XS
SM
MD
LG

Šarenolika polusezona omladinaca Donjeg Srema
Nakon jesenjeg dela sezone (i dva unapred odigrana prolećna kola) novosadsko-sremske grupe Vojvođanske lige, omladinci Donjeg Srema su pri dnu tabele.

- Polusezona je po rezultatima i igri Donjeg Srema bila šarenolika - ističe trener omladinaca Nebojša Jovanović - Liga je po kvalitetu ekipa prilično izjednačena, s izuzetkom Vojvodine, koji su po svim segmentima „pet stepenika“ iznad svih. Dok nismo obraćali pažnju na tabelu, imali smo odlične rezultate. Kada smo videli da smo u jednom trenutku drugi, porasli su nam apetiti i to je bio prelomni trenutak. Bili smo zaneseni postignutim, te je došlo do opuštanja igrača, a moram priznati - i mene. U jakoj ligi to je nedopustivo. Otreznili smo se posle jaka dva šamara, a to su porazi od poslednjeplasiranih ekipa. Potom su usledile pobede nad Hajdukom u Kuli i Veternikom u gostima i podela bodova sa novosadskom Vojvodinom. Po igri i trudu igrača, naročito u prvom poluvremenu, mogli smo mnogo bolje proći. Poslednju utakmicu smo izgubili u Inđiji 3:1, a to je bilo sve samo ne fudbalska utakmica, imajući u vidu događaje koji su prethodili utakmici, pa i na samom meču. To je tamna strana našeg fudbala, a žalosno je što se odnosi na mlađe kategorije.

Sa trenerom Nebojšom Jovanovićem može se satima razgovarati o fudbalu.

- Mi smo klub sa najmanjin fondom igrača - nastavlja Jovanović - Imali smo nesreću da zbog finansijske situacije klub napustilo devet najperspektivnijih igrača iz omladinskog pogona, pa su nam ostali igrači koji su bili u drugom planu ili su iz kadetskog pogona prešli u omladinski. Naš hendikep je i to što smo opština sa malim brojem stanovnika, samim tim i dece, zainteresovane za bilo koji sport, a ne samo za fudbal. Kao trener ne tražim više kvalitet, već mi treba kvantitet, kako bi kvalitetnije radili i stvarali konkurenciju u ekipi. Ako nema nje, nema ni voljnog momenta na treningu, a i na utakmici.

Kako i šta dalje?

- Igrači imaju pauzu do 20. decembra - kaže Jovanović - Ja to zovem aktivan odmor u predpripremnom periodu. Igrači su dobili plan i program individualnog rada i načina ishrane. Nedavno smo imali testiranje, koje nam je dalo sliku u kakvom su kondicionom stanju fudbaleri. Naravno, pred same pripreme ponovićemo testiranje, kako bi videli da li su se pridržavali dogovorenom. Pošto smo sa letnjim pripremnim periodom krenuli prilično kasno, sada imamo dovoljno vremena da poradimo i na psihološkom i taktičkom planu. Princip mi je da nikada ne kritikujem svoje kolege trenere. Uvek kada dođem u novi klub, kažem svojim igračima da pamte prethodnog trenera po dobrom i da ono što su naučili primene na delu. Savetujem ih da se emotivno ne vezuju ni za jednog trenera, već da budu pravi profesionalci. Dajem sebi za pravo da kažem da edukacija i elokvantnost trenera po našim klubovima nije baš na zavidnom nivou, naročiti onih zaduženih za rad s namlađim igračima. Svi treneri moraju stalno da rade na svojoj edukaciji, bez obzira koju licencu poseduju. Ona ne znači ništa ako se ne prate savremeni tokovi u fudbalu, ali i u životu. Mi u ovoj sredini imamo i trenerski i igrački potencijal, iza kojeg mora stati Opština. Moramo napraviti strategiju razvoja sporta uopšte i rezultat će doći sam po sebi. Na kraju, moram istaći da su ogroman trag u radu s mladima u Donjem Sremu ostavili Čeda Matić i Milan Mijailović. Naravno, ne treba zaboraviti ni vodeće ljude u klubu, koji se grčevito bore da klub funkcioniše normalno u ovim teškim vremenima.

 

Omladinci Donjeg Srema

Nebojša Jovanović


Inđija 2 : 2 Radnički (NP)
Donji Srem 0 : 0 OFK Hajduk
Vojvodina 5 : 0 Radnički (SM)
Veternik 1 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 14 11 3 0 36
2 Proleter 14 6 4 4 22
3 OFK Hajduk 14 5 6 3 21
4 Inđija 14 4 6 4 18
5 Radnički (NP) 14 4 3 7 15
6 Veternik 14 3 5 6 14
7 Donji Srem (-1) 14 3 5 6 13
8 Radnički (SM) 14 3 2 9 11