XS
SM
MD
LG
23.12.2009 A.Daišević

Održana redovna godišnja Skupština FK Sloga

Pre nekoliko dana u intervijuu za naš portal Zoran Milašinović, finansijer Fudbalskog kluba Sloga iz Kraljeva, naglasio je organizovanost i rad Uprave kao najbolji deo kluba. Da je bio u pravu, da rukovodstvo "belih" ne miruje, pokazalo je i održavanje redovne godišnje Skupštine, tačno prema planu i programu, bez kašnjenja. Od 34, Skupštini su prisustvovala 24 delegata, kao i veliki broj prijatelja kluba, gostiju, navijača. Ostaje nejasno zašto ovoj sednici nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave iako su bili uredno pozvani!! Da li je razlog činjenica da je FK Sloga jedini klub u Kraljevu koji ne živi od dotacija iz gradskog budžeta, jer su ta sredstva više nego minimalna u odnosu na izdvajanja finansijera kluba. Možda bi čelnicima grada na Ibru bilo neprijatno da vide i čuju finansijski izveštaj i koliko (ni)su pomogli povratnika u prvoligaško društvo.
Skupštinom je predsedavao prvi čovek kluba Miroslav Karapandžić koji je posle protokolarnih stvari, kao i odluke o promeni neaktivnih članova ovog tela, te proširenju Skupštine za jedno mesto (sada broji 35 članova), podneo izveštaj o radu za period februar-decembar 2009. godine. U izveštaju je naglašena velika angažovanost klupskog rukovodstva na potpunom renoviranju Gradskog stadiona koji još uvek ne pripada ni klubu ni gradu, već Fabrici Vagona. Potom jačanje pionirsko-omladinske škole gde su prvi put u istoriji kluba sve tri selekcije postale članovi Kvalitetne lige Srbije. Posebno su u klubu ponosni na činjenicu da je nekoliko dečaka iz Slogine škole steklo status reprezentativaca i to je pokazatelj da se u klubu vodi ispravna politika i da se dobro radi.
-  Najviše vas sigurno zanima prvi tim – rekao je Miroslav Karapandžić i nastavio: - U prvoj polovini godine ekipa je superiorno završila takmičenje u Srpskoj ligi "Zapad" i posle sedam godina se vratila u Prvu ligu Srbije (ranije Druga liga). Mnogo smo toga uradili da u ovo takmičenje uđemo spremni i jaki, sve je govorilo da ćemo biti kandidati u borbi za ulazak u elitu, ali na žalost rezultati su bili drugačiji, više nego skromni. Nismo zadovoljni ostvarenim, uloženo je mnogo novca, truda, rada, a sve to nije ispraćeno na adekvatan način i zato sledi rez o kome smo se dogovorili na nedavnom sastanku Upravnog odbora.

U izveštaju je kao najveći problem Sloge istaknuta infrastruktura, jer klub nema pomoćni teren, svaki dan po igrače dolazi autobus i vodi ih po okolnim selima gde obavljaju treninge,a isto važi i za mlađe kategorije.
 - To prilično deprimira sve nas u klubu, a verujem i naše navijače i to je naš sledeći najveći zadatak. Rešenja ima, ali nismo u mogućnosti sami da dođemo do njega i tu očekujemo pomoć gradskih struktura koje, uz dužno poštovanje problema u samoj kraljevačkoj Opštini, nisu dovoljno pomogli ovaj klub. Ako sve bude kako se nadamo moglo bi već posle Nove Godine da bude lepih vesti za Slogu po pitanju sportske infrastrukture – zaključio je Karapandžić.

Izveštaj o radu usvojen je jednoglasno, kao i plan rada za 2010. godinu, odnosno do naredne Skupštine. Korigovane su ambicije kluba i veća intencija je stavljena na sopstveni pogon.
- Neću da se ponavljam oko protekle polusezone, sve sam već više puta rekao za javnost. U Slogi će biti promena, pre svega organizacione prirode, uvodimo po  uzoru na vodeće klubove Stručni savet bez koga više neće moći da se donose bilo kakve odluke. Što se igračkog kadra tiče razgovaraćemo sa svim igračima, biće i odlazaka i dolazaka, ali tvrdim da Sloga neće imati slabiji tim. Borićemo se za što bolji plasman, voleli bi smo da stignemo vodeće, ali realnost je borba za očuvanje statusa prvoligaša. Daćemo šansu mladim igračima iz sopstvenog pogona i stvarati bazu za sledeću sezonu, odnosno sezone – rekao je Zoran Milašinović finansijer Sloge.

