XS
SM
MD
LG
23.05.2009 A.Daišević

Kraljevčani iznad svih na 49. "Mašinijadi"

Tradicionalni sportski susreti  mašinskih fakulteta sa područja bivše SFRJ održani su i ove godine i to po 49. put,a prvi put od raspada velike države domaćin je bila BiH, odnosno olimpijska planina Jahorina. Izuzev fakuletata iz Hrvatske na ovogodišnjoj Mašinijadi pojavili su studenti viskoškolskih ustanova iz svih bivših repulika, a pored sportskog takmičenja studenti su imali i takmičenje u znanju. U izuzetnoj konkurenciji sveukupni pobednik u sportu postao je Mašinski fakultet iz Kraljeva čiji su studenti još jednom potvrdili da im nema premca.
- MF Kraljevo decenijama već učestvuje na Mašinijadama i ove godine u granicama svojih mogućnosti, prisutne krize i opšte besparice, upslei smo da okupimo i spremimo ekipu koja je dostojno reprezentovala školu, grad i Univerzitet kome pripadamo. Ponosan sam na ostvareno na sportskim terenima, ali i u takmičenju iz znanja gde smo takođe uspeli da se plasiramo u samom vrhu. Iako pripadamo tzv. malim fakultetima nadvisili smo sve favorite,a posebno mi je drago da su se brojni aktivni sportisti, studenti na našem fakultetu, odazvali pozivu i borili za svoju školu i grad Kraljevo - naglašava sa velikim zadovoljstvom profesor Novak Nedić dekan Mašinskog fakulteta u Kraljevu.

Ova jedina visokoškolska ustanova u gradu na Ibru egzistira već 40 godina, a fakultetu studira oko 500 studenata, na osnovnim akademskim studijama, master studijama i doktorskim studijama.
- Na ovom fakultetu diplomu su stekli brojne poznate ličnosti iz sveta nauke i sporta i danas veliki broj sportista iz Kraljeva i Srbije upravo ovde stiče titulu akademskog građanina. Na našem fakultetu poodavno se sportu poklanja velika pažnja, decenijama ovde vrlo uspešno radi Sportsko društvo čija je perjanica Košarkaški klub Mašinac, naš prvoligaš,a podestiću da smo u Džudo klubu devedestih godina iznedrili svetske prvake. Danas su u prvom planu odbojkaši kraljevačke Ribnice, koji su naši studenti i koji su nam doneli trijumf na Jahorini - zaključuje dekan Nedić.

Studenti MF Kraljevo su znali da proslave veliki uspeh, ali i da podsete da su početkom ovog milenijuma takođe dominirali na Mašinijadama održanim tada na Kopaoniku. Želja svih je da se titula odbrani naredne godine, ali i da ovaj fakultet bude organizator ovog takmičenja, a kao destinacija pominje se Vrnjačka Banja koja ima izvanredne uslove upotpunjene nedavno otvorenom dvoranom "Vlade Divac".