XS
SM
MD
LG

Streličarstvo: Godina uspeha srpskih streličara

BEOGRAD, 12. septembar (Info centar).- Dragan Svilanović, predsednik Streličarskog saveza Srbije istakao je na konferenciji za medije u hotelu Union

da je ponosan što rukovodi streličarskom organizacijom u godini u kojoj su postignuti neki od najvećih uspeha!

- Osnovu za ove rezultate postavili su moji predhodnici ali treneri i streličarski radnici u klubovima a na nama je da nastavimo i pokušamo da uradimo sve što možemo da postinemo ono što mnogi smatraju nemogućim a to je da 2016. imamo učesnika na OI u Riju – rekao je Svilanović.- Naša streličarska mladost je u ovoj sezoni blistala: Akoš Varga iz Kastl arčerija iz Temerina postao je kadetski vicešampion Evrope u Ljubljani, Marija Ljubinković iz BSK pobedila je u generalnom plasmanu Srednje evropskog kupa za seniorke kompaund stilom, u ovom takmičenju u ukupnom plasmanu pobedila je i Čarna Brzković iz Pančeva olimpik stilom za juniorke, dok je Iva Šibalić iz Elit arčerija bila druga olimpik stilom za juniorke. Bronzanu medalju u ovom takmičenju osvojila je Jasna Radošević iz novosadskog Velosa u konkurenciji juniorki olimpik stilom. Postolje za juniorke bilo je puno naših takmičarki i to je divna budućnost srpskog streličarstva.

Svilanović, kako kaže, stalno sanja isti san – da u Riju imamo predstavnika u streličarstvu. U praksi je to veoma teško, plasman među 40 na SP otvara vrata, nešto lakše je kroz ekipu gde ulazak u 16 garantuje i odlazak na olimpijski turnir. Jedan predstavnik Srbije je blizu norme: Dejan Forgo ima ispunjen jedan uslov a potreban mu je još jedan. Od srpskih streličara u krugu onih koji konkurišu su i Luka Popović, Luka Grozdanović i Aleksandar Beatović, ali i Prodanović i Jonkić:

- Bogat savez nije onaj koji ima mnogo novca već onaj koji mnogo daje svojim takmičarima – naglasio je Svilanović.- Zato ćemo učiniti sve da naš streličari koji imaju norme, u 2015. idu na sve turnire a posebno ćemo se pripremati za dva kvalifikaciona za OI: Evropski kup u Grčkoj i Svetsko prvenstvo u Kopenhagenu. Želimo da dovedemo iz Koreje jednog od najvećih svetskih stručnjaka Dong Suka da radi sa našim vrhunskim takmičarima, ali i da drži kurseve našim trenerima i sudijama. Cilj je da povećamo broj klubova a u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom odbrane želimo da teren sa Univerzijade 2009. postane naš trenažni centar. Sa Vojskom Srbije pokušaćemo da napravimo tim od kadeta – akademaca.

Svilanović je istakao da ne sme da se zaboravi i istorija:

- Sve što radimo danas gradimo na temeljima uspeha Danila Miokovića, koji je 1997. u Istanbulu na Prvenstvu sveta kompaund stilom osvojio četvrto mesto, „srebrne“ reprezentacije sa Evropskog kupa u Sofiji 2009. kompanud stilom u sastavu Mioković, Urošević i Matić, bronze na Igrama mladih Jugoistočne Evrope 2009. koju su doneli L. Popović, Radošević i V. Popović i na kraju sjajnog petog mesta Luke Grozdanovića na MI prošle godine u Mersinu u Turskoj. Verujem u ovu generaciju posebno u devojke u olimpik stilom, koje, ako se ne probiju do Rija sigurno korčaju ka Olimpijskim igrama 2020.

Šarmante Čarna Brzaković, Maeija Ljubinković i Iva Šibalić najavile su i Šampionat Srbije 14. septembra u Petrovcu na Mlavi na kome se očekuje učešće blizu 150 streličara iz svih srpskih klubova.

Konferenciji za medije prisustvovao je i sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum, generalni sekretar Streličarskog saveza Srbije Darinka Timotijević i prijatelji streličarskog sporta.