XS
SM
MD
LG

Juniori Srbije u nedelju u Norveškoj

Juniorska reprezentacija Srbije u ragbiju 13 (igrači do 18 godina starosti) u nedelju 7. maja (12.00) u norveškom gradiću Naneštadu igra prijateljsku utakmicu protiv mlade selekcije domaćina (igrači do 19 godina starosti). Talentovani srpskim ragbistima pripala je čast da ispišu istoriju norveškog ragbija pošto će to biti prva međunarodna utakmica za mlađe kategorije Skandinavaca.

Ragbi 13 se u Norveškoj igra od 2008. godine, pa je gostovanje juniora Srbije veliki korak u daljem razvoju sporta u ovoj skandinavskoj zemlji.

- Utakmicu smo dogovorili sredinom februara na seminaru Evropske ragbi liga federacije. Norvežani razvijaju još svoje mlađe kategorije, tako da će našoj ekipi suprodstaviti nešto stariju ekipu. Mada je reč o mladim igračima i sa jedne i sa druge strane, naši dečaci bez sumnje imaju više iskustva i na neki način ovo će biti prilika da kroz zvanučnu utakmicu poduče ragbiju 13 malo starije vršnjake – rekao je pred put generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Slobodan Manak.

 

 

Juniore Srbije sa klupe će predvoditi Admir Hadžić koji je prošle godine već imao uspeha na međunarodnoj sceni pošto je sa mladom reprezentacijom slavio u prijateljskoj utakmici u Češkoj. Većina igrača na koje računa Hadžić već je debitovalo u seniorskoj konkurenciji za svoje klubove, iako su još uvek mahom maloletni.

U poslednjem trenutku Hadžić je ostao bez trojice igrača – Marko Golijanin iz Crvene zvezde ozbiljno je povredio nogu u duelu sa Partizanom na juniorskom Kupu Srbije prošlog vikenda, dok je Evropska ragbi liga federacija je promenom propisa sprečila mladog Australijanca, takođe iz Zvezde, Brodija Finija da debituje za Srbiju. Prema dosadašnjim pravilima bilo je potrebno da naturalizovani igrač provede tri godine u novoj zemlji da bi stekao pravo igranja za drugu reprezentaciju, međutim da granica je sada pomerena na pet godina.

- Jako nam je žao što Brodi ne može da igra, malo smo zatečeni promenom pravila, fali mu još godinu i po dana da može da igra za Srbiju. Golijanin se nažalost povredio, a u poslednjem trenutku Toplicu Ristića iz Partizana takođe zbog povrede zamenio je Paja Šević, junior Dorćola. Zadovoljni smo sastavom i dobrom formom ovih dečaka kojima će to uglavnom biti vatreno krštenje u međunardnoj konkurenciji – raportira selektor Admir Hadžić.

 

 

Utakmica se u nedelju igra u Naneštadu, gradiću koji se nalazi oko 60 km od Osla. Istovremeno ovog vikenda počinje i prvenstvo Norveške za seniore u ragbiju 13, gde će se ponovo takmičiti sedam ekipa podeljenih u dve grupe, kako bi se smanjili troškovi jer putovanja nekada su dugačka i preko hiljadu kilometara.

- Ragbi je definitivno u ekspanziji u Norveškoj i uopšte u Skandinaviji. Imaju veliku želju da napreduju pa žele da steknu iskustvo gde god mogu. Mi takođe skupljamo iskustvo za ovu selekciju koja će se naredne godine takmičiti na Evropskom šampionatu za juniore koji će se održati u našoj zemlji. Zbog toga ćemo pružiti šansu svim momcima, a rezultat je u drugom planu – dodao je selektor Hadžić.

Sastav reprezentacije Srbije: Mihailo Poštić, Miloš Tasić, Paja Šević (Dorćol), Ivan Andrić, Marko Jakovljević, Mihailo Tomić, Vuk Tomić (Radnički BGD); Dragan Đurić (Radnički NP), Mihailo Ilić, Stevan Ivanković, Vladimir Milutinović (kapiten) (Partizan), Stefan Cvetković (Soko Vranje), Ilija Krstić, Rajko Trifunović, Miša Čubanović (Crvena Zvezda), Marko Makera, Veljko Stanković (Car Dušan Silni).