XS
SM
MD
LG

Jugoslavija u malom na Kopaoniku

U ponedeljak 27.jula u hotelu "Anđela" na Kopaoniku otvoreno je državno prvenstvo Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u paraglajdingu. Učestvovaće oko 150 takmičara iz četiri republike bivše Jugoslavije, koje su organizaciju poverili iskusnom timu iz naše zemlje, koja je na pravi način iskoristila prednosti i lepote Kopaonika i Opštine Raška. Prvenstvo je otvorio predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić, koji je pozdravio sve učesnike i organizatore ove manifestcije,a potom i dodao:

 - Drago mi je što su takmičari i Vazduhoplovni savez Srbije prepoznali naše terene kao dobre za ovakvu vrstu takmičenja. Takođe nas raduje činjenica da smo na svetskoj mapi kada je u pitanju ovaj sport i velika nam je čast da ugostimo veliki broj takmičara iz čitavog sveta. Ovo je ono što želimo, da Rašku i Kopaonik prepoznaju po kvalitetu i nadam se da je ovo samo početak. Ja kao bivši takmičar Paraglajding kluba "Golija", kada smo kretali sa ovim sportom, upravo nam je bila želja da doprinesemo što boljoj turističkoj ponudi naše opštine - istakao je Rakitić.

Startovanje pilota će se vršiti sa poletišta iznad Raške, Jošaničke banje i Brzeća. Zbog pogodnosti uslova za paraglajding koje pruža Kopaonik, planovi leta kojim će se kretati takmičari biće dugi i preko 100 kilometara. Vreme koje će piloti provoditi u vazduhu je duže od četiri sata.

 - Takmičenje je bez presedana jer se po prvi put, na istom mestu u isto vreme, održavaju državna prvenstva bivših jugoslovenskih republika. Ponosni smo što smo uspeli da organizujemo takmičenje na ovako viskom nivou u kojem će pored takmičara iz regiona učestvovati i piloti iz mnogih zemalja sveta - zadovoljan je

Ovo će biti neka vrsta uvertire za ono što nas očekuje u perodu od 3. do 16. avgusta, kada će Opština Raška i Kopaonik biti domaćini Evropskog prvenstva u paraglajdingu.

                                    Logo Državnog prvenstva država bivše Jugoslavije