Posebno je bio interesantan finansijski izveštaj za period februar-decembar 2009. godine. Sloga je prihodovala blizu 62 miliona dinara, ode čega su najveći deo uložili finansijeri Vlade Divac i Zoran Milapšinović čak 56,5 miliona dinara (ili oko 600 hiljada evra). Sve ostale stavke u prihodima zajedno daju 5 miliona 244 hiljade dinara,a tu u sumu je obračunato i izdvajanje grada od 3,8 miliona dinara. Što se rashoda tiče najviše je novca otišlo na stipendije igrača i plate zaposlenih 48,6 miliona dinara ili oko 512 hiljada evra. Blizu 10 miliona dinara (104 hiljade evra) uloženo je na rekonstrukciju Gradskog stadiona, dok troškovi takmičenja zajedno sa troškovima službenih lica na utakmicama iznose preko 6 miliona dinara ili oko 65 hiljada evra. Posle čitanja ovog izveštaja za reč se javio Militin Jakić, fudbalska legenda Kraljeva i član Radnog predsedništva.
- Zorane Milašinoviću veliko ti hvala, ovo što sam čuo je čudo. Ovo nigde nema, ovoliko novca, klub bez dugova, sve izmireno na vreme. Neka mi neko kaže gde to ima u Srbiji? Mislim da naši finansijeri imaju pogrešne savetnike, vidim da u mlađim kategorijama ima 30 igrača sa strane, dosta ih je i u prvom timu, troši se veliki novac za to,a rezultat kakav je? – zaključio je Jakić.

Odmah je bivšem igraču, treneru i direktoru Sloge odgovorio Zoran Milašinović.
- Svesni smo Divac i ja svega ovoga što je rečeno, ali verujte da je tako moralo. Kada smo došli u klub vladalo ja rasulo, mlađih kategorija skoro da nije ni bilo. Zato smo sve selekcije komletirali decom sa strane, ali stvari dolaze na svoje i toga će biti sve manje – naglasio je Milašinović.

Iako klub zvanično nema dugova opstrukcija postoji.
- Mi smo po dolasku u klub platili sve što je bilo u knjigama i mnogo toga što nije. Sada nam se javljaju dugovi od pre sedam godina koje nisu izmirile prethodna rukovodstva,a bila su dva pre našeg dolaska. Poreska uprava potražuje značajna sredstva iz 2003. godine, tu je „Autotransport“ za prevoz iz 2003. godine, kao i Građevinsko zemljište za koje se traži 1,6 miliona dinara, a koje ne možemo da platimo jer mi nismo vlasnici parcele gde je Gradski stadion. Postavljam samo pitanje šta se sa svim ovim čekalo do sada i zašto baš ovo rukovodstvo Sloge treba da izmiri nešto što je bila obaveza ranijih Uprava FK Sloga – obavetio je članove Skupštine član UO FK Sloga Dragovan Pantelić.


Novi Pazar 1 : 2 Radnički (N)
Kolubara 0 : 3 Teleoptik
Banat 5 : 1 Mladost (A)
Dinamo 3 : 2 Novi Sad
Sevojno Point 4 : 1 Sloga (K)
Bežanija 0 : 1 Mladost (L)
Proleter (NS) 5 : 2 ČSK Pivara
Radnički (S) 1 : 1 Srem
Zemun 1 : 1 Indjija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Indjija 34 17 9 8 60
2 Sevojno Point 34 17 7 10 58
3 Kolubara 34 14 14 6 56
4 Bežanija 34 14 11 9 53
5 Novi Sad 34 14 9 11 51
6 Teleoptik 34 14 8 12 50
7 Proleter (NS) 34 13 7 14 46
8 Srem 34 12 10 12 46
9 Novi Pazar 34 13 7 14 46
10 Radnički (S) 34 12 9 13 45
11 Banat 34 11 12 11 45
12 Zemun (-2) 34 11 12 11 43
13 Dinamo 34 12 7 15 43
14 Mladost (L) 34 9 15 10 42
15 Radnički (N) 34 9 14 11 41
16 Sloga (K) 34 9 12 13 39
17 ČSK Pivara 34 6 14 14 32
18 Mladost (A) 34 7 7 20 28