XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Srbi u visokom društu u Vuksiju u finalu Svetskog kupa

Troje srpskih strelaca Lidija Mihajlović (Niš), Stevan Pletikosić (Čika Mata“, Kragujevac) i Damir Mikec (Policajac) gađaće u finalu Svetskog kupa čiji je domaćin grad Vuksi u blizini Šangaja u elitnom društvu jer za kristlane globuse,  nagradu pobedniku koju daruje Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) konkuriše samo 85 strelaca iz 29 zemalja.
U svakoj disciplini učestvovaće po osmoro najboljih strelaca na osnovu poena osvjenih na jednom od četiri Svetska kupa u sezoni. Poeni se dobijaju za plasman i za rezultat, sabiraju se i prvih osam idu u finale. Mesta automatski ima i za prošlogodišnjeg pobednika (u olimpijskoj godini i za osvajače olimpijskih medalja, u godini šamionata sveta i za osvajače svetskih medalja). Ukoliko je prošlogodišnji pobednik obezbedio mesto i na osnovu bodova sa svetskih kupova, tada u finale ide „prva rezerva“ sa rang liste. U Vuksiju u svim disciplinama ima po deset strelaca.

Prvi će na vatrenu liniju  26. oktbra izaći debitant u finalu Svetskog kupa Damir Mikec u disciplini MK pištolj na 50 metara. Plasirao se osvajanjem srebra na Svetskom kupu u Minhenu ove godine. On je prvi strelac u istoriji srpskog streljaštva koji je pištoljem osvojio medalju na Svetskom kupu i plasirao se i u finale.
- Iza mene je odlična sezona, na tri svetska kupa osvojio sam  srebro i tri puta gađao u finalu i nadam se dobrom plasmanu i u Vuksiju– kaže Damir Mikec olimpijac policajca. – Treći sam na svetskoj rang listi,  tako da mi je cilj da se plasiram među osam, a potom da pojurim i medalju i time bih skoro sigurno zadržao ovu poziciju na kraju godine. Objektivno, imamo sam malo dužu pauzu posle Prvenstva Evrope u Osijeku u julu, tako da nije bilo vremena za duže treninge. Takmičenje u Solinu, gde sam osvojio drugo mesto, bilo je dobra proba  pred finale Svetskog kupa.

Mikecu će rivali, između ostalih biti Jong Oh Jin (Koreja) pobednik finala prošle godine u Bangkoku, olimpijski šampion iz Pekinga i osvajač zlatne medalje na Svetskom kupu ove godine u Čangvonu u Koreji, Kinez Ksinglong Ši pobednik  Svetskog kupa u Milanu 2009, Rašid Junusmetov (Kazahstan) prvi na Svetskom kupu u Pekinguove sezone  i Vladimir Gončarov (Ruzija) koji je u Minhenu bio bolji od Mikeca. Na vatrenoj liniji biće i Porugalac Košta, Poljak Kop, Ukrajinac Kudrija i Rus Nestrujev.
Lidja Mihajlović gađaće MK puškom 3 puta 20 metaka 27. oktobra. U finale Svetskog kupa plasirala se osvajanjem srebrne medalje na Svetskom kupu u Milanu ove godine MK puškom 3 puta 20 metaka. Ovo joj je drugi put u karijeri da gađa u finalu. Prvi put 2007. u Bangkoku osvojila je srebro. Sa Svetskih kupova ima jednu zlatnu i pet srebrnih medalja.
Stevan Pletikosič će gađati MK puškom trostav 3 puta 40 metaka 28. oktobra. Do  prilike da gađa u finalu Svetskog kupa došao osvajanjem bronze na Svetskom kupu u Pekingu ove godine. Šest puta je do sada gađao za kristalne globuse. Jedan je osvojio 1991. u Minhenu kada je MK puškom 60 metaka ležeći postigao apsolutni svetski rekord od 600 krugova i pošto je tada bio junior računao mu se i kao omladinski svetski rekord. Ima srebro u finalu Svetskog kupa iz Bangkoka 2007. MK puškom 3 puta 40 metaka.  Sa Svetskih kupova ima dva zlata, četiri srebra i jednu bronzu. Sa srpskim strelcima je i selektor Zoran Stojiljković.

Četvoro strelaca iz Srbije osvajalo je kristalne glubuse ISSF za pobede u finalu Svetskog kupa. Najtrofejnija je Jasna Šekarić koja ima šest kristalnih globusa (dva MK pištoljem - 1988. i 1990. oba puta u Minehnu) i četiri vazdušnim pištoljem (1988. u Minhenu, 1996. u Nefelsu, 1997. u Luganu i 2005. u Minhenu).  Jedna je od retkih takmičarki koja je u jednom finalu Svetskog kupa pobedila sa oba oružja (prvo finale Svetskog kupa 1988. u Minhenu). Po broju kristalnih globusa vazdušnim pištoljem od nje je bolja samo Nino Salukvadze iz Gruzije koja ih ima pet! Jasna Šeakrić je u finalu osvojila i tri srebra i jednu bronzu.
Goran Maksimović ima  tri kristalna globusa i  jedan je od malobrojnih strelaca u svetu koji je pobedio u finalu Svetskog kupa sa sva tri oružja! MK puškom trostav trijumfovao je1991.  u Minhenu, vazdušnom puškom 1990. u Minhenu i MK puškom 60 metaka ležeći  1988. u Minhenu! Ima drugo mesto MK puškom 3 puta 40 metaka u Minhenu 1988.
Po jedan kristalni glubus imaju Nemanja Mirosavljev (MK puška 3 puta 40 metaka u Minhenu 1995.) i Stevan Pletikosić (MK puška 60 ležeći u Minhenu 1991.).