XS
SM
MD
LG

Djokić: Pobedjuje samo ko stvarno to i želi!

Posle nepune četiri nedelje napornog rada sa srpskim kadetima Vladimir Đokić je došao u priliku da u svom Valjevu posveti dan sinovima ,a u profesionalnom delu posla avgustovskih dešavanja matičnom klubu Metalcu.

Uspeli smo da se izborimo za časicu razgovora u prvom delu posvećenom najvećem izazovu u dosadašnjoj karijeri mladog stručnjaka, ovog leta selektora kadetstke reprezentacije Srbije, u 2013. prvim saradnikom Popovića u uspesima na Univerzijadi u u Kazanju (bronza) i srebra na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu.

-Još jednom ističem dugujem veliku zahvalnost ljudima iz KSS. Za mene je izbor selektora kakadetske reprezenacije veliko priznanje, Čast, obaveza I najveći izazazov u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Spreman sam da odgovorim i uzvratim na pravi način.

Pripreme su uspešno obavljene ?

Počeli smo sa 46 dečaka, skratili spisak na 20 imena, bili na destodnevnim pripremama na Zlatiboru, fizički se pripremili , a zatim se posvetili zahtevima same igre. U medjuvremenu spisak je skraćen na 16 igrača. U Vršcu smo ušli u taktički deo priprema, a na turniru sa Švedskom, Ukrajinom, Nemački smo imali prve prave provere.Sve je bilo dobro od organizacije, uslovi, poseta, atmosfera, i najvažnije igra naše reprezentacije. Rezultat nije bio primaran,ali u biti srpski košarakaši su pobednici.

Turnir u Vršcu je bio poslednja provera.

-Probali smo sve momke, i uverile se šta ko može. Osvojili smo turnir, odigrali sjajnu utakmicu protiv Nemaca fizički dominantnih, visokih, sa tri crnoputa igrača, atlete. Sticao se utisak da igramo sa seniorskim timom. Snažno i na pravi način odgovorili smo postavljenom izazovu. Pobedili smo ih sa deset razlike, a igrali smo bez najboljeg igrača na papiru, Simanića iz Crvene Zvezde. Zadovoljni smo, ali to je samo korak do cilja, da odemo spremni na Evropsko prvenstvo.

Završnica priprema obeležena je i mečevim sa Francuskom.

Oba meča trikolorima smo dobili. Iz razgovora sa trenerima i nekim igračima saznali smo više detalja o rivalima, a imaćemo i snimke sa turnira u Španiji, gde su igrali: Španija, Francuska, Finska i Letonija i Litvanija. Sigurno je da ćemo otići sa potrebnim informacijama na Evropsko prvenstvo. Bitno je da budemo spremni i motivisani. Želimo da sve isključivo zavisi od nas. Svoje principe u smo postavili, i ako ih sprovedemo biće sve u redu. A to su : jaka odbrana, kontranapad, i realizacija pozicionog napada.

Sastav je za Evropski kadetski  šampionat tima je iskristalisan.

- Imamo jako kvalitetne i dominantne igrače na skoro svim pozicijama, visoke, brze i dobre šutere. Ako uspemo da to sve iskoristimo u datom trenutku, optimista sam, nadam se da ce biti dobro.Na spisku je sada 14 igrača. Ostaju nam dva u Beogradu gde ćemo saopštiti konačnih 12 imena. Mali Aranitović je na Svetskom prvenstvu u Dubaiju, jako bitan i dominantan igrač u ovom uzrastu. Kapiten reprezentacije, ubedljivo najbolji igrač Glišić se povredio na poslednjem treningu, , a trebalo je da putuje u Dubai, i na njega nažalost ne možemo da računamo.To su problemi.

Ko su sigurni putnicina na EP?

-Sigurno putuju tri igrača iz Zvezde: Radović, Radanov i Boris Simanić. Na petici je Srećko Gašić iz Partizana, ostalo su manje više anonimni igrači za javnost, Musić iz Mege, Pančevac Nešić igra u španskoj Saragosi, Beograđani Lazar Nikolić i Dinčić u Italiji. Mali Marjanovic(1989), koji je potpisao za Barselonu, 1989 godiste. Imamo jos par nedoumica gde konkurisu jos po dva-tri igraca. 9-10 igrača je skoro sigurno, ali nikad se ne zna.

Medalja će ispuniti očekivanja u Letoniji?

-Uspemo li da sprovedemo zacrtano, veliki sam optimista. Sve ekipe igraju dobro, a u favorite spadaju Nemačaka i Francuska. Odmerili smo snage I videli gde smo, što nam uliva dodatni optizam. Ne zaboravite bivše drzave SSSR-a, Letoniju i Litvanija, i oni spadaju u najuži krug favorita. Zatim Turska i Španija. Ima zaista dobrih reprezentacija. Ambicije imamo, željni smo pobeda, i mogu samo da obećam da ćemo igrati na najbolje što možemo i umemo.

