XS
SM
MD
LG
30.11.2009 A. Daišević

Evropski izazov za bolje sutra

Kao bronhi bonbona, „lakše se diše“, je delovala pobeda protiv Smedereva za odbojkaše kraljevačke Ribnice. Posle serije slabijih izdanja i poraza, te pretposlednje pozicije na tabeli, trijumf protiv neugodne ekipe iz grada na Dunavu se nametao kao imperativ. Ne samo zbog bodovnog salda i bega iz opasne zone, već i bolje atmosfere pred put na Kanarska ostrva i duel sa Tenerifama u okviru 2. kola Čelndž Kupa.
- Imali smo jako bitnu utakmicu koju smo dobili, mada još uvek igra nije na nivou kvaliteta tima kakav Ribnica ima. Najbitnije je da smo slavili, osvojili tri boda i za trenutak popravili svoj položaj na tabeli. Sugirno je da je ova utakmica i njen krajnji ishod povratila poljuljano samopouzadnje kod svih nas u klubu i da u mnogo boljem raspoloženju dočekujemo nastavak prvenstva i predstojeći dule sa Tenerifama – naglasio je Boško Mačužić trener Ribnice.

Ribnica je rano jutros iz Kraljeva krenula put aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, pa potom dalje preko Madrida za Tenerife. Utakmica se igra u sredu u 19 časova u dvorani „Pabellon Los Cristianos ARONA“,a povodom osmog učešća Ribnice u Evro kupovima organizovana je i pres konferencija.
- Igramo protiv vrlo dobre ekipe koja dolazi iz zemlje donedavnog Evropskog prvaka. Španci imaju iskustva u međunarodnim takmičenjima i mislim da su tu u maloj prednosti, jer Ribnica ovu sezonu igra sa jako mladim timom. Ipak, imamo sreće da su naši igrači, nastupajući kroz razne reprezentativne selekcije, u prilici da bez treme odigraju dvomeč sa Tenerifama. Protivnik je značajno promenio tim u odnosu na prethodnu sezonu. Ponovo su puni stranaca, ali je samo Bugarin Ivan Todorov tu bio i prethodne godine. Sada su tu i neki igrači iz Velike Britanije, nama potpuno nepoznati, tu je Belgijanac Burke i Paragvajac Gamara. Osnovne informacije imamo, znamo da se Todorov kasno priključio, kao i većina novajlija, tako da još nisu uigrani i u pravoj formi. Tenerife posle devet kola nacionalnog prvenstva (12 klubova) zauzimaju deseto mesto sa devet bodova, slično kao i mi. Doživeli su sedam poraza, ali čak četiri posle pet setova, od kojih izdvajam onaj protiv vodeće i neporažene Almerije u gostima gde su vodili 2-0. Imaju prednost domaćeg terena, ali mi se nećemo predati.

Ono što ne raduje trenera Ribnice jeste zdravstevni bilten „musketara“?

- Pod velikim znakom pitanja je Nemanja Božić koji je meč sa Smederevom odigrao sa velikim bolovima u ramenu i sada je na poštedi. Pažljivo pratimo njegovo stanje, jer nam je značajna i utakmica narednog vikenda protiv Spartaka u Kraljevu koju moramo da dobijemo. Sigurno je da sa njim i bez njega naša igra nije ista, jer on jedini igra na poziciji korektora, ove sezone dosta dobro, ali to nam je jako bolno mesto u ekipi. Ponavljam, bitno nam je da se u Evropi predatvimo na pravi način, i klub i grad i zemlju, ali nam je takođe bitno i u ligi popravimo plasman i bodovni saldo – zaključuje Boško Mačužić trener Ribnice.

I pred napornog puta koji ih očekuje u taboru „musketara“ atmosfera je vedra, rezultat nioko ne prognozira, jer odluka ipak pada u revanšu.
- Činjenica da se igra na dve pobede, odnosno da može da dođe do zlatnog seta, daje nam realno nade za optimizam da možemo da prođemo u narednu rundu. Vreme je da i nas sreća pogleda u Evrokupovima, jer prethodnih godina smo ispadali zbog četiri poena (Slovačka), zlatnog seta (Nemačka) ili dva taj breka u Rumuniji prošle godine na Balkanskom Kupu. Sada je vreme da se to vrati i mislim da možemo, iako smo sezonu počeli značajno skromnije nego što se očekivalo. Pobeda protiv Smedereva je došla u pravi čas, verujem da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje i tome će pogotovo poslužiti jake utakmice na međunardnoj sceni – kaže Mirko Radević kapiten Ribnice naglasivši: - Teško nam pada što revanš ne možemo da igramo u našem gradu, već u Vrnjačkoj Banji, ali verujem da ćemo se i tamo osećati kao u našoj „kutiji šibica“.

Iz Ribnice posebnu zahvalnost upućuju gradu Kraljevu bez čije pomoći Ribnica ne bi ni nastupila u Evropi. Otuda je želja „musketara“ da ne pokleknu na prvoj prepreci. Takođe, zahvalnost je upućena i Vrnjačkoj Banji, gradonačelniku Zoranu Seizoviću, ljudima iz SC „Vlade Divac“, kao i „Šumadija“ apartmanima koji su značajno pomogli Ribnicin evropski pohod. Sigurno je da će se krug donatora jedinog kraljevačkog predstavnika na međunarodnoj sceni proširiti, jer Ribnica to zaslužuje.
Kraljevčani osmi put nastupaju u evro kupovima,a treći put za protivnika imaju ekipu iz Španije. Prethodna dva su bila više nego uspešna, ostvarene su četiri pobede i nastavljeno je putošestvije po Evropi. U prvom nastupu na međunarodnoj sceni 1979. godine, u Kupu pobednika Kupova, Ribnica je pobedila Industriales iz Madrida dva puta po 3-0. U takmičenju Kupa CEV 1997. godine Ribnica je u Vigu pobedila domaću Larsu sa 3-2, a revanš u Kraljevu bio je ubedljiv 3-0 za „musketare“. Ako je po tradiciji Kraljevčani se protiv Tenerifa imaju čemu nadati.


14 .kolo Superliga
Spartak 2 : 3 Smederevo
Crvena Zvezda 3 : 0 Ribnica
Vojvodina 0 : 3 Radnički
Partizan 3 : 2 Mladi radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 14 12 0 2 37
2 Radnički 14 12 0 2 34
3 Partizan 14 9 0 5 24
4 Vojvodina 14 7 0 7 21
5 Mladi radnik 14 5 0 9 17
6 Ribnica 14 6 0 8 17
7 Spartak 14 3 0 11 11
8 Smederevo 14 2 0 12 7