XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: „Frižider“ u Čangvonu

BEOGRAD, 6. april (Info centar).- Streljačka reprezentacija Srbije 8. aprila odleteće za Čangvon u Koreji na prvi ovogodišnji Svetski kup na kome će se osvajati olimpijske vize za Rio 2016.

- Kratke pripreme sproveli smo u Novom Sadu u uslovima kakvi nas, bar prema onome što nam je predvidela internet vremenska prognoza, čekaju i u Čangvonu: temperature od šest do 15 stepeni Celzijusovih, znači - biće smrzavanja - kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- MK oružjem smo tek počeli da radimo i ono što su strelci pokazali je u skladu sa prognozama za start sezone. Vazdušnim oružjem, utisak je mnogo povoljniji, u punom su zaletu i tu je ocena mnogo bolja.

Pejović je, međutim, uveren da će biti dobrih vesti iz Čangvona:

- Svi znaju cilj, a to je osvajanje još olimpijskih viza za Rio, uz dve koje su lane na SP u Granadi srpskom streljaštvu donele Andrea Arsović i Jasna Šekarić. Imaju mnogo iskustva i veliki su, provereni, borci dorasli izazovu ovakvih takmičenja. Svakom strelcu je mnogo lakše kada na početku predolimijske godine overi kartu za Rio, može mirnije da radi i to je veliki motiv koji „podigne“ svakog takmičara da pruži maksimum...

Kao i uvek, finansije su velika briga. Ministarstvo omladine i sporta Srbije, koje pomaže program strelaca, smanjilo je budžet Steljačkom savezu Srbije za 23 procenta u veoma važnoj predolimpijskoj godni i strelci su na velikim mukama:

- Pravimo prave vratolomije da se strelci spakuju, pažljivo planiramo svaki gram prtljaga jer se višak težine papreno naplaćuje. Ostaje se desetak dana, svima je zbog hladnog vremena potrebno više odeće, a koferi sa oružjem su teški, nose se po dve puške i dva pištolja. Trudimo se da što više uštedimo jer nas čeka izuzetno finansijski teška godina, pošto su još dva Svetska kupa sa skupim avio kartama, u maju u Fort Beningu u SAD i u avgustu u Gabali u Azrebejdžanu. U ovakvoj besparici učešće je dovedeno u pitanje. U Minhen ćemo, u maju, po tradiciji putovati celu noć - kombijima – objasnio je Pejović.

Broj učesnika u Čangvonu je veliki, što je i najava jake konkurenciji, pa su domaćini (MK strelište ima 60 mesta) u svim disciplinama MK puškom i pištoljem na 50 metara morali da uvedu eliminacije! Prvo finale je u petak 10. aprila vazdušnom puškom za muškarce, a poslednje u sredu 15. aprila MK puškom trostav za muškarce.

U Čangvonu će gađati -puška: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad) - samo MK puškom (trostav i 60 ležeći), Milutin Stefanović („Čika Mata“) i Milenko Sebić (Crvena zvezda) - sve tri discipline (MK puška trostav i 60 ležeći kao i vazdušna puška), Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan) i Jelena Živković (Jagodina) - sve gađaju vazdušnu i MK pušku - trostav, pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe C. zvezda) i Bobana Veličković (Bor 030) – svi gađaju MK i vazdušnim pištoljem. U stručnom štabu u Koreji biće Dragan Donević, Jelena Arunović, Goran Mikec i Goran Maksimović.

Poslednji put Svetski kup održan je u Čangvonu 2013. Strelci Srbije su osvojili pet medalja – zlato, srebo i tri bronze. Zlatom se okitila Andrea Arsović MK puškom trostav, srebrom Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, dve bronze je osvojila Ivana Maksimović (MK i vazdušna puška) i jedna bronza je pripala Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav). Andrea Arsović je postavila i dva svetska rekorda - 419,7 krugova vazdušnom puškom u osnovnom delu i 455,4 krugova u finalu trostava.

Čangvon će 2018. biti domaćin Šampionata sveta u svim disciplinama.