XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Srebro kadetkinja sija kao zlato!

ŠPAJHERZDORF , 9. maj (Info centar).- Ulazeći u auztobus Laste, zvaničnog prevoznika KSS, i čestitajući kadetkinjama na svetskom srebru na kuglaškom Šampionatu sveta u Špajherzdorfu u Nemačkoj, predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović rekao je :

- Pozdrav šampionkama! Vi ste za sve nas prvakinje sveta, vaše srebro sija kao zlato! Sjajno ste se borile i neka od vas kadeti uzmu „pelcer“...

Kadeti su drugarice nagradili noseći im torbe od hale do autobusa, a neke kadetkinje su iskoristile i ponudu da ih „na krkačama“ kadeti donesu do autobusa, sve uz smeh i sjajno raspoloženje.

U paklenoj atmosferi koju su stvorili nemački navijači, reprezentacija Srbije je osvojila vicašampionsku titulu sa 2.302 čunja (Kristina Ljubenković 591, Angela Zolnai 593, Ana Boškov 548, Hermina Lukač 570, rezerva Olivera Čikoš, selektor Ljubomir Štetin).

Zlato je pripalo Češkoj sa 2.312 čunjem, dok su bronzu osvojile Nemice, koje je bodrilo blizu preko 1.000 gledalaca, sa 2.288 čunjeva. Četvrte su Slovenke sa 2.257 čunjeva a pete Hrvatice sa 2.253 čunja.

- Častitam devojkama, sjajno su se borile i uspele da se odupru Nemicama čija je posldnja igračica loše završila meč. Odlično smo počeli i poveli, povukle su Ljubenkovićčeva i Zolnai ali smo posle treće igračice pali na drugo mesto sa 14 čunjeva iza Nemica a sa 11 čuljeva ispred Čehinja. Hermina Lukač je loše počela, kasnije je ogromnom borbenošću, što je bila odlika svih reprezetativki, uspela da se vrati u meč i sačuva nam drugo mesto. Čehinje su imale dve igračice Topicovu i Partišavu sa 600 i više čunjeva i to je presudilo. Iz ove generacije bronzu u Zalaegersegu 2013. osvojile su Hermina Lukač, Kristina Ljubenković i Angela Zolnani, sada su se okitile srebrom. U Detenhajmu 2009. sa selektorom Čukvasome osvojena je bronza i na poslednja četiri Šammpionata sveta nije nas bilo na postolju samo u Sarajevu 2011.

Hermina Lukač se našla na velikoj muci kao poslednja igračica i dokazala da je borac ogromnog srca:

- Loše sam odigrala prvi set, samo 124 čunja, ali sam se stalno bodrila da mogu i moram bolje. Pratila sam šta radi Nemica i stigla sam je u trećem setu, ali nisam imala pojma da Čehinje igraju tako dobro. Žao mi je samo što mi u 119. hicu nije pala devetka...

Na ovo je dobacila Kristina Ljubenković, koja je imala možda i najteži zadatak u ekipi, da „probije led“ kao prva igračica i to je uradila sjajno (591):

- Ništa bitnije ta devetka ne bi promenila, Čehinje su već bile odmakle, a ti bi samo više kukala zašto nam je za tako malo izmakla zlatna medalja! Moramo da se radujemo, napravile smo posle Zalagersega korak ka vrhu, posle dve bronze došlo je srebro...

Junakinja meča bila je Angela Zolnai koja je pre dve godine bila rezerva u Zalaegersegu. Sada je sa 593 lunja bila najbolja u našem timu i ukupno je postigla četvrti rezultat:

- Imala sam ogromnu tremu. Mnogo su mi pomogli navijači, drugovi i drugarice iz reprezentacije. Čula sam ih svaki put kada su me bodrili i kada je bilo dobro ali, što je još važnije, kada mi nije išlo. Izuzetno sam zadovoljna rezultatom, možda samo ostaje mali žal jer sam mogla, da nije bilo nekoliko grešaka i preko 600 čunjeva.

Ana Boškov je kao treća igračica bila na velikim mukama:

- Meni je ovo bilo prvo veliko takmičnje i imala sam jaku tremu. Borila sam se za svaki čunj, znala sam da ne smem da dozvolim Nemici koja je igralaa u mom bloku da napravi veliku razliku.

Koliki je ova srebrna medalja podvig i kako su dobro igrale srpske kadetkinje, govori i podatak da su se sve četiri plasirale u pojedinačno finale koje će se odigrati u sredu 13. maja. Rezultat iz ekipnog dela i pojedinačnog finala računaće se za medalje u kombinaciji. Samo Srbija i Hrvatska imaju sve četiri takmičarke među 24 kuglašice koje će se boriti za pojedinačnu titulu! Čahinje Topicova sa 604 i Portišova sa 600 čunjeva vode, Slovenka Forstnarič sa 598 čunjeva je treća, srpke kuglašice Angela Zolnai sa 593 i Kristina Ljubenković (591) su četvrta i peti, Hermina Lukač je 14. sa 570, a 23. je Ana Boškov sa 548 čunjeva. Ukupno su igrale 53 kadetkinje.

U nedelju 10. maja na staze će kadeti u nadmetanju za ekipne trofeje. Selektor Mirko Čukvas je odredio ovaj tim: Sebastijan Molnar (10,010), Marko Antić (12,30), Nemanja Balać (13,40), Ilija Ostojić (16,00) dok je rezerva je Željko Garafijat.