XS
SM
MD
LG

Surova stvarnost življenja Valjevki i Valjevaca

Istina ma kakva bila je teško da se može sakriti i uvek ispliva na površinu. Valjevo kao retko koji grad je isprepletan nestvarnim kontrastima crnog i belog. Kraj 2014.obeležen je surovom odlukom tri mlade Valjevke, digle su ruku na sebe. Početak 2015. je u znaku perfidnog pokušaja eliminacije Vladimira Đokića iz KK Metalac Farmakom, tvorca tima “12-orice večinastvenih pobednika”. Novi bezuspešni povratak luzera i licemera u valjevski svet sporta usledio je posle samo 100 abaligaških dana neverovatnih 7 pobeda nad šampionaima susednih država i jednim vicešampionom!

Najcrnji prednovogodišnji sneg najavio je nestanak tri mlada života i koliko li starih lica do te mere prepuštenih sami sebi i u trenu nestalih. Tragedije su izašle na videlo tek kada je sneg pocrneo, a poznata lica osvanula u čituljama, najcrnjem podsećanju da je neko odlučio da prekine ličnu agoniju življenja nedostojnog svesnog i preosećajnog bića.

Gorka istina o najsurovijoj slici života i valjevskom mraku se ne može sakriti.

Sve prisutniji osećaj ugroženosti življenja se bezuspešno krije od javnosti u osećaju nemoći i iluzije življenja u postojećem sistemu nevrednosti, podređenosti, permanetenog podcenjivanja i vređanja inteligencije razumnog bića, za led u duši od koga puca cerić na novogodišnjem mrazu.

Ali na sreću postoji svetla tačka u tunelu, a to je neugasiva iskonska ljudska potreba da sile mraka i zla, istrajnom borbom proguta plamen pobede.

Danas je u Valjevu ponovo granulo Sunce, a sneg se beli u visinima, dok Valjevci i Valjevke sa nestrpljenjem posle dočeka Srpske Nove,ali i neskrivenom  zebnjom u srcu  iščekuju novi pobednički ples vukova sa Kolubare.

Uspesi KK Metalac –Farmakom, više nisu čuda neviđenja, već realna, zdrava snaga i novi kvalitet ABA lige, ali uspesi se u ovom gradu ne praštaju.

Taj “maleni” i posmehu do juče izloženi tim Metalac –Farmakoma je u svom pobedničkom nizu oborio na pleća sedam šampiona i jednog  državnog vicešampiona. Poslednji u nizu je pao  šampion Hrvatske Cedevita.

Valjevski tim i pored prisutnih nedaća sa neuslovima za rad, nametanja treneru nedoraslih ovoj družini, bezobrazno zarazno širi pobednički duh i osećaj radosti. Izabranici Vladimira Đokića šalju jasnu poruku privilegovanima da vode grad, a samim tim i da budu ne samo rečima, nego isključivo delima, servis svih Valjevki I Valjevaca, a ona glasi:

“Izgradimo u 2015. Arenu u Valjevu jer rastemo u tim dostojan najesen Evrokupa ”

Poslednja poruka košarkaša Metalac Farmakoma, je identična, svim prehodnim takođe , da se nastavljaju “zimski radova “ do proleća, i najvećeg uspeha u istoriji valjevskog sporta.

Višestruke su posledice ovih ludo velikih 8 pobeda valjevskog tima.

Odlaganja i oklevanja više nema. U narednih samo 300 dana, valjevska mladost, a samim tim najbolje sportske ekipe grada, moraju dobiti uslove za rad dostojne vremena u kome žive.

Interesantno je da vlast u gradu na Kolubari danas čine danas ujedinjeni “graditelji i rušitelji” valjevske Arene projektovane još 1997. a utemeljene godinu dana kasnije.

Iako nekima do juče nije padalo na pamet da udju u halu sportova “15.septembar” preko noći su postali privrženi košarci, što potvrđuje i odgovorna “okupacija” Vip mesta na utakmicama Metalac-Farmakoma.

Nije zaboravljena ružna prošlost, neodgovoost i osionost bez kraja demokratsko izabranih predstavnika naroda. Nikome ali nikome od njih ne može i ne sme biti oproštena dugogodišnje ponižavanje i rušenje pozitivnog sistema vrednosti, ali i  i opstrukcija izgradnje valjevske  “Arene”

Dobro znamo da pojedinci na visokim položajima kada nisu bili izbor narodne volje, već pre svega stranačkih “igara bez granica”

Nestranačka inteligencija, radnici i mladost I sportisti Valjeva u 2015. neće dozvoliti scenario od 2000. godine sa pričama o važnijom poslovima u tranziciji (pljačka I uništenje fabrika su završeni valjda prim.aut.) te krizi, skupoći, i konačno reformama, odnosno štednji preko leđa najsiromašnijih.