U delu razgovora o valjevskoj košarci evbidentno je da je već 4,5 meseca trener Metalca izvršio žetok rez. Osim Tanaskovića, Tomaševića, Vujića i Kužete, Đokić se svima se zahvalio na saradnji. Čak devet novih imena , mladih srpskih košarkaša imaće priliku da u narednih mesec ipo dana izbori dres Metalca.

-Moram da se zahvalim upravi Metalca za razumevanje. Predočiosa m im plan i ideju za naredne dve-tri sezone. Prepoznali su šta želim. Moj predlog je bio da dovedemo tri-četiri proverena igrača, momke koji imaju već nešto iza sebe.Uprava je pristala i odobrila. Angažovali smo još pet mladih jako talentovanih igrača, da svi budu okosnica tima. Shodno ambicijama i zeljama, bude li novca videćemo da po potrebi angažujemo jos jednog igrača da ih sve poveže. Želim da Metalac igra dobru košarku, kakvu zaslužuje košarkaško Valjevo. Mislim da će navijaci prijatno iznenaditi.

Ambicije se ne menjaju , borba za prvo mesto i Superliga.

- Ja sam baš želeo ove momke. Ubeđen sam da ćemo napredovati iz dana u dana, iz nedelje u nedelju, i da nam Superliga neće izmaći. U medjuvremenu bude li potrebe, pojačaćemo se sa jednim ili dva igrača, sa ljudskim osobinama, naravno i igračkim osobinama. Idemo ka sledećem cilju gde su i ambicije grada i Metalca, da igramo Jadransku ligu.

Očigledno , vreme je najbitniji faktor u ovoj valjevskoj priči.

-Zamolio sam profesora Đukanovića za malo strpljenja. Ne znam koliko je realno to ostvariti tokom ove sezone, ali da ćemo napredovati siguran sam. Niko ne sme da kaže, -to je to, to je ekipa,  sigurno ulazimo. Nista u zivotu nije sigurno, ali je realno postoje ambicije. Ne tražim alibi i ne pravim tim za peto ili dvanaesto mesto.Naglašavam ambicije su biti prvi ili drugi. I ostvarićemo ih,a za koju godinu biće nam još lakše kad stignu deca iz konačno ustrojene valjevske škole košarke.

Nije vam bilko lako da okupite ovaj tim igrača.

-Zahvaljum profesoru Đukanoviću i njegovim saradnicima. To je najbolji znak da stvarno idemo ka zajedničkom cilju. Sa svim igračima je razgovorano pre mesec ipo dana. Neki su već trenirali u junu, par je bilo sa reprezentativnim selekcijama. Dobro znaju šta se od njih očekuje. Nepoznanica nema, ostalo je da se završe formalnosti , niko nije stavio novac u prvi plan. Svi su oduševljeni što sam ih pozvao da dođu baš u valjevski Metalac. Hvala im, a to je ogroman plus za Metalac i grad Valjevo. Nova potvrda koliko smo danas ozbiljan klub.

Eks kapitena Djukanovića nema na treninzima, a Aleksandar Vasić se pojavio samo na prvoj prozivci.

-Na pravom smo putu, izborili smo se, i uprava i ja, za sve ovo danas. U više navrata razgovarali smo sa obojicom. Od Đukanovića još uvek nema uzvratne informacije, ponuda je na stolu. Vasić je dete koje ja najbolje poznajem. Bio sam mu trener u Gimnazijalcu i Slobodi. Metalcu je potreban baš takav igrač. Persona grata u svakom pogledu. Kao igrač i kao mlad uspešan čovek, master na ETF-u. Takav je i na terenu odgovoran, znalac, nepredivid, lav. Kod protivnika izaziva strah i divljenje. Ako bih rekao bilo šta drugo to je neistina, a laž je dokaz nepoštovanja. Jednostavno, nema još dogovora. Novac nije razlog, ljudski faktor, odnosno uprava, odlučuje u ovom slučaju. Ali ističem i dalje sve otvoreno.Probaćemo da se dogovorimo.

Posle junske vrteške tim je formiran i predstoji najteža faza I to bez vašeg nadzora.

Probe su završene. Plan je pred mojim saradnicima. Pred moj odlazak usledila je poslednja analiza sa saradnicima iz stručnog štaba. Sad znamo šta nam je činiti. Imam potpuno poverenje u Belog(Teofilović) Lazu(Gojković) i Nešu(Selaković). Metalac će biti spreman, a ja se vraćam 31. avgusta. Narednih desetak dana avgusta primarne su fizičke pripreme, teretana , pa sledi dosta igre jedan na jedan, dva na dva, tri na tri na terenu. Mojim dolaskom prelazimo na taktiku, pripremne utakmice, uigravanje ekipe, biće to sve kako očekujemo, dobro -. zaključio je Vladimir Đokić, sa vrlinama stručnog, mudrog, čvrstog umerenog trenera, i karakterom pobednika.

 

Osmeh pobednika, Vladimir Đokić

                                                                             PRIJATELJ  SVETA SPORTA  

   AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

U KNEZ MIHAILOVOJ -STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

  NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA

       AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

    ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71