XS
SM
MD
LG

Jaki koreni novog sporta

 

Bovling sve popularniji

   Jedan od najmladjih sportova u Srbiji - bovling, postaje sve popularniji. Jedan od pokazatelja su tzv.propagandne - Biznis lige. Nedavno je u Bovling centru „Colosseum“ (kod stadiona FK Zemun) završena Biznis liga, u kojoj je učestvovalo 38 ekipa i koja je trajala pola godine.

   - Bovling je u Srbiji počeo da se igra od 2007. godine - kaže nam Vladimir Dmitrić, generalni sekretar Bovling saveza Srbije - Te godine su otvorena prva dva bovling centra „Colosseum“ i First bowling“ (sadašnji BC „Žabac“ u PInkiju). Inače, ovaj sport je dosta razvijen u svetu, posebno u Americi, Aziji, pa i u Evropi. O popularnosti bovlinga pokazuje podatak da u svetu ima preko 100 miliona registrovanih igrača. U Evropi postaje sve popularniji, posebno u skandinavskim zemljama.. U ovim krajevima, najrazvijeniji je u Sloveniji, potom u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini. Pre par godina u Crnoj Gori je otvoren prvi bovling centar.

   Kako ocenjujete tek završenu sezonu 2013/2014godinu?

   - Najneizvesnija do sada - nastavlja Dmitrić - Šimanovački Metalac je prvi put učestvovao u najelitnijem takmičenju - Prvoj ligi, što mu nije smetalo da osvoji šampionsku titulu. To je ogroman uspeh i nikome do sada, na taj način, nije uspelo. U svakom slučaju, kvalitet bovlinga u Srbiji je u usponu. Izlazimo polako na evropska takmičenja. Ako bovling postane olimpijski sport, a nadam se hoće od sledeće Olimpijade, eto šanse da se pokažemo i u svetu..

   Kako bovling sport podići na viši nivo u Srbiji?

   - Jedino uz pomoć Sportskog saveza Srbije - ističe Vlada Dmitrić - Moraju stati iza nas i dati nam, pre svega, finansijsku pomoć, koju bi ulagali u juniore, budućnost bovlinga. Pored toga, potrebna nam je i medijskja podrška, kako bi što više ljudi čulo za ovaj sport i tako ga omasovili. Biznis lige bi trebalo približiti sistemima takmičenja, kao u Prvoj ligi. Trebalo bi organizovati finale Biznis liga, koje si igraju u svim bovling centrima i gradovima i na taj način bi dobile jednu novu dimenziju.

 

Bovling sve popularniji

Vladimir Dmitrić i Djuro Perić (Metalac), najstariji registrovani igrač