XS
SM
MD
LG
11.06.2010 A. Daišević

"Studenti" se odrekli elite

Udrana vest ili zaključak sa redovne Skupštine KK Mašinac jeste jednoglasna odluka članova najvišeg tela kluba da mlađi prvoligaš od naredne sezone igra u dva ranga nižem stepenu takmičenja Srpskoj ligi. Tako je stavljena tačka na razna čaršijska govorkanja da će se klub sa Mašinskog fakulteta ugasiti, ali „studenti“ posle 28 godina postojanja i više nego uspešnog rada nastavljaju dalje, sa jednim ili dva koraka unazad, da bi već sutra, sa boljim vremenima napravili veliki korak napred.
- Dugo smo razmišljali, posmatrali smo opšte okruženje, stanje u društvu, neophodne finansije za igranje Prve lige, ali i šta liga donosi, šta se dobija ili gubi. Ceneći sve to doneli smo jednoglasnu odluku da je u ovom trenutku za KK Mašinac najbolje rešenje da se vrati dva ranga niže, da nastavi da radi i stvara,a kada se okolnosti u društvu i srpskoj košarci poprave, učinićemo opet napor da se vratimo tamo gde nam je mesto. Podsećam, Mašinac nije ispao iz lige, već dobrovoljno silazimo u Srpsku ligu, odluka koja nikome u klubu nije laka, ali je jednostavno tako – naglasio je pred svim članovima Skupštine prof. Milomir Gašić predsednik KK Mašinac.

Među osnovnim razlozima da Mašinac odustane od elite, u kojoj je neprekidno od 2002. godine, jesu uslovi za igru u kraljevačkoj Hali sportova koji nisu prilagođeni novim pravilima. Istovremeno, glavni finansijer kluba Zoran Milašinović posle mnogo godina nema motiva za dalje ulaganje, elitna liga traje pet meseci, klubovi u preostalom periodu skoro da na postoje.
- Mašinac je moje treće dete, moja supruga, deca i ja rasli smo sa ovim klubom, od početka smo tu i malo je prostora da bih objasnio svoja osećanja. Teško mi, kao i svim članovima kluba, jer nam po svemu pripada da igramo elitu, ali moralim smo da donesemo ovakvu odluku. Siguran sam da je ona prava pre svega za budućnost Mašinca – bile su prve impresije Zorana Milašinovića glavnog finansijera KK Mašinac.

O razlozima zbog koji ne želi više kao do sada da finansira klub?
- U klubu smo svih ovih 28 godina odluke donosili jednoglasno, tako je i sada. Ne želimo da se na ovakav način bavimo sportom, da dovodimo igrače na tri ili pet meseci, da radimo od danas do sutra, nije to naše shvatanje košarke. Pošto je, na žalost, situacija u našem trofejnom sportu takva bolje je napraviti korak nazad i čekati neka bolja vremena. Razloga ima još, neadekvatna Hala sportova, očajan odnos lokalne samouprave prema našem klubu, u odnosu na Slogu uvek smo bili klub drugog reda i da ne nabrajam. Ono što je sigurno važno jeste da smo ponosni na sve protekle godine, radili smo više nego pošteno, niko nam nije ništa poklonio, stvorili smo jednog NBA asa Nenada Krstića, veliki broj reprezentativaca, prvoligaških igrača, a devedesetih smo, uz Beovuk, imali najjači rad sa mlađim kategorijama u zemlji. Baš deci ćemo posvetiti ponovo veliku pažnju i ponovo ćemo po tome biti prepoznatljivi.

Ovih dana regulisaće se papirologija između Mašinca i KK Sloboda iz Užica koji će zauzeti mesto Kraljevčana u eliti.
- Posle sastanka UO kluba stupio sam u kontakt sa Miroslavom Radoševićem, bivšim reprezentativcem, direktorom KK Sloboda Užice i za pet minuta smo se dogovorili. Pravila omogućavaju ovakvu zamenu, ali samo sa klubom iz istog regiona, što nam je malo suzilo prostor delovanja, jer je interesovanje bilo veliko, pogotovo Nišlija. Dogovorili smo se sa Užičanima i sada je na redu da se sredi papirologija u savezu – zaključio je Zoran Milašinović.

Istovremeno, u klubu sa Mašinskog fakulteta moraju ubrzano da rade na pronalaženju trenera za novu sezonu u republičkom rangu takmičenja, kao i stvaranju tima, jer svih 15 košarkaša, profesionalaca, koji su bili pod ugovorom sa Mašincem su slobodni. Na Skupštini je usvojen izveštaj o radu za protekli period, Mašinac je Prvu ligu završio na 11. mesto izborio opstanak, ali posebno je naglašen jako dobar rad sa mlađim kategorijama, gde su juniori i kadeti postali regionalni prvaci bez poraza, dok je vidno obnovljen rad sa mini basket grupom, mlađim pionirima i pionirima. Svi oni ostaju u Mašincu i dalje i njima će se posvetiti velika pažnja. Finansijski Mašinac period od juna prošle do marta ove godine završava sa gubitkom od milion i 600 hiljada dinara, ali znajući da su već decenijama najorganizovaniji klub u Kraljevu ne treba sumnjati da će se ovaj dug brzo sanirati. Kako bilo, ovo je ipak bila istorijska sednica Skupštine kluba koji postoji 28 godina. Mašinac se vraća u treći rang takmičenja u zemlji čekajući neka bolja vremena, ali sigurni smo da će i u Srpskoj ligi „studente“ sa pažnjom pratiti ljubitelji košarke u Kraljevu.

Sednici redovne Skupštine KK Mašinac prisustvovalo je 14 od 21 člana. Zanimljivo da od 14 prisutnih, devetorica su bili i na osnivačkoj Skupštini kluba 1982. godine. To dovoljno govori koliko jedinstvo vlada u klubu koji je velikim radom postao sinonim ljubiotelja sporta u Kraljevu, zbog koga je grad na Ibru dobio nadimak „Srpska Bolonja“.