XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Izbor OKS: Španovićeva i Đoković najbolji u 2105, Mikec najuspešniji sportista Evropskih igara

BEOGRAD, 8, dcembar (Info centar).- Atletičarka Ivana Španović, vlasinica svetske bronze i evropskog zlata u skoku u dalj i tenser Novak Đoković najbolji igrač sveta proglašeni su za najbolje sportiste u 2105. u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Najuspešnija ekipa u muškoj konkurenciji su vaterpolisti, svetski šampioni, dok su prvakinje Evrope, košarkašice najbolji ženski tim.

Tekvondistkinja, još juniorka, Tijana Bogdanović, osvajač svetske seniorske bronze, proglašena je za najboljeg mladog sportistu Srbije, dok je za naboljeg trenera izabran selektor muške vaterpolo reprezentacije Dejan Savić.

U godini u kojoj su održane prve Evropske igre, Olimpijski komitet Srbije proglasio je i najuspešnije sportiste Srbije na ovom takmičenju u muškoj i ženskoj konkurenciji. Strelac Damir Mikec je sa dve osvojene zlatne medalje najuspešniji sportista, dok će u ženskoj konkurenciji trofej poneti kajakašice Dalma Benedek Ružičić i Milica Starović koje su osvojile zlatnu medalju u disciplini K 2 – 500 m i peto mesto u disciplini K 4 – 500 m.

Svečanost na kojoj će najuspešnijima u 2015. biti uručeni trofeji Olimpijskog komiteta Srbije zakazana je za 17. decembar u 20 časova u Domu Narodne Skupštine Srbije.

Na predlog Programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije na sednici Izvršnog odbora, usvojeni su kriterijumi za učešće sportista u programu Olimpijskog komiteta Srbije „Rio 2016“ za narednu godinu. Novousvojeni kriterijumi tretiraju svaki sport pojedinačno u pogledu specifičnosti sistema kvalifikacija za Olimpijske igre, ali je nivo kriterijumskih rezultata potrebnih za učešće u programu identičan za sve sportove. Kriterijumi prate strategiju koja ima za cilj osvajanje većeg broja medalja i većeg broja plasmana među prvih deset (TOP 10) na Olimpijskim igrama u Riju u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012.