XS
SM
MD
LG
03.11.2009 A.Daišević

Zbog fenjera i novčana kazna

Od kada se 2003. godine vratila u elitno društvo Ribnica nije bila na poslednjem mestu na tabeli. Kriza koja trese redove kraljevačkog prvoligaša je evidentna, a novim porazom u Požarevcu se samo produbila. Puleni Boška Mačužića ne liče na sebe, ne prikazuju ni deo kvaliteta i talenta koji poseduju, pa su tri osvojena boda donela "fenjer" popularnim "musketarima". Sportsko Kraljevo je u čudo, traži se odgovor na pitanje šta se to dešava među prvotimcima Ribnice, zašto su igre sve slabije, zašto nema pobeda, kako izaći iz krize kada u naredna tri kola su protivnici Partizan, Vojvodina i C. zvezda. Odgovor smo potražili kod najodgovornijih, kod menadžera kluba Dejana Brđovića.
- Upravo sam obavio sastanak sa igračima i stručnim štabom, jer sam i ja želeo da dođem do odgovora na postavljena pitanja. Želeo sam da čujem neposredne proizvođače, da vidim kako se sada ponašaju i kako razmišljaju - kaže Dejan Brđović i nastavlja: - Rekao sam igračima da ovako više ne ide, da se neće tolerisati nezalaganje, indolentno ponašanje kako na treningu tako i na utakmici. Kvalitet ovog tima nije sporan i veći je od trenutnog položaja na tabeli, ali igrači su najveći krivci što smo na začelju superligaškog karavana. Pogledali smo se u oči, i oni su otvorili dušu, bilo je i samokritičnih tonova, pogotovo kod najiskunijih i sve u svemu sastanak koji je dobro došao.

Kada ekipi ne ide, kada su rezultati loši, mnogo toga ispliva na videlo,a krivac uglavnom bude trener?
- Jasno sam rekao da ako je Boško Mačužić problem brzo ćemo sve rešiti, jer je lakše promeniti jednog čoveka. Naš trener uživa apsolutno poverenje, daleko od toga da nema njegovih grešaka, odgovornost je na svima, ali nisam pristalica da radikalno menjamo stvari posle meseca dana takmičenja. Podići će se nivo discipline, odgovornosti, radiće se još više i jače,a pri tom, ono najvažnije, zbog ponašanja, igre i rezultata svi su novčano kažnjeni. Sve to bi trebalo da utiče da Ribnica počne da liči na sebe, da se vrati borbeni duh koji decenijama krasi generacije igrača u ovom klubu. Želimo da vratimo prepoznatljivu igru Ribnice, kraljevačke odbojkaške škole, a sa tim će doći i rezultati.

Na gostovanju u Požarevcu "musketari" su sjajno počeli, vodili 2-0 i izgubili sve. U tom meču sve slabosti tima su izašle na videlo.
- Mi smo jako lepo delovali u prva dva seta i onda je domaćin podigao nivo svoje igre vrlo malo, a mi smo pali sto odsto. nemamo iskusnog igrača koji će kada ne ide znati da stane na loptu, da podvikne, da bude lider tima. Kada na to dodate da veći deo tima igra duži u lošoj formi poraz je bio neminovan. Konrektno u Požarevcu jedini na visini zadatka su bili libero Jović i kapiten Radević. Ponovio sam igračima da su sve kredite potrošili.

Iako su u superligašu iz Toplice Milana želeli da to da izbegnu, na žalost stvoren je "slučaj Mrdak". Mladi korektor, reprezentativac, čije odsustvo se dovodi u vezu i sa početkom krize tima, odlučio je da ode iz matičnog kluba deset dana pred početak prvenstva. Napravio je sebi medveđu uslugu i sada je ni na nebu ni na zemlji.
- Ne želim da pravim aferu oko nekoga ko se tek ispilio u odbojkaškom sportu i još ništa nije postigao i ostvario. Obavili smo nekoliko razgovora sa Mrdakom, njegovim roditeljima, nismo mnogo postigli. On želi da ode po svaku cenu, propisi OSS su jasni i on ne može da napusti Ribnicu bez naše saglasnosti. Moje pravilo je jasno, ne želim nezadovoljnog igrača, ali mora da se zna red i pravila igre. Neka služi na čast onima koji sa Mrdakom pregovaraju iz naših leđa. Jedina dva kluba koji su se Ribnici javila i izrazila želju za angažovanjem ovog igrača su Budvanska Rivijera i Crvena zvezda. To je cela istina. I ne bih dovodio u vezu naše slabe rezultate sa njegovim izostankom, jer pitanje je koliko bi on u svemu tome pomogao.

Neminovno se nameće pitanje da li će Ribnica angažovati novog igrača na toj ili nekoj drugoj poziciji?
- Za sada ne. Prvo nema kvalitetne ponude, nema slobodnih igrača na tržištu, a pitanje je i koliko mi možemo finansijski to da ispratimo - zaključio je Dejan Brđović menadžer kraljevačke Ribnice.


14 .kolo Superliga
Spartak 2 : 3 Smederevo
Crvena Zvezda 3 : 0 Ribnica
Vojvodina 0 : 3 Radnički
Partizan 3 : 2 Mladi radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 14 12 0 2 37
2 Radnički 14 12 0 2 34
3 Partizan 14 9 0 5 24
4 Vojvodina 14 7 0 7 21
5 Mladi radnik 14 5 0 9 17
6 Ribnica 14 6 0 8 17
7 Spartak 14 3 0 11 11
8 Smederevo 14 2 0 12 7