Nerada se prisećamo biserne izjave gradonačelnika naravno vrsnog doktora dijagnostičara-hirurga, ali u politici potpuno promašenog: ”Temelj valjevske Arene izliven pred kraj 20.veka nije za upotrebu jer je istrulio”

Da je nama doktor, sa ovom našim matematičarskim ekspertima živ i zdrav.

Na obostrano zadovoljstvo na svoju i našu sreću doktor se “razveo” od politike, što želimo i svima danas prisutnim u politici, jer jakima isključivo na priči, a bez efekta na delu, nema razloga da se veruje ma šta rekli.

Ako vlast ne može u postojećoj zakonskoj regulativi da pronađe parnera za ljubljanski model javno-privatnog partnerstva izgradnje poslovno-sporstkog centra “Stožice”I “malog” fudbalskog stadiona, možda se usudi da pokuša da primeni provereni recept, i o trošku valjevskih poreskih obveznika sa reformski umanjenim platama, izgradi valjevsku Arenu, šabačkim modelom, kupovinom obveznica!

O poslu veka kod fabrike “Gorenje” svedoče danas zavejani “znakovi pored puta” u okruženju prošle godine izlivenog temelja hale sportova. Predhodno je voljom aktuelne vlasti posle deceniju ipo razlupan stari temelj okrugle Arene, zamišljenje po projektu Vlade Slavice, da bude kao beogradska po obliku, ali samo tri puta manja, sa kapacitetom od 7.000 mesta.

Da se prekine izgradnja "Arene" opet valja istaćo, kumovala je, a ko bi drugi, politika.

Najlepša, a za nas Valjevce najgora ministarka omladine i sporta, nije dostojna pomena imena, danas na debeloj plati kod evropskih satrapa, je overila prestanak gradnje valjevske “arene”izjavom “nećemo graditi u Valjevu faraonsku primadu i preskupu nefunkcionalnu dvoranu jer nije vreme,a nema ni para”

Novci predviđeni za našu “Arenu”su zahvaljujući i jačim igračima otišli u politički podobniju sredinu. U Kragujevcu je izgrađen prohronski bazen, da šumadinci lakše prebole bud zašto prodatu fabriku “fića” Turcima.

Ipak valjevska deca iz Tehničke škole, zauvek imena “Milica Pavlović –Dara” su “iskopali” bazenčić u drugoj deceniji 21. veka jedini pod krovom u gradu na Kolubari, dokazavši da kad postji ideja, energija I volja, a pre svega odgovornost, nema “nemoguće misije”

Fićko se i dalje vozi po Srbiji iako je kamarila Mlađana Dinkića učinila sve da nestane.

A Valjevci poznati da se nikada ne predaju, dočekali su su da kragujevački Radnički odustane od ABA lige, posle Dinkićevog pada sa vlasti.

Podsećanje nije tek radi radi.

Posle bezuspešne pokušaja prodaje mesta, preseljenja kluba u Valjevo, kragujevački I vršački prodavci magle su netragom nestali, a grom iz vedra neba je odjeknuo Balkanom: Metalac –Farmakom je 11.septembra 2014. dobio vajld kart.

Trio: Roman Lisac, profa Boško Đukanović Vladimir Đokić je najavio valjevsku magiju pod obručima na prostorima eks Jugoslavije, u Bugarskoj i Mađarskoj.

Orkestar valjevskih metalaca –čekićara – gladijatora - musketara, kneževa – sokolova -vukova i kako im još nisam krštavao u protekla tri meseca, na radost armije Valjevki i Valjevaca, gladnih pobeda svih vrsta i dimenzija, posebno spektakla, a pre svega kvalitetnih i uzbudljivih sportskih događaja, a na nemerljivo razočaranje šačice iskompleksiranih i nabeđenih košarkaških “eksperata” u biti neznalicama, i diletantima, pre svega gubitnika, izrastao je u čudo nad čudima. Velićanstvenih 12 podarili su Valjevkama i Valjevcima neverovatne košarkaške priče, pobedničke, veru i nadu za bolji život i ljudskost.

Evropska košarka se danas igra u Valjevu, a da li će “Evrokapa”biti od naredne jeseni u gradu na Kolubari, na sreću ne pitaju se "Džile" i Vandong, spemni da ponude odgovor na nepostavljeno pitanje pre desetak dana na “presici” posle nove ljute rane,i jubilarnog, desetog minusa Krke.

A ovi valjevski Užičani, Prokupčani, Čačani, Novosađani, Subotičani Podgoričani i ostali Beograđani i Kraljevčani, poniziše sve “velikovaljevce”. Porušiše redom sedam šampiona država i jednog vicešampiona. U subotu je na redu poslednji sa spiska šampiona, srpski, Partizan.

Rekoh koliko li puta već, padaće redom svi, u valjevskoj kovačnici pobeda.

