XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Treneri i oružje krenuli za Granadu

BEOGRAD, 4. septembar (Info centar).- Iz Beograda je put Granade na Svetsko prvenstvo u streljaštvu, koje će trajati od 6. do 20. septembra, krenula velika grupa trenera i novinara. Putovaće kombijima kako bi se prebacilo svo oružje i municija, jer su ranija iskustva sa letovima za Granadu u turističkom špicu bila negativna, pošto se gubilo oružje i prtljag, tako da je ova napornija varjanta izabrana da se ništa ne prepusti slučaju a da bude obezbeđen i prevoz hotel – strelište.

- Strelci i ostatak stručnog štaba putuju avionom u više grupa da se uštedi na boravku. Prva grupa putovaće 5. septembra i u njoj su takmičari pištoljem Grgić, Zlatić i Mikec i muška selekcija vazdušnom puškom Stefanović, Sebić i Pletikosić – kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.- U subotu 6. septembra kreće druga grupa, tri takmičarke pištoljem Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Jasmina Grgić i dve takmičarke puškom Katarina Biserčić i Andrea Arsović, kao i tamičar puškom Nemanja Mirosavljev, predsednik saveza Siniša Mašović, trener reprezentacije Jelena Arunović, dr Jovanović i ja. Takmičarka puškom Jelena Živković i pištoljem Bobana Veličković sa trenerom Bobanom Markovićem odlaze 9. septembra, dok će 11. septembra krenuti svi juniori i juniorke, a vodiće ih trener Lidija Mihajlović. U Granadi je već Ivana Maksimović, koja trenira na strelištu sa trenerom Mirom Maksimović.

Pejović je zadovoljan kako su protekele pripreme, zahvaljuje se OKS i Ministarstvu omladine i sporta Srbije na velikoj pomoći streljačkom sportu i posebno ističe dobru atmosferu u reprezentaciji:

- Strelci znaju šta ih čeka i kakvi su ciljevi. Nikoga nismo opterećivali da mora da se osvoje medalje, svima sam rekao da daju maksimum, tehnički i taktički urade sve kako treba i da rezultatima potvrde visoke plasmane koje su ostvarili na EŠ i Svetskim kupovima ove godine. Da li će biti medalja zavisi i od rivala. Bili su na pripremama na strelištu u Grandi, znaju kakvi su uslovi i šta im je valja činiti, imamo dobru municiju, oružje je pregledano i sa te strane svi su mirni. Konkurencija će biti paklena, svi žele da u prvom naletu osvoje olimpijske vize za Rio i nadam se da će u prvom vozu biti i naših strelaca – dodao je Pejović.

Svetska šampionka i vicešampionka iz Minhena 2010. Zorana Arunović je ostala bez opreme, jer joj je ukraden automobil. Posebno joj je teško pao nestanak specijalnih streljačkih cipela koje su veoma važne jer obezbeđuju stabilnost:

- Dogodilo se u najgori trenutak, veoma se uznemirila. Nadam se da će prevazići ovu neprijatnost i i da će smirena dočekati svetsko prvenstvo. U dobroj je formi, poznata je kao veliki borac koja uvek daje sve od sebe i uveren sam da će takva biti i u Granadi – rekao je Pejović.

Borbe za medalje u Granadi počinju 8. septembra (MK pištolj, seniori – eliminacije, računaju se za ekipne medalje i vazdušna puška – seniori, finale od 13,30).

Sastavi reprezentacija i ekipa po discilinama su – pištolj - seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“) – svi gađaju MK i vazdušnim pištoljem.

Seniorke – MK pištolj: Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe C. zvezda) i Jasmina Grgić (Smederevo). Vazdušni pištolj: Arunović, Šekarić i Bobana Veličković (Bor 030).

Juniorke – samo MK pištolj: Ana Alentijav (Smederevo).

Puška – seniori, MK puška trostav 3 puta 40 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić („Akademija Maksimović“) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“). Vazdušna puška: Pletikosić, Sebić i Milutin Stefanović („Čika Mata“).

Juniori - samo vazdušna puška: Stevan Jovanović, Miloš Ivanović (obojica „Čika Mata“) i Andrija Milovanović (Niš).

Seniorke, MK puška trostav 3 puta 20 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan) i Jelena Živković (Jagodina). Vazdušna puška: Maksimović, Arsović i Katarina Biserčić (Niš).

Juniorke, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći: Milica Babić (Novi Sad), Tijana Kolarik (Pančevo) i Marta Bireš (Jedinstvo, Stara Pazova). Vazdušna puška: Babić, Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot) i Nina Radulović (Zvezdara).

Uz Srećka Pejovića, u stručnom štabu su - treneri za pušku: Dragan Donević, Mira Maksimović, Lidija Mihajlović, Dragan Marković (Milutin Stefanović će ostati kao trener za juniorske kategorije) i treneri za pištolj: Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić, Boban Marković, Goran Mikec i Mitja Grgić. Lekar reprezentacije biće dr Slaviša Jovanović.

Na Svetskom šampionatu u Granadi u Španiji u 15 olimpijskih disciplina podeliće se za muškarce i žene ukupno 64 vize za Rio 2016. Muškarci će se boriti za po pet viza MK puškom – trostav i 60 metaka ležeći, za šest viza vazdušnom puškom, četiri vize MK pištoljem na 50 metara, šest viza vazdušnim pištoljem i dve vize MK pištoljem – brza paljba. Dame će se boriti za pet viza MK puškom trostav, šest viza vazdušnom puškom, šest viza vazdušnim pištoljem i pet viza MK pištoljem 30 plus 30 metaka. U gađanju glinenih golubova podeliće se za muškarce po tri vize u trapu i skitu i dve u dubl trapu, a za žene po dve u trapu i skitu.

U Granadi će učestvovati 2.027 strelaca iz 94 zemlje i ukupno će izaći na vatrenu liniju 3.189 puta. Za medalje će se boriti u 15 olimpijskih i 39 neolimpijskih disciplina. Prvi put u istoriji, juniorske kategorije gađaće finale. Ranije su se osvajači juniorskih medalja dobijali posle osnovnog dela. Rekord po broju učesnika iz Minhena 2010. (blizu 2.500) nije dostignut. Sva finala prenosiće TV.