XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Vilmoš Zavarko najbolji mladi kuglaš sveta

Najbolji mladi kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, dobtnik je „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije u konkurenciji sportista iz neolimpijskih sportova.Nagrada mu je uručena na prigodnoj svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije i predstavlja veliko priznanje ovom 22- godišnjeme igraču, pojedinačnom svetskom seniorskom i juniorskom  rekorderu i vlasniku ekipnog zlata sa Šampionata sveta u Detenhajmu 2009.
- Nagrada nije mogla da dođe u lepšem trenutku – kaže Vilmoš Zavarko. – U nedelju 23. maja odlazimo na juniorski Šampionat sveta čiji će domaćin od 24. do 30. maja biti Rijeka. Ovo je veliki podstrek za mene, obećao sam sebi da ću u Rijeci pokušati da osvojim po jednu medalju u svakoj od šest disciplina.

Zavarko je završio sezonu u slovačkom  klubu Sport iz Podbrezove gde je prešao prošle godine iz mađarskog Kozolga, sa šampinskom titulom u prvenstvu Slovačke!
- Pod rukovodstvom igrača i trenera Sporta, kapitena svetskih šampina,  reprezentcije Srbije Jovana Ćalića koji više od decenije igra za ovaj klub, imali smo odličnu sezonu, završili smo bez poraza ligaški deo i, potom, i plej of gde su se igrala četiri  turnira na tri kuglane, u Velkom Šarišu, Bratislavi i dva puta u Podberezovoj. Dva puta sam obarao slovački rekord koji je držao Foltin od 705 čunjeva,  prvo 713 čunjeva i, potom, na kuglani u Podberzovoj  na stazama od  dva do pet 719 čunjeva. Pred kraj naporne sezone, osetio sam mali zamor, teško je putovati skoro svake nedelje od Bečeja do Podbrezove 500 kilometra.

Zavarko je ubedljivo broj jedan na svetskoj rang listi! Pobedio je na turnima koji se boduju za rang listu u Vrbasi, potom u Segedinu i Bnjaluci, a na „Velikoj nagradi Austrije“ bio je četvrti! Ima i prvo mesto na „Srbija openu“ u Banji Junaković!
- I to je, na neki način, okrunilo sezonu. Kao igrač Kozolga, osvojio  Kup NBC federacije, a sada, pošto se Sport plasirao u Svetski kup u oktobru u Skoplju, imam novi cilj na klupskom planu. Došao nam je nekadašpnji šampion sveta Slovek Ivan Čeh i to je veliko pojačanje i za Sveski kup, ali i za Ligu šampiona...

Pred Šampionat sveta za juniore u Rijeci, Zavarko ima jednu želju:
- Želim da kuglana bude teška,  jer tada naša reprezentacija, koja je voma kvalitetna i igrački ujednačena, ima veće španse za ekipnu medalju, koja je bitna jer donosi, pošto je prva na takmičenju,  dobre vibracije u ekipu. Kasnije, sve zavisi samo od mene. Malo sam ljut što su ukinuti parovi, najlepša disciplina u kuglanju a uvedeni su tandemi, sa sličnim načinom igranja kao u miksu. To je velika glupost, moram otvoreno da kažem,  i ova odluka Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC se ne dopada ni jednom vrhunskom igraču. Sprint je velika lutrija, tu odlučuje inspiracija i da li je igrač „imao dan“, ali se ipak nadam da ću se u svakoj disciplini u Rijeci naći na pobedničkom postolju...

Vilmoš Zavarko je rođen 14. marta 1988.  i počeo je da kugla kao desetogodišnjak uz majku Julijanu i oca Gezu, koji su bili odlični kuglaši, na kuglani u Bečeju. Sa 22 godine osvojio je devet titula šampiona sveta u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj  konkurenciji: ekipno seniorsko zlato u Detenhajmu 2009, seniorsko zlato u miksu sa Zoricom Barać na SP u Banjaluci 2008, tri juniorska zlata na SP u Zadru 2008. (kombinacija, pojedinačno i u parovima sa  Milošem Radojičićem) i bio je juniorski šampion sveta u kombinaciji i u parovima sa Gavrom Ćosićem u Nahodu 2005. Sa kadetskog Šampionata sveta 2006. u Sarajevu ima dva zlata – u kombinaciji i u paru sa Zoranom Pavlicem...
Osvojio je i dve pojeidnačne seniorske srebrne medalje sa SP u Banjaluci 2008.  u sprintu i kombinaciji. Sa juniorskog Šampinata sveta u Zadru 2009. ima ekipno srebro.
Svetsku ekipnu bronzu ima sa juniorskog Prvenstva sveta u Nahodu 2005.
Prošle godine u Rijeci, osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom juniorskom Svetskom kupu. Sa klubom Kozolg 2007. osvojio je zlatnu medalju u Kupu NBC federacije u Augzburgu u Nemačkoj.

Vlasnik je pojedinačnog seniorskog i juniorskog svetskog rekorda od 728 čunjeva sa SP u Detenhajmu 2009.  i bio je član reprezentacije Srbije koje je, na istom takmičenju,  oborila ekipni svetski rekord  od 3.969 čunjeva. Pre tri godine osvojio je šampionske, juniorske i seniorske, pojedinačne titule na Šampionatu Srbije