XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Ivana Anđušić Maksimović i Paspalj pokrenuli “Olimpijski sat”

BEOGRAD, 6. avgust (Info centar).- Strelac Ivana Anđušić Maksimović, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, koja je već obezbedila vizu za svoje druge Olimpijske igre u Riju 2016, sa potpredsednikom Olimpijskog komiteta Srbije Žarkom Paspaljem, na Terazijskom platou kod hotela “Moskva” pokrenula je “Olimpijski sat” i od danas odbrojava vreme do početka letnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru (5.- 28. avgust 2016).

Takođe, na 365 dana od početka najveće sportske smotre, stigao je i poziv Olimpijskom komitetu Srbije da učestvuje u Riju, koji je uputio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

- U ovom trenutku naš tim broji 40 sportista, ali mnogima tek predstoje kvalifikaciona takmičenja. Naši sportisti sa trenerima rade vredno kroz čitav olimpijski ciklus, a sada je pred njima najvažnijih i verovatno najnapornijih 365 dana. Čini se da je jedna godina mnogo vremena, ali prođe jako brzo. Siguran sam da ćemo do Rija izgraditi jak tim koji će na pravi način braniti boje naše zemlje i doneti nam mnogo razloga za radost - rekao je Žarko Paspalj.

Ivana Anđušić Maksmović je olimpijsku vizu osvojila ove godine na Svetskom kupu u Čangvonu u koreji kada je vazdušnom puškom zauzela drugo mestao. Na nedavnom Evropskom prvenstvu u Mariboru postala je šampionka Evrope MK puškom trostav. Osvojila je i bronzu vazdušnom puškom na Univerzijadi…

- Uzbuđena sam zbog činjenice da je ostalo još samo godinu dana. Od Londona i moje srebrne medalje je prošlo čak tri godine, ali čini mi se kao da je bilo juče. Meni je najvažnije da imam kvotu za Rio i da sada mirno mogu da se spremam. U ime svih sportista pozvala bih građane Srbije da budu uz nas, da nas bodre u priremama za Rio, jer, uz takvu podršku i vetar u leđa mi možemo mnogo! Jedva čekam da Igre u Riju počnu - rekla je Ivana Anđušić Maksimović.

Na Terazijskom platou kod “Olimpijskog sata” atmosferu Brazila, Beograđanima su približili članovi Centra za brazilsku kulturu koji su demonstrirali brazilsku borilačku veštinu kapueru.

Tim Srbije u na godinu dana do početka Olimpijskih igara u Riju broji 40 sportista: žesnka košarkaška reprezentacija (12), muška vaterpolo reprezentacija (13), atletika (4), streljaštvo (9), plivanje (2).

Letnje Olimpijske igre održaće se u Rio de Žaneiru (Brazil) od 5. do 21. avgusta 2016. Rio je izabran za domaćina u oktobru 2009. u Kopenhagenu, pobedivši Tokio, Čikago i Madrid.

Na programu Olimpijskih igara 2016. naći će se 26 sportova i 39 disciplina. U takmičarskom pogramu Igara u Riju će se prvi put predstaviti golf i ragbi.

Više od 100.000 osoba biće direktno uključeno u organizaciju Igara, od čega 70.000 volontera. Procenjeno je da će u Rio doći više od 10.500 sportista iz 205 zemalja, kao i brojni predstavnici medija, ljubitelji sporta i turisti iz celog sveta.