XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Srbija sa 24 učesnika u Nankingu

BEOGRAD, 15. jul (Info centar).- Na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini od 16. do 28. avgusta, Srbija će imati 24 učesnika u 12 sportova, saopšteno je posle sednice Izvršnog odbora Olimpijskog komteta Srbije u Beogradu.

Na spisku su - atletika (Atina Kamasi - bacanje koplja, Jasmina Pruginić- 2.000 m stipl), badminton (Dragoslav Petrović), biciklizam (Jelena Erić, Milica Rakić, Dušan Rajović, Aleksandar Roman), dizanje tegova (Tamaš Kajdoči, preko 85kg), džudo (Nemanja Majdov do 81 kg, Tea Tintor do 63kg), kajak K-1 (Bojan Milinković), plivanje (Nađa Veličković, Jovana Đurić, Vuk Čelić, Uroš Nikolić), streljaštvo (Milica Babić – vazdušna puška, Andrija Milovanović – vazdušna puška), tekvondo (Tijana Bogdanović do 55 kg, Miloš Šućur do 63 kg, Igor Glišin preko 73kg), tenis (Ivana Jorović i Petar Čonkić), rvanje (Jovan Kalaba, 85kg) i veslanje (Zoran Rajić – skif).

Na predlog Sportske komisije OKS zastavnik na otvaranju Olimpijskih igara mladih u Nankingu biće teniserka Ivana Jorović, finalistkinja ovogodišnjeg juniorskog Rolan Garosa i prva na juniorskoj listi ITTF.

U Nankingu će se mladi sportisti takmičiti streličarstvu, gimnastici, atletici, badmintonu, košarci (tri na tri), odbojci, boksu, kajaku i kaunu, biciklizmu, skokovima u vodu, konjičkom sportu, mačevanju, fudbalu, golfu, rukometu, hokeju na travi, džudou, modernom petoboju, ritimičkoj gimnastici, veslanju, ragbiju, jedrenju, streljaštvu, plivanju, stonom tenisu, tekvondou, tenisu, tritalonu, dizanju tegova i rvanju.

Usvojeni su u kriterijumi za učešće na prvim letnjim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu 2015. Učestvovaće sportisti koji ispune kvalifikacioni kriterijum međunarodne federacije, ali moraju da budu kategorisani u programu “Rio 2016” ili u prvoj kategoriji “Razvojnog programa”. Takođe, moraće da imaju ispunjeni kvalifikacioni standard koji je u prvoj trećini rezultata od ukupnog broja kvalifikovanih sportista. Ukoliko nacionalni sportski savez nema sportistu koji ispunjava neki od poslednja dva navedena kriterijuma, omogućiće se učešće jednog muškog i jednog ženskog sportiste ukoliko su se prethodno kvalifikovali i ukoliko su mlađi od 26 godina.

Kada su u pitanju neolimpijski sportovi i discipline na programu Evropskih olimpijskih igara, potrebno je da sportisti i ekipe ispune kvalifikacione kriterijume međunarodne federacije i da imaju ispunjeni kvalifikacioni standard koji odgovara prvoj trećini rezultata od ukupnog broja kvalifikovanih sportista ili ekipa.

Kvalifikacije za prve Evropske olimpijske igre Bakuu 2015. počele su u maju ove godine i trajaće do 25. aprila 2015.