XS
SM
MD
LG

U Pančevu prekid utakmice play-offa Yuban lige

Svojim pristrasnim sudjenjem sudije Rista Ničevski i Nenad Marković rasplakali dečake FK AS Kačarevo. Za vikend u Pančevu u balon hali organizatora lige FK Arena u play –off-u četvrte Yuban lige za 1997 godište sastala su se dva kačarevačka kluba FK AS Kačarevo i KMF Kraljevićevo. Još pre tri nedelje se znalo da će se za mesto u finalu lige sastati ova dva kačarevačka kluba, koja su u regularnom delu zauzela drugo i treće mesto. U dve utakmice regularnog dela prvenstva dečaci iz AS-a su imali više uspeha , pobedivši u prvom delu sa 1:0, dok su drugu utakmicu odigrali nerešeno 2:2 . Uopšte do sada dečaci FK AS Kačarevo u svim međusobnim duelima u svim godištima u svim ligaškim ( ligama Pionira i  Petlića FSOP i u Yuban ligama) i turnirskim takmičenjima u kojima su se sastajala ova dva kluba imaju bolji skor.
Do ove utakmice su se sastajali 24 puta. Dečaci AS-a su slavili 17 puta, dve utakmice su bile bez pobednika ,a pet puta su pobedili dečaci iz Kraljevićeva. Gol razlika je 112:43 u korist AS-a. Utakmice ova dva kluba su do sada uvek igrane u pravoj fer i sportskoj atmosferi. Na klupama ovih klubova sede bivši igrači, a zanimljivo je da su oboje prošli kompletnu školu FK Partizan.Na klupi KMF Kraljevićevo – Simo Čučak, a na klupi FK AS Kačarevo - Slobodan Anđelović-Spaske.
Utakmica za koju su živeli dečaci i jednog i drugog kluba, za koje je ova utakmica predstavljala “više od igre” ,jer su akteri drugari iz školskih klupa OŠ u Kačarevu koji nose dresove AS-a i Kraljevićeva. Sudijski par koji su činili Rista Ničevski i Nenad Marković uspeli su da od prijatnog subotnjeg prepodneva za decu začinjenog fudbalskom utakmicom svojim odlukama, a koje su sve bile na štetu dečaka iz AS-a, upropaste sav njihov trud u prethodnih 16. kola i nateraju ih da sa suzama u očima i na licima, jecajući napuste balon halu.
Da krenemo redom: U drugom minutu poništen regularan gol AS-a. U petercu Kraljevićeva golman povlači svog igrača i oboje padaju na travu, najbliži igrač AS-a koji se nalazio na metar od njih iskoristio je nesmotrenost golmana poslavši loptu u mrežu. Na opšte iznenađenje svih , a na radost golmana i igrača Kraljevićeva sudija Rista Ničevski je “video” faul i umesto da pokaže na centar, dodelio je loptu Kraljevićevu. Dečaci AS-a su smogli snage , volje i želje te pogotkom Aleksandra Krstevskog na poluvreme otišli sa prednošću od jednog gola.
Tek su u drugom poluvremenu sudijske odluke predstavljale pravu noćnu moru za dečake iz As-a. Svaki kontakt, svaki dodir, pa makar i dresom sviran je u korist Kraljevićeva. Oni koji poznaju fudbal znaju šta znače ti prekidi kada se igra na terenu dužine nešto više od 30-tak metara i širine od 12-15 metara, ograđenom martinelama a na terenu se nalazi 12 igrača 1997 godišta. Poznato je da u ovakvim ligama u balonkama nema gol-auta i auta sem u slučaju kada lopta ode preko martinela koje su visoke oko 1 metra i dodirne zaštitnu mrežu.
Kraljevićevo je igralo upravo takvu igru koju su im omogućavale sudije , da iz auta i posle prekida ubacuju lopte pred gol AS-a, nadajući se da će neka zalutala lopta završiti u mreži. Posle jedne takve dubinske lopte koja je završavala u petercu AS-a , loptu na koju je krenuo golman, Marko Anačković sa visoko podignutom nogom u visini golmanove glave, pri čemu se levom rukom naslonio na rame igrača AS-a ,da bi mogao da toliko podigne desnu nogu kojom je uspeo da zakači i loptu i golmana po glavi, lopta je završila u mreži, a golman na travi držeći se za glavu naredni minut. Ako ovo nije što bi se u žargonski reklo prekršaj za zatvor, onda je svakako za “popravni dom” pošto su u pitanju deca. Ono čemu se uče početnici o opasnoj igri i zaštiti golmana u golmanskom prostoru , pogotovo kod dece, sudije su “slučajno” prenevidele i pokazali su na centar. Stoički i dostojanstveno su dečaci, vođstvo kluba i roditelji-navijači AS-a podneli i ovu sudijsku “pravdu”. Slična situacija u korist AS-a u zadnjem minutu utakmice kada je posle auta u visini centra terena Srđan Čubrilo raspalio po lopti, a lopta završila u mreži, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je golman dotakao , ali je krenuo sa visoko ispruženim rukama da je dohvati, a da li je zakačio prstima, to najbolje on zna, ali je bilo simptomatično njegovo histerično ponavljanje nisam, nisam iako nije sviran pogodak ,a ni sa klupe AS-a niko nije tražio golmanovo priznanje.
Bezrazložno pravdanje navodi na sumnju, deca ne umeju tako vešto da sakriju istinu. Još jedna slučajnost oko “ujednačenosti” kriterijuma suđenja gde je dečacima AS-a sviran svaki kontakt u korist protivnika , dok na drugoj strani igrač Kraljevićeva Marko Anačković, koga je sudija Rista Ničevski najmanje pet puta opomenuo zbog udaranja i povlačenja igrača AS-a bez lopte, završio je utakmicu na terenu, bez sankcija, valjda je sudija čekao da udari šesti, sedmi put ... Zna se da u takvim situacijama nema opomene, već se igrač isključuje na vremensku kaznu. Utakmica se završila rezultatom 1:1 i pristupilo se izvođenju serije od po 3 penala.
Prvi siguran izvođač je bio igrač Kraljevićeva Mihajlo Rajlić, za 1:0 . Za AS prvi izvođač je bio Aleksandar Krstevski. Namestio je loptu na belu tačku i rezantnim udarcem pogodio ćošak gola, iako je golman izašao pola metra sa ( što pravilima nije dozvoljeno, svako kretanje golmana pre upućivanja udarca prema golu sankcioniše se u slučaju odbrane gola ili promašaja ponovnim izvođenjem penala) pokušao je da je dohvati , ona ispod njegovih ruku završava ne štangli unutar gola, koja drži mrežu, odbija se od nje i izlazi iz gola. Sudija koji je bio sa leve strane terena Nenad Marković, prvo je pokazao rukom na penal što su svi shvatili da je postignut pogodak. Odjednom menja odluku pokazujući da je lopta udarila u stativu i od nje se odbila u polje.Uzalud su bila ubeđivanja trenera Slobodana Anđelovića koji se sa decom nalazio levo od centra terena i imao je otvoren vidik putanje lopte ka golu. Nisu pomogla ni ubeđivanja da pita publiku sa leve strane terena, ostao je pri svojoj odluci da gol nije postignut i da je lopta završila na stativi. Svi koji su se nalazili sa leve strane tribina su mogli da vide da je postignut regularan gol.
Trener dečaka FK “AS Kačarevo” je izveo svoju ekipu sa terena ne dozvolivši svojim dečacima da nastave učešće u ovoj farsi u režiji sudija: “Desetak godina radim sa decom,dečake sam vodio na preko 1000 utakmica i nikada se nije desilo da sam povukao ekipu sa terena, ali ovo što smo doživeli danas nismo doživeli nigde, a igrali smo pet godina u Mini-Maxi ligama u Beogradu, na turnirima širom Srbije i u inostranstvu, uključujući i takmičenja FSO Pančevo na velikom fudbalu. Ovakvo perfidno suđenje u korist jedne ekipe još nisam video , ni doživeo na utakmicama gde su akteri deca. Kako da zahtevam od svojih igrača da poštuju i pozdrave protivnike i sudije, kako da ih zadržim posle ovakvih stvari u fudbalu kada teren napuštaju u suzama i sa jecajima, ogorčeni, umesto da im fudbal donese nešto lepo, da u njemu osete sreću i zadovoljstvo igranja ,da sa osmesima napuštaju teren bilo da su iz utakmice izašli kao pobenici ili su je izgubili …