A da se to ostvari potrebno je i da radi grejanje u sred zime, da ova deca ne budu više pingvini u ledenoj dvorani tokom priprema za svaki naredni meč. Gospodo iz vlasti nisu rešila jesenas podstanicu da toplotna energija iz gradske toplane zagreva i halu sportova “15.septembar”. Slažemo se, ali da znaju, ne plaćaju oni iz svog džepa ni naftu ni struju za grejanje, obe hale sportova, a od 31.januara I konačno pod balonom I u funkciji I zagrejanog bazena u SRC Patrnica, već Valjevke I Valjevci.

Znači, odlaganja nema , potrebno je konačno razrešiti problem sa famoznom podstanicom da narednih 100 dana bude dovoljno toplo u halama, a da što manje koišta poreske obveznika grada Valjeva.

Bude li tako KK Metalac Faramakom će “ubosti” novi “bingo” pardon ostvariti još šest pobeda.

Za ove momke i Vladiimira Đokića samo novi izazov kao i svi do sada!

A to što su ulaznice za subotnji spektakl sa Partizanom planule za nepunih 40a-ak minuta ovog popodneva jasno upozorava da se Arena MORA graditi bez odlaganja, ODMAH !

Ali isto tako otvoreno mešanje u stručni rad Vladimira Đokića je novi pokušaj udara  na tim i stručni štab pred subotnji derbi svih derbija.

Posle bezusupešnog nametanja crnoputog američkog džina Sema Moldroua, usledio je dolazak Nemanje Protića, pa uoči Srpske Nove 2015, povratak crnogorskih internacionalaca Bojana Bakića(pod ugovorom) i Slavka Vraneša(igrao u Valjevu u Superligi 2013. godine).

Vladimir Đokić formirao konačni sastav posle par kola u ABA ligi, od momaka iz Užica, Čačka, Prokuplja, Kraljeva, Novog Sada, Subotice i Beograda. Poslednje ime po izboru Đokića je mladi Vuksanović.

“Eksperti” i „savetodavci“ a posebno menadžeri bi pošto poto bi da “razvale” tim Vladimira Đokića još uvek strpljivog da primi udarce, očigledno mudar i duboko svestan da će mu do konačne pobede pored svih dosadašnjih rezulatata, te dokazane stručnosti, preko biti potrebna smirenost, istrajnost, da dobije rat e bitku svih bitaka.

Uspesi su uzburkali strasti, “bocnule”sujetu nedodirljivih spremnih da eliminišu svakog sa ličnim stavom, ili  da nije nije klimoglavac ili poltron.

Na sreću samo 100 dana je bilo dovoljno da se razbiju sve predrasude i dileme I danas svako ko sumnja u vrednosti Vladimira Đokića pokazuje koliko zapravo malo poznaje magiju I čaroliju, imena košarka!

Valjevo je bez izbora. Do poslednjeg Valjevca i Valjevke mora stati na stranu pobednika Vladimira Đokića i njegovih 12 VELIČANSTVENIH momaka!

Ima nas dovoljno, bez brige !

Cedevita prijala, ali Valjevsko je broj 1

Obracun kod OK korala nadobudni Džila i  preskromni Đola odlučio Maleš(00) i najavio da valjevski tim stiiže u Evrokup,a Krka će da da pričeka

Nas tri brata Rutešić Dragojević(CG9 i Vovk(HR) "prijatno razočarali" Valjevce protiv Krke

Strpljen spasen, ulaznice za Partizan planule za tili čas!

                                                                            PRIJATELJ SVETA SPORTA

AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

U KNEZ MIHAILOVOJ 1 - STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

  NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA I

KOMBI VOZILA U IZUZETNOM STANJU

AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

    ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71

    KNEZA MIHAILA 1 TEL: 060-330-14-03


26 .kolo Jadranska liga
Union Olimpija 73 : 67 Krka
Szolnoki Olaj 67 : 74 Cedevita
Budućnost VOLI 85 : 79 Partizan NIS
Zadar 85 : 69 Metalac Farmakom
Mega Leks 100 : 96 Igokea
Crvena zvezda Telekom 89 : 56 MZT Skopje
Cibona 85 : 69 Levski Sofija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Telekom 26 24 2 50
2 Budućnost VOLI 26 19 7 45
3 Cedevita 26 18 8 44
4 Partizan NIS 26 18 8 44
5 Union Olimpija 26 15 11 41
6 Metalac Farmakom 26 13 13 39
7 Szolnoki Olaj 26 12 14 38
8 Zadar 26 12 14 38
9 Krka 26 12 14 38
10 Mega Leks 26 11 15 37
11 Cibona 26 10 16 36
12 Igokea 26 9 17 35
13 MZT Skopje 26 7 19 33
14 Levski Sofija 26 2 24 28