XS
SM
MD
LG
17.03.2010 Ž. Radivojević

Intervju: Marijan Menićanin, direktor Mini-maksi lige

Medju gledaocima Regionalnog prvenstva Mini-maksi lige (2000. godište), koje je održano u Pećincima, bio je i Marijan Menićanin, direktor MML za Srbiju. Iskoristilo smo priliku za kraći razgovor.

- Ušli smo u desetu godinu postojanja – ističe Menićanin - Počeli smo 2001. godine kao projekat Dečije fudbalske asocijacije FSS. Trenutno imamo lige u 22 mesta širom Srbije i „pilot projekat“ u Prijedoru (Republika Srpska): ukupno oko 800 ekipa, od, 10.000 dečaka i devojčica, u pet uzrastnih kategorija (od Mikro do Mega lige). Kompletno takmičenje je podeljeno u pet regiona: Vojvodina, Beograd, Istočna, Zapadna i Južna Srbija.

Mini-maksi liga bila je „odskočna daska“ za mnoge, danas poznate fudbalere.

- Već sada imamo reprezentativce: dosta njih je u mladoj, a više njih je i „pred vratima“ A reprezentacije. Kada je reč o več afirmisanim fudbalerima iz ovih krajeva, prve fudbalske korake u našim ligama napravili su Aleksić (Djenova), a Mitošević, Kataji su profesionalci Vojvodine. Može se zamisliti koliko je tek igrača u drugim poznatim klubovima širom Srbije. Od prošle sezone, u saradnji sa FS Srbije organizujemo, po završetku Liga, selektivne kampove u Kladovu, gde okupljamo najtalentovaniju decu i dajemo priliku selektorima i instruktorima FSS da naprave prvi odabir i selekciju.

Mini-maksi liga se sve više širi i van Srbije

- Otvorićemo najmanje 4-5 liga, kako bi maksimalno „pojačali priču“ u Srbiji. Ovih dana smo u Banjaluci potpisali protokol sa nadležnim Ministarstvima o organizovanju kampova i staranju 3-4 nova regionalna centra pored Prijedora. Ima interesovanja da nam se u sledećoj sezoni uključe u takmičenje ekipe iz Madjarske (Liga Subotica), a naš plan je da 2011. godine pokrenemo Lige u Makedoniji i Crnoj Gori. Dakle, naš projekat će dobiti širi značaj.

U ekipama je sve više devojčica.

  - Naše propozicije dozvoljavaju da i devojčice budu sastavni deo ekipa, a pravila dozvoljavaju da devojčice budu i godinu dana starije od saigrača. Planiramo akciju u saradnji sa Sektorom za bazični fudbal FSS, da od sezone 2011/2012. da svaka ekipa koja učestvuje u Mini-maksi ligi mora da ima jednu devojčicu „startera“. Kasnije ćemo taj broj povećavati.