Svestan sam da su greške sudija sastavni deo fudbala, ali toliko “slučajnih” previda je zaista previše , i ako su sudije zaista ušle u utakmicu sa namerom da oštete moje dečake, njima bi trebalo zabraniti da prisustvuju utakmicama u kojima su akteri deca. Razumem i organizatore lige,pre svih osnivača i direktora lige Gorana Mrđu, koji je projekat igranja fudbala u zimskim uslovima u Južnom Banatu osmislio i uz velike poteškoće realizuje četvrtu godinu zaredom. Mala kotizacija, veliki broj termina ode na ligu, treba platiti sudije,platiti grejanje, obezbediti deci nagrade, a pomoć šire zajednice slaba ili je nema. Napomenuo sam da smo mi pet sezona bili učesnici Mini-Maxi liga u Beogradu, u zimskim uslovima kada padne sneg , treba otići do Košutnjaka, Rakovice, Ade Ciganlije i vratiti se u Kačarevo, prelazili smo i više od 160 kilometara za vikend jer smo imali po dve ekipe u sezoni. Velika je blagodet imati ovako nešto na 12 kilometara od Kačareva i zbog toga sve pohvale organizatoru na organizaciji lige, ali izamerka da ligu treba da sude ispitane, aktivne sudije iz UFS Pančevo,a ne bivše sudije ili ljudi koji nisu nikada ni bili sudije a uzimaju se zato što manje naplaćuju , pa da i cena kotizacije bude viša, jer ako budemo štedeli svuda pogotovo na osnovnim stvarima,ovakvim dešavanjima oteraćemo decu iz fudbala, pa nam onda neće trebati ni škole fudbala , ni klubovi, ni sudije, ni liga.
Cenim i trud kolege Dejana Žarkova , tehničkog organizatora lige, koji se trudio da svim klubovima izađe u susret što se tiče termina odigravanja utakmica. Ne razumem izjavu mog kolege Sime Čučka,izuzetno poštenog čoveka , posle moje opaske da bi moj klub da se ovako nešto slično desilo njegovom timu ili bilo kom drugom timu odigrao novu utakmicu i da se na terenu pokaže ko je zaista u regularnim uslovima bolji, na to rekao: ” Gotovo je sad, neće Rista da sudi ponovo”.
Ne mogu da shvatim smisao ove njegove izjave. Neće da sudi jer treba da mu se ponovo plati za istu utakmicu ili je odradio posao onako kako je zamislio i tu staviio tačku. Da li Rista Ničevski ima tapiju na Yuban ligu ili nema drugih sudija u Pančevu? Dva sata posle te utakmice FK AS Kačarevo je igrao svoju drugu polufinalnu utakmicu Play-off-a u ligi za 1998 godište, protiv kvalitetnih dečaka FK Mika Antić. Pre nedelju dana u regularnom delu prvenstva dečaci iz AS-a su slavili sa 4:2. Postojala je ideja da predamo utakmicu, ali je odlučio stav uprave kluba da bi time kaznili naše dečake ali i dečake iz FK Mika Antić da uživaju u polufinalnoj utakmici i pobedi nad AS-om , kojoj se na sebi svojstven način radovao kolega Miodrag Gačić. Bili smo svesni psihološkog šoka i stanja naših dečaka kada su videli uplakane godinu dana starije klubske drugove. Nisu pružili ni delić onoga što su pokazali prethodne nedelje protiv istih dečaka i sasvim zasluženo dečaci FK Mika Antić  igraće u finalu lige za 1998 godište. Utakmicu su sudile iste sudije, ovoga puta bez bilo kakvih previda. Pre početka ove utakmice u razgovoru sa sudijom Nenadom Markovićem dotakli smo se prethodne utakmice i viđenja spornih detalja. Nenad je priznao da je video da je golman izašao sa gol linije, da se nećkao da li da ponovi penal ili ne, dok je i dalje ubeđen da je video da je lopta udarila u stativu, mada iz tog ugla gde je stajao sa leve strane gola, kada je golman izašao , zaklonio mu je pogled pa ne verujem da je mogao da vidi stativu.
Od sledeće sezone će se igrati Mini –Maxi liga i u Pančevu. Nadam se jednom boljitku, podizanju standarda u igranju utakmica najmladjih, nadam se da se ovakve stvari neće dešavati nijednom klubu ubudućei da smo mi odrasli: organizatori, njihovi treneri, sudije,roditelji i navijači dužni da deci učesnicima lige pružimo punu podršku i omogućimo im da sa osmesima dolaze i odlaze sa svojih utakmica, da se trudimo da od njih stvorimo pre svega kvalitetne zdrave ljude, a tek onda sportiste koji će poštovati sve aktere učesnike sportskog dogadjaja u duhu fer-pleja, koji je očigledno na ovoj utakmici zakazao.”- rekao je dipl. viši fudbalski trener Slobodan Anđelović – Spaske.

Foto izveštaj



Sudije: Nenad Marković i Rista Ničevski



Sporni momenat - gol iz auta



Marko Ivanovski u napadu