XS
SM
MD
LG

Intervju sa Predsednikom OKS-a Srem

Nakon završene košarkaške sezone 2014/15 i posle nešto više od godinu dana na čelu Okružnog košarkaškog saveza Srem, za sajt govori Petar Rodić , Predsednik Upravnog odbora OKS Srem.

Možete li nam nešto više reći o završenim takmičenjima u protekloj sezoni?

P.Rodić: “OKS Srem u svom godišnjem planu ima zacrtane razne aktivnosti, kao što su organizacija liga za mlađe kategorije, organizacija lige za seniore u najnižem rangu takmičenja, edukacija i školovanje trenera i službenih lica, sudija i delegata. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo sve zacrtane ciljeve za prošlu sezonu uspešno ostvarili. Što se tiče takmičenja mlađih selekcija uspeli smo da tokom cele godine organizujemo lige, od najmlađih minibasketaša pa do kadeta. Nažalost, nismo imali takmičenje u juniorskoj kategoriji, iako smo želeli, s obzirom da ekipe nisu imale ili nisu bile zainteresovane da igraju sa juniorima. Prvi put u istoriji OKS-a Srem, jedno takmičenje dobilo je i generalnog sponzora.”

Koje takmičenje u prethodnoj sezoni bi posebno izdvojili i koje je bilo najmasovnije?

P.Rodić: “Sa ponosom mogu da kažeg da smo imali Minibasket takmičenje sa 8 ekipa iz gotovo svih Opština sa teritorije Srema, a posebno zadovoljstvo mi je da istaknem da je kompanija Medius prihvatila naš predlog da postane generalni sponzor Minibasket lige. Kompletna sredstva dobijena od kompanije Medius uložena su razvoj i popularizaciju košarke tako što je svaka ekipa dobila lopte za minibasket, majice sa logom kompanije, kao i medalje i pehare na kraju takmičenja. Nadam se da ćemo i u sledećoj košarkaškoj sezoni imati podršku od kompanije Medius a sve u cilju popularizacije i razvoja sporta uopšte. Još jednom se zahvaljujem sponzoru jer je ovo jedinstven primer u celoj Srbiji da jedno takmičenje ima sponzora što je za veliku pohvalu a i vredno istaći.”

Koji problemi su se javljali u vezi takmičenja?

P.Rodić: “Po mišljenju Upravnog odbora OKS-a Srem, veliki problem predstavlja neadekvatan kalendar i sistem takmičenja. Mišljenja smo da tu ima mnogo prostora za unapređenje istog. Čak smo se zvanično i obratili Upravnom odboru Košarkaškog saveza Vojvodine da pokrene inicijativu u Košarkaškom savezu Srbije za unapređenjem sistema takmičenja.”

Šta nam možete reći o takmičenju seniora?

P.Rodić: “Nadležnost koju ima OKS Srem je i da organizuje seniorska takmičenja u najnižem rangu, koje ekipe igraju u letnjem periodu. Pobednik ovog takmičenja stiče pravo prelaska u Drugu regionalnu ligu Sever a prošlogodošnji pobednik je to bila ekipa Ru Koš iz Rume. Po mišljenju UO OKS-a Srem i ovo takmičenje bi trebalo da pretrpi organizacione promene a sve u cilju da seniorske ekipe u ovom rangu igraju ligu i u zimskom periodu, ili bar da se omogući organizatorima samog takmičenja da organizuju ligu na drugi način jer bi u tom slučaju ove ekipe mogle da funkcionišu tokom cele godine. Ovako imamo apsurdnu situaciju da je seniorska ekipa svega mesec i po do dva meseca u zvaničnom takmičenju, što nije dobro za razvoj i popularizciju košarke a ni samog kluba. Za pohvalu je da u ovom trenutku u Letnjoj ligi seniora imamo osam ekipa u takmičenju, što je znatno više nego prošle godine. Uspeli smo da reaktiviramo određene klubove koji poslednjih nekoliko godina nisu bili aktivni u takmičenjma kao što su Irig, Beška, Čortanovci ali i da u takmičenja uključimo i novoosnovane klubove kao što su Podrinje iz Mačvanske Mitrovice i Deč.”

