XS
SM
MD
LG

Tri derbija u 10. kolu Super lige za žene

U predstojećem 10. kolu Super lige Srbije za žene pred damama u kopačkama su čak tri "derbija", od ukupno četiri utakmice koliko treba da odigraju. Za fudbalske sladokusce, nakon "dosadnog" 9. kola u kojem su se lako mogli predvideti pobednici, sledi 10. kolo koje će zbog rezultatske neizvesnosti sigurno biti najzanimljivije i najuzbudljivije kolo u dosadašnjem toku takmičenja. 


FOTO: Facebook / ŽFK Vojvodina

U pravom derbiju kola, koje se igra u Subotici, u borbi za vrh tabele sastaju se aktuelne šampionke i drugoplasirana Sloga Radnički. Zemunke su dobile novog šefa stručnog štaba, pa je potpuno izvesno da će koncepcija igre i startna postava biti drugačiji. Borisu Arsiću, prvom strategu Golubica, ova promena će zadati malu glavobolju, zagorčati planove i zahtevati dodatnu opreznost. Čak 5 fudbalerki Sloge je branilo boje Spartaka, a to znači da su igrački potencijali oba tima izvanredni i dobro poznati. Subotičanke su prvi susret, gostujući u Zemunu, rešile u svoju korist, a na domaćem terenu će navijači i psihološka prednost biti na njihovoj strani.

Predstojeći susret između trenutno petoplasirane ŽFK Vojvodine i ŽFK Mašinac Trejs PZP koji zauzima četvrtu poziciju, će biti žestoka borba za gornji deo tabele. Obe ekipe se nalaze na klackalici između plej-ofa i plej-auta i svaki izgubljeni ili dobijeni bod može biti od presudnog značaja za nastavak takmičenja. Nišlijke su u prvom susretu na Delijskom visu pretrpele minimalni poraz, ali iz kola u kolo podmlađena ekipa Perice Krstića igra sve bolje, pa je gotovo sigurno da u Novi Sad neće doputovati kako bi se branile. Fudbalerke Vojvodine nisu blistale u nekoliko prethodnih kola i eventualna prednost, koju im mogu dati domaći teren i publika, je pod velikim znakom pitanja. 

Priličnu dozu neizvesnosti donosi i "derbi začelja" u kojem fenjeraš Požarevac na svom terenu dočekuje ekipu Obilića, trenutno na pretposlednjem mestu. Debitantkinje sa Vračara su nakon meteorskog uspona u prethodne dve sezone, od Druge ženske lige "Sever" i Prve lige Srbije, samouvereno započele takmičenje u Super ligi Srbije. Preambicioznost i samouverenost su im se obile o glavu, pa je otrežnjenje stiglo veoma brzo. Od većine superligaških ekipa devojke sa Vračara su popile gorke pilule poraza, pa i od ekipe Požarevca i to na svom terenu.  Ipak, nada za Obilić nije izgubljena. U ekipi Ljubiše Stanojlovića odavno ne cvetaju ruže. Personalne trzavice i odlazak nekoliko igračica obeležili su loše sportske rezultate u aktuelnoj sezoni. Nakon bolnog poraza, pretrpljenog u prošlom kolu od Nišlijki (8:0), teško je poverovati da će Požarevac smoći snage da dodatno motiviše svoje igračice. Osim toga treba imati u vidu da je rezervna klupa Obilića u proteklom kolu bila bez ijedne igračice. Videćemo uskoro da li je stručni štab namerno tako odlučio da ih sačuva baš za odlučujuću utakmicu protiv Požarevca(?).

Ni četvrti susret između ŽFK Napredak i ŽFK Crvena zvezda, nije manje zanimljiv i manje neizvesan. Čarapanke su u prvom susretu kao gošće poražene od crveno-belih sa nedovoljno ubedljivih 2:1. Sticajem okolnosti i gledano teoretski, domaća ekipa ima solidnu šansu da naplati stari dug. Pobeda bilo koje ekipe će biti stvar prestiža, pošto ishod utakmice neće uticati na formiranje budućih mini liga. Napredak neće moći u plej-of, niti Zvezda da bude u plej-autu. Šansa Napretka leži u činjenici da Zvezdu u narednom 11. kolu očekuje najveći izazov protiv zemunske Sloge, koja joj beži svega 1 bod u trci za šampionsku titulu. Možda će stručni štab Zvezde više voditi računa da sačuva svoj tim, kako bi protiv Zemunki nastupio u najjačem sastavu, a da će istovremeno Napredak poželeti da iskoristi prednosti domaćeg terena i da agresivnijom igrom uzme veći deo kolača. 


14 .kolo Superliga Srbije
Spartak 2 : 0 Mašinac Trejs PZP
Crvena zvezda 3 : 0 Obilić
Sloga Radnički 0 : 3 Požarevac
Napredak 1 : 4 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Crvena zvezda (-1) 14 11 0 3 32
3 Sloga Radnički 14 9 1 4 28
4 Mašinac Trejs PZP 14 6 2 6 20
5 Vojvodina 14 4 3 7 15
6 Napredak 14 3 2 9 11
7 Požarevac 14 3 1 10 10
8 Obilić 14 1 1 12 4