XS
SM
MD
LG
06.03.2016 Vinko Janković

IN Memoriam : Nikola Dedić (1938-2016)

Rano ujutro, u nedelju, 6. marta tekuće godine , posle duge i teške bolesti , u Somboru je preminuo Nikola Dedić- Deša.Rođeni bukovčanin (1938), stolarski radnik, uzoran suprug, otac i deda, dobro je poznat kao sportista, fudbaler i trener, i gotovo da nema ljubitelja fudbala u okrugu ko nije čuo za Nikolu Dedića „Dešu“. Buba-maru je zavoleo kao dečak na livadama salaša Bukovac,a u lolkalnom fudbalskom klubu Omladinac je od osnivanja. Za prvi tim Omladinca zaigrao je u 16 godini sa specijalnim lekarskim pregledom davne 1954 godine, i odigrao sve utakmice do odlaska u vojsku 1959. godine. Po dolasku iz vojske obreo se u somborskom ŽAK-u, i u njemu proveo 8 godina.Od 1969 pa sve do 1979 bio je igrač i trener u Omladincu, izuzimajući jednu polusezonu, kada je bio u Šikari. Trenersku karijeru završio je 1994 godine , posle ravno 40 godina aktivnog bavljenja fudbalom, što kao igrač , a što kao trener svoga omiljenog kluba. I po prestanku  aktivnog bavljenja fudbalom, nije se odvajao od bukovačkih plavo-belih. Bio je član uprave, redovni posetilac na svim utakmicama Omladinca,a voleo je da pogleda i utakmice OFK Šikare, Radničkog, ŽAK-a , OFK Metalca. Od fudbala ga je odvojila opaka bolest sredinom prošle godine, i od tada je na lečenju,ali je putem medija pratio zbivanja u njegovom Omladincu, gajeći nadu da će jednoga dana , po ozdravljenju , sa svojom šamlicom, ispred prostorija svoga omiljenog kluba bodriti igrače Omladinca.

Međutim, bolest je bila jača, i Nikolu Dedića preselila na onaj , drugi svet, a njegov lik i njegova dela  ostala su u sećanju mnogih koji su ga poznavali. Ne merljiva tuga zbog njegovog odlaska je među negovim najbližima, a fudbalski klub Omladinac sa Bukovca izgubio je najveće ime u svojem članstvu, a ljubitelji fudbala u okrugu, iskrenog zaljubljenika u fudbal, poštenog amaterskog radnika, koji je jednako uvažavao svakog protivnika, i bio cenjen i uvažen od svih.

Sahrana posmrtnih ostataka Nikole Dedića „Deše“ je u ponedeljak ,7. marta 2016 godine na MALOM Pravoslavnom groblju u Somboru u 14,00 sati.