Kakva je situacija sa ženskom košarkom u Sremu?

P.Rodić: “Zadovoljstvo mi je da istaknem da trenutno u Razvojnoj letnjoj ligi mlađih kategorija po prvi put imamo i pionirsku ligu devojčica sa ukupno pet ekipa: ŽKK St.Pazova, Železničar Inđija, Ru Koš Ruma, Jadran Golubinci, Pink Šimanovci, a naredne sezone očekujemo još nekoliko ženskih klubova u takmičenjima kao što su ŽKK Srem iz Sr.Mitrovice, Jedinstvo Belegiš, Ruma 92 i druge.”

Pored organizacije takmičenja, koje su još aktivnosti saveza?

P.Rodić: “Prvi cilj koji smo sebi postavili po formiranju nove uprave saveza, pre godinu i po dana, je da redovno održavamo sastanke Upravnog odbora na kojima donosimo sve odluke vezane za sprovođenje plana i programa rada OKS-a Srem. Takođe, istakao bih i transparentnost u radu, pokretanje zvanične internet prezentacije na kojoj pored osnovnih informacija i informacija o takmičenjima, možete videti i sve izveštaje o radu Saveza, zapisnike, odluke i ostalo. Pohvalio bih i rad novog Komesara za takmičenja i novog Sekretara, koji imaju velike zasluge za dobro funkcionisanje Saveza.
            U saradnji sa Udruženjem trenera OKS Srem, zajedno smo organizovali predavanje – tribinu, na kojoj je vršena edukacija trenera. Posebno bih istakao da smo za gosta kao predavača imali Božidara Maljkovića, našeg proslavljenog stručnjaka. Imamo obećanje sadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića da će do leta i on biti naš gost i održati predavanje trenerima iz Srema. U protekloj sezoni smo uspeli da pomognemo i školovanje jednog trenera a nadamo se da će naredne sezone biti i više sredstava kako bi to isto činili i u narednom periodu. Lično sam posebno ponosan i što smo edukovali tridesetak novih mladih sudija i na tome moramo još aktivnije raditi u narednom periodu kako bi omasovili i podigli kvalitet sudijske organizacije. Rad na školovanju sudija se ne vidi odmah i pravi rezultati će se osetiti tek za nekoliko godina. Već tradicionalno, treću godinu za redom, poslednjeg vikenda u zimskom raspustu organizujemo All Star utakmice gde najtalentovaniji i najbolji dečaci i devojčice iz svih klubova sa teritorije Srema igraju utakmice u svim uzrasnim kategorijama. Na toj manifestaciji okupimo preko 150 učesnika koji budu nagrađeni od strane OKS-a pohvalnicom za učešće. Naša iskustva sa organizacijom All Star utakmica, preneo sam i članovima UO KSV-a i nadamo se da će na celoj teritoriji Vojvodine od sledeće godine biti organizovane slične manifestacije u zimskom periodu, a finalni i centralni događaj bi trebalo da se održi na kraju sezone za najkvalitetnije i najbolje dečake i devojčice iz cele Vojvodine.                 Nešto što nije u direktnoj vezi sa radom OKS-a Srem su i rezultati seniorskih ekipa u takmičenjima KSS. Posebno sam srećan što KK Srem iz Sr.Mitrovice uspešno igra Drugu ligu Srbije, što je KK Dunav iz St.Banovaca osvojio prvo mesto u Prvoj regionalnoj ligi Sever, bez poraza, a samim tim i izborio pravo igranja u Drugoj ligi Srbije, kao i zbog rezultata ostalih seniorskih timova koji su bili odlični i vrlo dobri, što je rezultiralo da ni jedna ekipa nije ispala iz lige. U odnosu na broj stanovnika, naša procena je da smo među košarkaški najrazvijenijim sredinama u zemlji, jer u drugoj ligi i prvoj i drugoj regionalnoj ligi imamo ukupno trinaest muških ekipa, plus šest ekipa u letnjoj ligi i plus Mega Leks iz Sremske Mitrovice, član Jadranske lige. Naglašavam da je sedište Mega Leksa u Sremskoj Mitrovici i da je to klub koji je zvanično registrovan u Košarkaškom savezu Srema i Vojvodine. Na primer, samo Opština Stara Pazova, u odnosu na broj stanovnika i broj košarkakih klubova, ukupno osam, sigurno je najrazvijenija Opština na celoj teritoriji Srbije. Sigurno je da samo entuzijazam, tradicija i sama popularnost košarke ne bi bili dovoljni za ovoliku masovnost da nije velike materijalne podrške klubovima koju daju Sportski savezi Opština, što je za svaku pohvalu.
