XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kadeti zauzeli deseto mesto

ŠPAJHERZDORF, 10. maj (Info centar).- Muška kadetska kuglaška selekcija Srbije osvojila je deseto mesto na Šampionatu sveta u nemačkom gradu Špajherzdorfu sa 2.225 čunjeva (Sebastijan Molnar 578, Marko Antić 603, Nemanja Balać 563, Ilija Ostojić - do 43. hica, potom je ušla zamena Željko Garafijat, ukupno 481 čunj).

Zlato je osvojila reprezentacija Hrvatske sa 2.483 čunja što je ujedno i novi svetski rekord (stari Nemačka 2.473 – SP, Detenhajm 2009). Srebro je pripalo domaćinima, Nemcima, sa 2.450 čunjeva a bronzom su se okitili Česi sa 2.368 čunjeva. Četvrta je Slovačka sa 2.305 čunja, peta Francuska sa 2.303 čunja.

Selektor kadeta Mirko Čukvas nije bio raspoložen za komenatar učinka selekcije sastavljene od četiri debitanta i Marka Antića koji je već igrao na Šampionatu sveta.

Počelo je, inače, dobro. Sebastijan Molnar je probio led sa solidnih 578 čunjeva, a Marko Antić je na drugoj tabli odigrao 603 čunja i povukao Srbiju ka vrhu. Propustio je, međutim, kolosalnu šansu da možda bude i igrač dana: imao je 410 čunjeva u pune (u ovom elementu je na deobi prvog mesta sa Rosandićem iz Hrvatske koji je imao drugi rezultat od 637 čunjeva) ali je zato u čišćenju oborio samo 193 čunja, najslabiji rezultat u prvih 16 kuglaša!

Nemanja Balać, kao treći igrač, je igrao borbeno i izborio se za dobra 563 čunja i Srbija je u tom trenutku u konkurenciji ekipa kojima su odigrala po tri igrača bila treća sa 1.744 čunja, iza Češke sa 1.795 i Slovačke sa 1.748 čunjeva.

Od Ilije Ostojića, koji ima razoran hitac, očekivalo se da održi Srbiju u gornjem domu svetskog kuglanja Prvi set je završio sa 139, čunjeva ali je u drugom posle 13 hitaca u pune imao samo 53 čunja i selektor Čukvas ga je zamenio. Ušao je Željko Garafijat koji je odmah došao pod udar sudijske procene o „bosim“ kuglama i dobio je prvo žuti, a potom i pet crvenih kartona posle kojih se poništava ono što je u tom hicu oboreno, i potpunu je ispao iz igre. Zajedno su srušili samo 481 čunj! Selektor Čukvas, koji je sekundirao, tvrdio je da nisu bile „bose“ (kada se kugla baci na stazu ili van daske položnice na takozvanu „gumu“) a Mladen Praštalo.član UO KSS koji se nalazi u delegaciji išao je da pogleda da li je na „gumi“ ostao trag od kugle i rekao je da se ništa ne vidi...

- I ovo je sport, sve što se desilo moramo tako da doživimo, muški deo nije imao dan – rekao je na sastanku predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Zbog slabog rezultata jednog igrača i rezerve ispaštala je cela ekipa. BiH je osma, bolja od nas a došli su bez dana priprema i smešteni su u mnogo skromnijim uslovima nego mi. Oni koji su podbacili moraće da se potrude, da mnogo rade i da se usavršavaju, ako žele da ostanu reprezentativci.

Dragojlović je istako da je prvi put od kada prati šampionate sveta, doživeo da se našem kadetu, a pre toga i pioniru na Svetskom kupu, dodele žuti kartoni:

- Selektori kadetske i juniorske seklekcije su i savezne sudije i izgleda da će na pripremama morati da objašnjavaju i pravila kuglanja i gde se baca kugla. Želeo bi da svima ovo bude jedno dragoceno iskustvo i pouka, da se ubuduće ovakvi kiksevi ne dešavaju. Morate da se okrenete novim izazovima i obavezama na ovom prvenstvu sveta, da sve što je bilo loše i neprijatno ostavite iza sebe i da muški deo selkcije u nastavku popravi utisak.

Dragojlović je čestitao kadetima Marku Antiću (četvrti sa 603 čunja) i Sebastijanu Molanru (23. sa 578 čunjeva) na plasmanu u pojedinačno finale. Listu 24 kadeta, koji će se 13. maja boriti za pojedinačne titule, predvodi Namac Borle sa 661 čunjem, a prate ga dva Hrvata Rosandić sa 637 i Bradarić sa 630 čunjeva. Devet igrača, od ukupno 54, imalo je više od 600 čunjeva.

U ponedeljak 11. aprila za titule će igrati muški i ženski tandemi. Srbija ima po jednog predstavnika. Hermina Lukač i Kristina Ljubenković igraće u 10,35 protiv tandema Slovenije 2, dok će Marko Antić i Sebastijan Molnar od 11,45 igrati protiv Austrije 2.