musketare", a Kragujevčani su zaigrali punom snagom. Raspucao se najbolji igrač ove utakmice Nikola Georgijev i za njega odbojkaši Ribnice nisu imali rešenja. Radnički je dobio četvrti set posle 26 minuta igre, a onda pokazao pravu snagu u taj-breku.
Ilić je forsirao napad kroz sredinu, to su odbojkaši Radničkog radili na najbolji mogući način i na promeni strana bilo je 8:2 za goste. Već tada je pobednik ovog susreta bio odlučen, a Ribnica je do kraja petog seta osvojila samo sedam poena. Radnički je tako stekao veliku prednost, pobeda ga deli od plasman au finale plej ofa i moguće je da će se sve rešiti već u subotu u novom duelu u kraljevačkoj hali sportova.

Odlična utakmica, sjajan ambijent što sam od Kraljeva i očekivao. Ovde ne može svako da dobije utakmicu, što znači da i posedujemo kvalitet o kome već celo prvenstvo govorim i drago mi je što smo to potvrdili u ovom meču. Bilo je malo nepotrebnih tenzija u finišu trećeg seta, ali sveukupno gledano jako dobra utakmica i naša velika pobeda. Ništa međutim još nije gotovo, u četvrtom meču u subotu sve će karte biti otvorene – rekao je po završetku susreta Slobodan Kovač, trener Radničkog.

Trener Ribnice Boško Mačužić je čestitao Kragujevčanima na pobedi, ali je napomenuo da se njegov tim neće predavati do samog kraja:
Nismo smeli onako lako da izgubimo prvi set. To nije Ribnica i ono što smo u tom setu pokazali nije pravo izdanje mojih igrača. Na sreću vratili smo se u život, odigrali jako dobro dva seta i kao da više nismo imali snage da utakmicu na pravi način privedemo kraju. Radnički je jako kvalitetan tim i znao je da iskoristi naše greške, pokušaćemo u subotu da se vratimo u život i da izborimo majstoricu u Kragujevcu.

Ribnica – Radnički Kredi banka 2:3 (15:25, 25:20, 29:27, 21:25, 7:15)

Hala sportova u Kraljevu. Gledalaca: 2.000. Sudije: Goran Gradinski (Beograd) i Igor Miljković (Beograd). Trajanje meča: 119 minuta. Rezultat u seriji: 1:2.

Ribnica:
Gavrilović 23, Đorđević 19, Mijalković 11, Kovačević 15, Bićanin, Radević 10, Jović (libero), Borovnjak, Radivojević, Mrdak 1, Milovanović, Lazarević. Trener: Boško Mačužić.
Radnički Kredi Banka: Duduj 9, Simeunović 11, Nakovski 10, Ilić 3, Čedić 12, Gjorgiev 30, Pantelić (libero), Jovanović, I. Ivović, Stevanović, Perović, J. Ivović. Trener: Slobodan Kovač.