            U ovom trenutku, najveći problem u funkcionisanju OKS-a Srem je sistemski neregulisano finansiranje samog OKS-a. Osim članarina klubova koju OKS naplaćuje za najniži rang takmičenja , a koje su nedovoljne za minimalno funkcionisanje saveza, OKS Srem nema drugih prihoda. U cilju rešavanja ovog problema, pokrenuli smo inicijativu da se od sredstava koje prihoduje Košarkaški savez Vojvodine, deo sredstava vrati u bazu, Okružnom košarkaškom savezu, kako Srema, tako i drugim Okružnim košarkaškim savezima u Vojvodini. Po istom principu funkcioniše KSV u odnosu na KSS, i to tako što od članarine koju prihoduje KSS od klubova sa teritorije Vojvodine, 60% sredstava se vraća regionalnom savezu – Košarkaškom savezu Vojvodine. Naš cilj je da i Okružni košarkaški savezi dobiju povraćaj sredstava po istom principu kao što KSV dobija od KSS-a. Mislim da je to jedino pravično i da jedino to vodi daljem razvoju i podizanju kvaliteta košarkaškog sporta. Specifičnost Vojvodine je da ima razvijene Okružne košarkaške saveze, kao što su Srem, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, što drugi regioni nemaju. Istinito je ali apsurdno da neki regioni imaju i manje klubova, i po brojnosti i po kvalitetu ekipa, i manje registrovanih igrača, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, od OKS-a Srem. Specifičnost OKS-a Srem je da ne pripada ni jednoj gradskoj sredini, kao ostali OKS-ovi, tako da nismo u mogućnosti da ni od jednog opštinskog ili gradskog saveza dobijamo sredstva kao što neki OKS-ovi dobijaju. Do sada nismo naišli na razumevanje u rukovodećim struktrurama KSV-a i nismo uspeli sa svojim namerama da promenimo sistem finansiranja ali nećemo odustati i ubuduće ćemo se boriti da se deo sredstava vrati sredinama i klubovima iz kojih je i uložen, jer OKS ispunjava i izvršava sve odredbe iz Statuta i apsolutno time opravdava svoje postojanje. Na redovnoj Skupštini koja je održana početkom godine, doneli smo izmene i dopune Statuta sa ciljem da se rad Saveza još više demokratizuje.
            Naravno, trudićemo se i da se na svim nivoima u košarkaškoj organizaciji radi transparentno, da se funkcije ne dupliraju, da se vodi računa o zastupljenosti svih regiona, tj. OKS-ova u rukovodećim telima ali i da se poštuju osnovni demokratski principi pri izboru i reizboru rukovodećih mesta u organima upravljanja.

Koji su planovi za naredni period?

P.Rodić: “Trudićemo se da svojim radom pomognemo dalje unapređenje i omasovljenje klubova, da podignemo nivo organizacije i kvaliteta svih takmičenja. Takođe, potrudićemo se da unapredimo i podignemo kvalitet u radu trenera, sudija, delegata. Dodatno ćemo se angažovati oko zatvaranja finansijske konstrukcije, prvog preduslova za neophodno, minimalno funkcionisanje saveza.”

Hvala Vam na razgovoru i želimo Vam puno uspeha u daljem radu.

P.Rodić: “Hvala i Vama. Na kraju, poželeo bih svim klubovima, svim igračima, trenerima i košarkaškim radnicima, puno sreće i uspeha u narednoj sezoni. Sportski pozdrav.”