XS
SM
MD
LG
02.11.2015 Vinko Janković

Sombor: Sahranjena velika legenda rvanja, Ivan Frgić

Uz prisustvo rodbine i velikog broja građana, danas je u Somboru sahranjen legendarni rvač,trener, pedagog,predsednik RK Radnički i sportista veka grada Sombora, Ivica Frgić. O ovom poznatom sportisti,njegovom životu i delu, najpre su na komemorativnom skupu, koji je održan u prepunoj,Velikoj Sali Gradske Skupštine, govorili, Borislav Staničkov, predsednik Skupštine grada, Siniša Stričević, novinar, Slađana Hernaus, bivša predsednica SSGS, predsednik rvačkog saveza Srbije, Imre Oto ispred Sportskog saveza grada, i sportski novinar i hroničar, Dušan Kolundžija.

Nešto kasnije, na Velikom Katoličkom groblju, gde je prisustovalo mnoštvo građana iz Sombora i okoline, i mnogo onih koji su došli iz Sente, Kanjiže, Subotice, Novoga Sada, Beograda, i još mnogih mesta, od Ivice se oprostio govorom , predsednik skupštine RK Radnički, Nenad Mitrović, koji je ujedno pročitao telegrame saučešća, koje su između ostalih poslali Olimpijski komitet Srbije, pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Fakultet sporta i fizičke kulture iz Novog sada, nekoliko rvačkih klubova iz Vojvodine,nekoliko pojedinaca sportista i kolega , a među telegramima je i onaj, poslat iz RK Lika iz Zagreba, čiji je član , godinu dana, bio i pokojni Frgić. Od pokojnika se poslednji, govorom oprostio legendarni džudista , Slavko Obadov, koji je sa pokojnim Frgićem učestvovao, i osvojio medalju na OI u Montrealu 1976. godine.

Gotovo svi , koji su se danas govorom oprostili od Ivice Frgića, naglasili su njegove velike zasluge u rvačkom sportu i njegov doprinos , koji je dao za afirmaciju jednog od najstarijih borilačkih sportova. Njegovi rezultati, koje je postizao na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, brojne medalje i pehari, koje je osvajao, putokaz su za mlađe generacije rvača, koji će slediti njegove ideje i put ka afirmaciji u sportu.

Podsećanja radi, Ivica Frgić je proglašen za sportistu veka grada Sombora, učesnik je na tri olimpijade.1976 godine je osvojio srebrnu medalju na igrama u Montrealu,a četiri godine kasnije , na olimpijadi u Moskvi je bio četvrti. Kao trener ,1988 godine bio je u Seulu(Korea). Dva puta je osvojio treće, a jednom drugo mesto na svetskim prvenstvima. Godine 1975 bio je Evropski prvak u Ludwigshafenu(Nemačka), četiri puta je osvajao zlato na mediteranskim igrama. Frgić je osvajač 11 državnih medalja,a zabeležio je preko 1000 nastupa u dresu sa nacionalnim grbom.

Odlaskom legende, njegovim preseljenjem na onaj svet, somborci neće zaboraviti ko je bio Ivan Frgić, a svi , koji su se danas govorom oprostili od Ivice frgića, obećali su da će sačuvati njegovo ime i delo i da će , kroz razne turnire, i memorijal sa njegovim imenom , rado se sećati SPORTISTE VEKA GRADA SOMBORA, IVANA FRGIĆA