XS
SM
MD
LG
21.08.2009 A. Daišević

Derbi Prve lige Srbije u Kraljevu

Sloga dočekuje zrenjaninski Banat, dojučerašnjeg superligaša i glavnog aspiranta za povratak u elitno društvo. Kako i Kraljevčani imaju iste ambicije onda nedeljni meč ima prefiks derbija kola. Dok Banaćani ulaze u susret na krilima pobede u premijernom kolu protiv "kanarinaca", u taboru "belih" drugačija slika. Neočekivano slaba igra i poraz od srčanih Vranjanaca doneli su tešku nedelju pulenima Ivice Cvetanovskog koji su sada pred "moranjem" da osvoje tri boda protiv Zrenjaninaca.
- Jako teška nedelja je iza nas. Uz svo poštovanje Dinama i sjajne publike, mi smo izgubili meč u prošlom kolu, iako smo realno bolji sastav. No, to je već iza nas, imali smo seriju sastanaka, pogledali se u oči, vredno radili ove sedmice i spremni smo za iskušenja u meču sa Banatom – prva je impresija odličnog golmana Sloge Božidara Uroševića na redovnoj pres konferenciji pred derbi 2. kola Prve lige Srbije.

Vratar koji iza sebe ima zavidnog superligaškog staža zna snagu i kvalitet rivala?

- Dolazi nam odličan tim u goste. Ekipa je pretrpela određene promene posle ispadanja iz elite, ali su tu opet sjajni igrači Zorić, Svitlica, Jeremić... Igraju prepoznatljivo, vole da se nadigravaju i sigurno je da se u Kraljevu neće braniti. Dolaze psihološki rasterećeni, dok je nama ovaj meč presudan u borbi za gornji dom, jer pobeda protiv Banata donosi šest, a ne tri boda. Banaćani imaju dobar miks iskusnih i mladih igrača, ali ni Sloga nije naivan tim, imamo svoj kvalitet, tu su igrači sa prvoligaškim pedigreom i ostalo je da na terenu pružimo više od maksimuma.

Mirna mreža je prvi preduslov trijumfa u nedeljnom derbiju?

- Nadam se da će odbrana biti na visini zadatka, sve smo uigraniji, cenimo napadače Banata, ali uzdamo se u sebe i navijače. Pozivam publiku da pomogne, jer na krilima te podrške možemo i moramo do trijumfa. Stadion je renoviran, to je jedan daleko drugačiji ambijent i svima nama motiv više u ovom susretu. Znam da Kraljevo i Sloga dugo nisu bili na ovim pozicijama, navijači su se uželeli pravih derbija i uzbuđenja, ali pratili su nas u Vranju, nadam se da će biti i sada na stadionu u punom broju i da ćemo dobrom igrom i pobedom da im se odužimo za sve – zaključuje Božidar Urošević vratar kraljevačke Sloge.

Sloga će u meč sa Banatom u kompletnom sastavu, nema povređenih i kažnjenih,a sigurno će debitovati i napadač Bojan Spasojević. Što se tiče poslednje akvizicije belih, Miloša Đorđevića, čeka se sertifikat iz Volfsburga posle čega će i ovaj Kraljevčanin biti spreman da konkuriše za beli dres. Stadion u poptuno novom ruhu čeka učesnike derbija, a poznata je i cena ulaznica. Za sve tribine treba izdvojiti 150 dinara, dok je mesto u loži duplo skuplje.
                                                      

Slogina zlatna vremena su davna prošlost. "Beli" su harali jugoslovenskim terenima šesdesetih i sedamdesetih godina, a među rivalima bio je i sada već ugašeni zrenjaninski Proleter.
- Poslednji put su u zvaničnoj utakmici Zrenjninci gostovali kraj Ibra 1966, pobedili su 3:2 i sa Sutjeskom postali prvoligaši,a dva gola na toj utakmici dao je rođeni Kraljevčanin i tada pojačanje Proletera Bogdan Pantelić-Šundo. On je iz Sloge otišao u grad na Begeju i bio član, po meni, najboljeg napada Proletera u istoriji Imbronjev, Miškov, Obradov, Pantelić i Eskić. Kasnije je iz Sloge u Proleter otišao i napravio sjajnu karijeru Vesko Mihajlović,a eto sada je pet bivših igrača Banata u belom dresu – vraća nas u istoriju dugogodišnji fudbalski radnik, bivši član rukovodstva Sloge i veliki navijač "belih" Aleksandar Dutina, koji poseduje sjajnu arhivu o FK Sloga.


Novi Pazar 2 : 1 Teleoptik
Mladost (A) 2 : 0 Radnički (N)
Novi Sad 0 : 2 Kolubara
Sloga (K) 1 : 0 Banat
Mladost (L) 0 : 0 Dinamo
ČSK Pivara 1 : 0 Sevojno Point
Srem 1 : 0 Bežanija
Indjija 3 : 2 Proleter (NS)
Zemun 0 : 3 Radnički (S)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Indjija 2 2 0 0 6
2 Novi Pazar 2 2 0 0 6
3 Srem 2 2 0 0 6
4 Kolubara 2 1 1 0 4
5 Mladost (A) 2 1 1 0 4
6 ČSK Pivara 2 1 1 0 4
7 Dinamo 2 1 1 0 4
8 Teleoptik 2 1 0 1 3
9 Radnički (S) 2 1 0 1 3
10 Banat 2 1 0 1 3
11 Sloga (K) 2 1 0 1 3
12 Mladost (L) 2 0 2 0 2
13 Bežanija 2 0 1 1 1
14 Sevojno Point 2 0 1 1 1
15 Proleter (NS) 2 0 0 2 0
16 Novi Sad 2 0 0 2 0
17 Zemun 2 0 0 2 0
18 Radnički (N) 2 0 0 2 0