XS
SM
MD
LG

Nedeljni derbi na Adi

U nedelju, 16. oktobra, odigran je derbi sedmog kola Međuopštinske lige Beograd - grupa "A", između domaćina FK Šećeranac Ada i ekipe BUSK-a. To je prvi od dva derbija koje će ekipa sa Ade odigrati na svom terenu u borbi za prvo mesto u ligi, a u kojim će ekipe BUSK i Studentski grad morati da ostanu neporažene ukoliko žele da zadrže prvo, odnosno drugo mesto. Što se tiče današnjih rivala, utakmice između njih su po tradiciji napete i neizvesne, a ni ova nije bila ništa drugačija.

Već na početku utakmice viđeno je nekoliko prekršaja za koje je ekipa BUSK-a smatrala da zaslužuju javnu opomenu, no sudija nije podlegao pritisku, već je samo upozorio učesnike rasprave da neće tolerisati prigovore. Od tada je svaki start prolazio uz jauk „žrtve“, tako da je sudija svaki takav ispad karakterisao kao faul i igra se prekidala na svakih nekoliko minuta, pa je samim tim bilo dosta nepovezanosti u igri. Jedan od faulova na sredini terena je iskoristila ekipa domaćina, pa je centaršutom u kazneni prostor ekipe BUSK-a izazvana gužva u kojoj se najbolje snašao levi bek Šećeranca Kostadinović i poslao loptu u mrežu BUSK-a, bilo je to 1:0 za domaćina sa Ade. No, jedna od glavnih odlika Šećeranca ove sezone je da posle postignutog gola padnu u igri i ne nastave sa napadima, pa je ekipa BUSK-a preuzela na svoju stranu posed lopte, a kasnije to iskoristila i izjednačila, tako da je desetak minuta pre kraja prvog poluvremena bilo 1:1. Taman kad se mislilo da će se otići sa tim rezultatom na poluvreme, opet faul na sredini terena, opet malo žešći i opet gužva i prigovori. No, kako sudija nije dao znak da se sačeka zvuk pištaljke za izvođenje prekida, tu gužvu koriste igrači Šećeranca i brzo izvode faul. Lopta dolazi do Mijailovića, koji jednom lepom solo akcijom prolazi po levoj liniji šesnaesterca BUSK-a, prolazi 3 protivnicka igrača, duž gol-aut linije zaobilazi golmana i smešta loptu u mrežu. Definitivno najlepši potez utakmice i gol sa kojim se otišlo na poluvreme. Dakle, poluvreme 2:1 za ekipu sa Ade. 


Početak drugog poluvremena je počeo u znaku pritiska ekipe BUSK-a, imali su veći posed lopte i nekoliko polu-šansi, ali se ništa nije promenilo. U 56. minutu, posle akcije domaćina i loše intervencije odbrane gostiju, lopta dolazi do veznog igrača Šećeranca koji jako lepo, prebacivši celu zadnju liniju BUSK-a, upošljava Rodića, koji u padu šutira na gol, ali lopta pogađa golmana u nogu. Na kraju se ispostavilo da je bio i ofsajd, ali je taj pas u prostor bio jedan od lepših poteza u drugom poluvremenu. Nekoliko minuta nakon toga beležimo jedan grub faul nad igračem domaćina. Taj prekid su pokušali domći da izvedu kombinacijom, ali bezuspešnom, te se stvorila kontra za igrače BUSK-a, odbrana domaćina je bila na pogrešnoj nozi, lopta iz sredine na desnu stranu napada, šut igrača BUSK-a, ali je golman domaćih bio na pravom mestu. Ekipa BUSK-a je nastavila sa napadima i stvarala šanse, ali nije to bilo ništa ozbiljno, sve do 80. minuta. Gosti su posle jedne od akcija izborili korner i usled lošeg postavljanja igrača domaće ekipe, jedan od igrača BUSK-a ostaje sam, ulazi u peterac i na odličan centaršut glavom pogađa mrežu Šećeranca. 2:2 i samo desetak minuta do kraja. Nakon drugog gola, gosti su bili odlučni da faulovima sprečavaju domaćine da stignu do potencijalne pobede u finišu utakmice. Iako su ti prekršaji bili na polovini BUSK-a, domaćini nisu uspeli da ozbiljnije zaprete. 3 minuta pre kraja meča FK Šećeranac je dobio i šansu da napadne sa igračem više, s obzirom da je desni bek BUSK-a dobio crveni karton, ali ništa se nije promenilo. Rezultat je na kraju ostao 2:2, bodovi su podeljeni, a ekipe su zadržale iste pozicije na tabeli. 


Kad je sudija označio kraj utakmice, igrači dveju ekipa su se sportski pozdravili, što je bilo jako lepo za videti, pogotovo nakon ovako napete utakmice. Ali ono što nije bilo lepo za oko je nezadovoljstvo pojedinih igrača BUSK-a koji su ga ispoljili u sukobu sa sudijom. Ovakve nemile scene su, na veliku žalost, redovna pojava u našem fudbalu. Na kraju krajeva, postoje određene organizacije kojima se može uputiti žalba, ukoliko je neko nezadovoljan suđenjem, a ne praviti ovako ružne scene naočigled posmatrača, ponižavati se i davati loš primer ostalim sportistima. 

Za srbijasport.net 
A. D.


Šećeranac Ada 2 : 2 BUSK
Studenski Grad 0 : 0 Posavac Tišma
011 2 : 2 Petrovčić
Sparta Železnik 1 : 2 Busije
Atakante 0 : 1 Rekreativo 011
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 BUSK 7 5 2 0 17
2 Studenski Grad 7 5 2 0 17
3 Šećeranac Ada 7 5 1 1 16
4 Rekreativo 011 7 5 1 1 16
5 Busije 7 4 1 2 13
6 Atakante 7 2 0 5 6
7 011 7 1 2 4 5
8 Petrovčić 7 1 2 4 5
9 Sparta Železnik 7 1 0 6 3
10 Posavac Tišma 7 0 1 6 1