XS
SM
MD
LG
09.10.2010 Ž. Radivojević

Razgovor sa povodom - Milica Marinković, paraglajder iz Šimanovaca

Za devojke je „uobičajeno“ da se bave „normalnim sportovima“ kao što su, na primer, odbojka, atletika, plivanje... Ali, paraglajdingom (u prevodu: jedrenje padobranom)!?
- Koliko ja znam, u svetu ima 56 žena koje se bave ovim sportom – kaže Milica Marinković (19) iz Šimanovaca, trenutno član Paraglajding kluba „Jat“ iz Beograda. - Pre 4 – 5 godina s ocem i bratom sam se vraćala s mora i na Rajcu smo videli ljude kako jedre padobranima. Bilo nam je vrlo zanimljivo, te smo skrenuli s puta i upoznali se s letačima. Tako je počela moje interesovanje. Počela sam nešto kasnije i da letim. Naravno, prvo postepeno: najpre s blagih nizbrdica, a potom su visine bile sve veće.

Prve medalje su počele dolaziti 2008. godine.
- Sa svojim klubom „Eol“ iz Kraljeva osvajamo prvo mesto u Ligi Srbije u preciznom sletanju. Sledeća 2009. godina bila je još uspešnija.  Takmičila sam se za „Eres“ iz Beograda i bila sveukupni pobednik.

U 2010. godini takmičući se za beogradski „Jat“, Milica je definitivno izbila u prvi plan.
- Na takmičenju u Surčinu osvajam prvo mesto u ženskoj konkurenciji. Kasnije, na „Trofeju Beograda“ bila sam sveukupni pobednik računajući i konkurenciju muškaraca. Na Prvenstvu Evrope u Turskoj, u gradu Inonu 27. jula), osvajam treće mesto. Dva dana ranije, na Openu u istom gradu bila sam drugoplasirana. Na ovogodišnjem Svetskom kupu u Sarajevu osvajam srebrnu medalju. Poslednje takmičenje mi je bilo u Austriji od 1. do 3. oktobra, u okviru Svetskog kupa. Sa reprezentacijom osvajam bronzanu, a u pojedinačnoj konkurenciji srebrnu medalju.

Bavljenje paraglajdingom iziskuje velike troškove.
- Na žalost, zbog nedostatka sredstava bilo je takmičenja na koja nisam mogla putovati. Samo zahvaljujući velikom razumevanju i pomoći Opštine Pećinci učestvovala sam na takmičenjima u Sarajevu i u Austriji.