XS
SM
MD
LG

Tri srebra za srpske rvače

Na upravo završenom Evropskom prvenstvu u rvanju u Letoniji, reprezentacija Srbije osvojila tri srebrne medalje u grčko - rimskom stilu. Davor Štefanek je u subotu bio drugi u kategoriji do 66 kg, dok su  srebrne medalje u nedelju osvojili Aleksandar Maksimović (-71kg) i Viktor Nemeš (-75kg). 
Davor Štefanek je nakon tri sjajne pobede zaustavljen tek u finalu. Za Davora je ovog puta prejak bio Rus Islam - Beka Albiev. Do finala, redom su padali Mađar Kristijan Jager (5-4), Azerbejdžanac Kamran Mamadov (9-0), i u polufinalu Litvanac Edgaras Venckaitis (6-1). 

Foto: RSS


Veoma blizu medalje bio je i Kristijan Fris koji je bio peti u kategoriji do 59 kilograma, pošto je pobedio Bugarina Vasileva (6-0) i Turčina Saglama (4-1), da bi u polufinalu izgubio od Rusa Semjenova, a potom i od Moldavca Islamova u borbi za treće mesto.


Reprezentativac Srbije u kategoriji do 130 kilograma, Nemanja Pavlović, nije uspeo da se umeša u borbu za medalju, pošto je u prvom kolu poražen od Nemca Eduarda Popa rezultatom 6-2.


U nedelju su reprezentativci Srbije osvojili još dve medalje. Rezultat Davora Štefaneka od prethodnog dana ponovili su Aleksandar Maksimović (-71kg) i Viktor Nemeš (-75kg).

Maksimović je do finala pobedio Šveđanina Talrota (3-3), Hasana Alijeva iz Azerbejdžana (3-1) i Ozela iz Turske (2-1), a tek u finalu je poražen od Boranjana, predstavnika Jermenije.


Najbliži tituli šampiona Evrope od naših reprezentativaca bio je Viktor Nemeš u kategoriji do 75 kilograma. On je u finalu u veoma zanimljivom i izjednačenom meču poražen od predstavnika Gruzije, Datunašvilija, a koliko su rivali bili izjednačeni govori i to što je meč završen rezultatom 2-2. Na putu do finala Nemeš je pobedio Cojocaria iz Rumunije (6-0), Saboa iz Mađarske (3-0) i Hrvata Žugaja (3-3).


U kategoriji do 85 kilograma nastupio je Petar Balo, ali je poražen od Kobliašvilija iz Gruzije i Poljaka Mihalika, zbog čega nije došao do prilike da se bori za medalju.


Nije tajna da se ni najveći optimisti u redovima naše reprezentacije nisu nadali ovako dobrom rezultatu, a dovoljno govori i podatak da tri srebrne medalje na jednom Evropskom prvenstvu nisu osvojene u prethodnih nekoliko decenija. Nakon ovako dobrog rezultata na Prvenstvu Evrope, realno je očekivati bar još jednu olimpijsku normu nakon kvalifikacionih turnira, ali isto tako, i olimpijsku medalju u Riju.